Καταστατικό της eΒουλής - συνέχεια.

Day 3,983, 11:26 Published in Greece Greece by Eleanor 82





Λόγω μεγέθους, το Καταστατικό της eΒουλής δεν χωρούσε σε ένα άρθρο.
Δημοσιεύω εδώ το υπόλοιπο τμήμα του.

Όπως θα δουν οι αναγνώστες, πολλές από τις διατάξεις του είναι πια τελείως περιττές' και αρκετοί από τους μηχανισμούς που προβλέπει έχουν αχρηστευθεί στην πράξη.
Επαναφέρω την πρότασή μου προς τα eκόμματα, να συζητήσουν με καλή πίστη και διάθεση' ώστε να αντικατασταθεί από ένα κείμενο σύντομο και πυκνό, έναν Κανονισμό που να προσφέρει ευελιξία, λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα.





ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΒΟΥΛΗΣ - 7η Αναθεωρημένη έκδοση

ΑΡΘΡΟ 6 - Φόρουμ
§1 - Μυστικότητα
Το Φόρουμ της βουλής θα είναι ανοιχτό στους πολίτες. Να απαντάνε και να δημιουργούνε νέα θέματα θα μπορούν μόνο οι βουλευτές. Διαχειριστές θα είναι το Προεδρείο της Βουλής. Θέματα Άμυνας και Εξωτερικών θα παραμένουν κρυφά καθ'όλη την διάρκεια συζήτησης τους. Αφού τελειώσει η συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων και όχι νωρίτερα από το πέρας 15 ημερών το Προεδρείο της Βουλής καλείται να αποφασίσει , με απλή πλειοψηφία των μελών του, αν θα αποχαρακτηριστεί από απόρρητο ένα θέμα και θα μεταφερθεί σε σημείο του Φόρουμ ορατό στους πολίτες της eGreece. Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της απόφασης είναι η γνωμοδότηση τόσο του εν ενεργεία Προέδρου (CP) της eGreece όσο και του αρμόδιου Υπουργού. Εφόσον παρθεί θετική απόφαση από το Προεδρείο τότε το ζήτημα τίθεται στην κρίση ολόκληρου του Σώματος όπου αποφασίζει με απλή πλειοψηφία. Υπεύθυνο για τον αποχαρακτηρισμό ενός θέματος είναι το Προεδρείο στου οποίου τη θητεία εμπίπτει το χρονικό σημείο αποχαρακτηρισμού.

§2 - Κατηγορίες
Το φόρουμ θα χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: Τομέας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Τομέας Οικονομικών, Τομέας Εσωτερικών, Τομέας Συντονισμού, Αρχείο Κοινοβουλίου, Ιδέες Βουλευτών.

§3 - Άκυροι Ψήφοι
Σε περίπτωση που περάσει το χρονικό όριο για ψήφιση, τότε η κάθε ψήφος θεωρείται άκυρη. Το σωστό, όμως, είναι το Προεδρείο της Βουλής να θέτει χρονικά περιθώρια στα οποία θα μπορεί να αντεπεξέλθει και το ίδιο για να κλείσει την ψηφοφορία.

§4 - Ενστάσεις
Οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να κάνει ένσταση επί της διαδικασίας, έχοντας κατ' αρχήν την έγκριση από το 10% των βουλευτών. Στο κείμενο της ένστασης αναγράφονται υποχρεωτικά και τα ονόματα των βουλευτών που την καταθέτουν. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται η ολομέλεια με συζήτηση στο φόρουμ, με απλή πλειοψηφία (απαιτείται 50+1% για να γίνει αποδεκτή)

§5 - Διαγραφή Βουλευτή από το φόρουμ
Αν κάποιος βουλευτής έχει τιμωρηθεί με permanent ban ή έχει παραιτηθεί από τη θέση του in game τότε αυτόματα χάνει και τα δικαιώματά του ως βουλευτής στο forum. Το Προεδρείο της Βουλής ενημερώνει τον εκάστοτε Διαχειριστή για να του αφαιρεθούν τα δικαιώματά αυτά.

ΑΡΘΡΟ 7 - Διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων
§1 - Αντικείμενο
Δημοψηφίσματα διεξάγονται για σοβαρά μόνο θέματα, τα οποία απασχολούν όλη την κοινότητα της eGreece. Σχετικές προτάσεις μπορούν να εισαχθούν για συζήτηση στην eΒουλή από ομάδα βουλευτών ή από την eΚυβέρνηση.

§2 - Διαδικασία
Για την κατάθεση της πρότασης από ομάδα βουλευτών απαιτείται η κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του 20% των ενεργών inGame βουλευτών. Μετά την κατάθεση της πρότασης και της αιτιολογίας της, προς το Προεδρείο, διεξάγεται στο Forum ανοικτή 24ωρη ή 48ωρη συζήτηση, ανάλογα με τον βαθμό επείγοντος του θέματος ο οποίος κρίνεται από το Προεδρείο της eΒουλής. Στη συνέχεια ανοίγεται 24ωρη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 66% επί των ψηφισάντων eβουλευτών για να γίνει δεκτή η διενέργειά του. Εάν η εισήγηση γίνει δεκτή, διεξάγεται 24ωρη συζήτηση σε ειδικό θέμα στο ανοιχτό-γενικό Forum προκειμένου να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι πολίτες για την ουσία του δημοψηφίσματος, και ακολουθεί ψηφοφορία. Η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας (το θέμα δηλαδή κλειδώνει με τη λήξη της ψηφοφορίας, και όχι με την έναρξή της). Επίσης, η ψηφοφορία διεξάγεται στο ανοιχτό Forum, κάτω από την εποπτεία των admins και του Προεδρείου της eΒουλής για την διασφάλιση της εγκυρότητάς της. Η διάρκειά της είναι τρία ή τέσσερα 24ωρα, με απόφαση του Προεδρείου συνεκτιμώντας τον βαθμό επείγοντος του θέματος, την ύπαρξη αργιών κτλ. Προκειμένου να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, απαιτείται η συμμετοχή με έγκυρη ψήφο τουλάχιστον του 30% των ψηφισάντων στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές. Έγκυρες ψήφοι θεωρούνται μόνο τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ. Η πρόταση εγκρίνεται, με πλειοψηφία του 50% + 1 των εγκύρων ψήφων. Τέλος, δεσμευτικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η λήξη της θητείας της eΒουλής.

§3 - Εκτέλεση
Εάν η πρόταση εγκριθεί, η eΚυβέρνηση και η eΒουλή δεσμεύονται να την θέσουν σε άμεση εφαρμογή. Εάν το θετικό αποτέλεσμα ενός Δημοψηφίσματος δεν τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις κατά περίπτωση προθεσμίες με ευθύνη της eΚυβέρνησης, συντρέχει σπουδαίος λόγος για την ingame κατάθεση Πρότασης Μομφής (Impeachment) κατά του eΠροέδρου, το οποίο θα πρέπει να κατατίθεται από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου (ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του Προεδρείου εάν δεν είναι αυτό εφικτό).

ΑΡΘΡΟ 8 - Τροποποίηση Καταστατικού
§1 - Διαδικασία
Συνολική ή επιμέρους αλλαγή του καταστατικού μπορεί να ζητήσει κάθε βουλευτής. Ο βουλευτής πρέπει να γνωστοποιεί την αλλαγή ή τις αλλαγές που προτείνει στο προεδρείο της βουλής τουλάχιστον 48 πριν την/τις καταθέσει. Σε αυτό το 48ωρο το προεδρείο πρέπει να ενημερώσει όλα τα κόμματα, για να μπορέσουν κι αυτά αν θέλουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα 2 προτάσεων για κάθε βουλευτική περίοδο. Η πρόταση αλλαγής που πρέπει να είναι αιτιολογημένη, κατατίθεται στο φόρουμ της Βουλής. Αν η πρόταση αφορά περισσότερα του ενός άρθρου, τότε συζητείται ένα άρθρο κάθε φορά και η συζήτηση διαρκεί 48 ώρες. Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερες προτάσεις κατ άρθρο η συζήτηση αποσκοπεί στην σύνθεση αυτών των προτάσεων σε μία, αν αυτό είναι δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση διεξάγεται ψηφοφορία στο φόρουμ που διαρκεί 24 ώρες και η πλειοψηφούσα, είναι η τελική πρόταση που καλούνται οι βουλευτές να εγκρίνουν. Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν με αυξημένη πλειοψηφία 66% την τελική πρόταση μετά από ψηφοφορία που διαρκεί 24 ώρες. Απαιτείται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι μισοί, συν ένας βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση, διεξάγεται νέα ψηφοφορία στην ίδια βουλευτική περίοδο , μετά από 24ώρες. Και η επαναληπτική ψηφοφορία απαιτεί απαρτία του 50% συν ένα βουλευτών. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 66%, για να εγκριθεί. Αν και τότε δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία, τότε η ψηφοφορία θεωρείται άγονη και η διαδικασία τερματίζεται.

§2 - Τελική Τροποποίηση
Η αλλαγή του καταστατικού μπορεί να γίνει μετά από 3 μήνες, από την τελευταία αναθεώρηση. Σε αυτούς τους 3 μήνες, δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος της αναθεώρησης. Αλλαγή ενός άρθρου και μόνο, μπορεί να γίνει μετά από ένα μήνα από αλλαγή του καταστατικού. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν προσθήκη άρθρου ή παραγράφου σε άρθρο, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, αρκεί να μην αναιρεί άρθρο του υπάρχοντος καταστατικού. Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση, είναι ίδια με αυτή που περιγράφεται στις παραγράφους αυτού του άρθρου. Πρόταση για αλλαγή πλέον του ενός άρθρου, θεωρείται αλλαγή καταστατικού και απαιτείται να έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την τελευταία αλλαγή. Μπορεί να γίνει αλλαγή άρθρου ή άρθρων του καταστατικού πιο νωρίς από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια, μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις. Μια τέτοια μπορεί να είναι, η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Οποιαδήποτε αλλαγή εγκριθεί, ισχύει από την επόμενη βουλευτική περίοδο.






Καλή φώτιση...
😛