- Araştırma: eTürkiye'de Optimal Meslek Bölüşümü -

Day 951, 15:12 Published in Turkey USA by Kemal Ergenekon

eTürkiye'de Optimal Meslek Bölüşümü


Hazırlayan: Kemal Ergenekon







ÖZET:


Bu çalışmanın amacı, eTürkiye'nin V2'ye geçiş döneminde meslek dağılımlarının ülkenin genel olarak ekonomik ve askeri performansını ve ülkedeki bireylerin kişisel refahlarını topluca maksimize edecek şekilde yönlendirilmesidir. Kişilerin en doğru tercihi yapıp yapmadıklarını analiz edebilmek adına farklı yöntemlerle gereken, ve planlanan meslek dağılımları hesaplanmış, ve ortaya devlet müdahelesini gerektiren bir sonuç ortaya koymuştur. Çalışmanın nasıl yürütüldüğü ve kabuller ile ilgili detaylara ilgili bölümlerden ulaşabilirsiniz. Bir vatandaş olarak bu bilgileri nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız, "İzlenmesi Gereken Politikanın Tayini" kısmına geçebilirsiniz.



Metodoloji

Bu araştırmanın hazırlanmasında bireylerin müdahele edilmemiş meslek dağılımı tercihlerini öğrenebilmek, ve belli başlı korelasyonları tespit edebilmek amacıyla bir anket düzenlenmiştir. Ankete katılım sayısı araştırmada kullanılan verilerin güncelliği itibari ile 327 kişidir. Ülkemizin gerçek (oyunu bırakmamış) nüfusu 10000 dolaylarında olduğundan, örneklem oranı %3,27'dir. İstatistiki olarak bu örneklem oranı gayet yeterli bir sayıdır (Türkiye'de düzenli olarak yapılan anketlerdeki oran %0.05 civarındadır). Emniyet aralıkları ile ilgili istatistik bilgisi gerektiren detaylara bu araştırmada değinilmeyecektir, ancak ortada bir seçilim problemi olmadığı sürece bu örneklem oranı gayet yeterli bir nitelik taşımaktadır. Anketin daha aktif oyunculara ulaşması sebebiyle bir miktar seçilim problemine sahip olduğumuzun farkındayız, ancak gerçek yaşamda olduğu gibi rastgele örneklem hazırlayıp bu kişilerden istediğimiz bilgileri zorla almak gibi bir lükse sahip değiliz..

Ülkemizde V2'ye geçtikten sonra oluşacak olan işçi dağılımı gereksinimlerini hesaplamak için ise ülkemizde var olan kapitalin işçi ihtiyaçları göz önüne alınmıştır. Bu oranları hesaplayabilmek adına ereptools sitesinde bulunan ülkedeki kurulu firma altyapısı bir tahminci olarak kullanılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar aktif firma sayısı ile toplam kurulu firma sayısı arasında doğrusal bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra yüksek seviyeli firmalarda daha kaliteli emek talebi olacağı göz önüne alınarak, firmaların gereksinimleri kalite seviyeleri ile ağırlıklandırılmıştır.

Tüm firmaların optimal işçi sayısında faaliyet göstereceği varsayılmıştır (inşaat dışı firmalar için 10, inşaat firmaları için 20). Firmaların içindeki işçi türlerine göre dağılımlar uniform / homojen kabul etmiştir. Bu varsayımlar firma sahiplerimizin geri bildirimleri doğrultusunda değiştirilebilecektir.

Ülkemizde var olan tercihler korunduğu takdirde oluşacak işçi dağılımları hesaplanırken, sadece bugüne değil, 25, 50 ve 75 gün sonrasına da bakılarak, dağılımın uzun vadede nasıl değişeceği de hesaplanmıştır.



Anket Sonuçlarına Göre Türkiye'de Meslek Dağılımı

Genel istatistikler için bir önceki makaleye referans veriyoruz: http://www.erepublik.com/en/article/-v2-meslek-da-l-m-anketi-sonu-lar-ve-n-bulgular--1435622/1/20

Tablo 1: Tercih edilen mesleklerin ve yetenek seviyelerinin tabülasyon sonuçları


http://www.freeshare.ir/images/95496037437002501693.jpg

Tablo 2: Tercih edilen mesleklerin ve yetenek seviyelerinin tabülasyon sonuçları (yüzde olarak)


http://www.freeshare.ir/images/14518677247544161146.jpg

Tablo 3: Yetenek gruplarına göre ortalama yetenek seviyesi öngörüleri


http://www.freeshare.ir/images/95285797399537639779.jpg

Tablo 4: Öngörüler doğrultusunda ağırlıklı üretkenlik toplamları


http://www.freeshare.ir/images/44820095833808982415.jpg



Ülkenin İhtiyacı Olan Meslek Dağılımının Hesaplanması

Tablo 5: Ülkedeki Varolan Kapitalin Dağılımı


http://www.freeshare.ir/images/19772433704072427925.jpg

Tablo 6: Kullanılan Sektörel Emek Bağımlılıkları


http://www.freeshare.ir/images/12035139709595923419.jpg

Tablo 7: Optimal Emek Bölüşümü


http://www.freeshare.ir/images/14007613781712266969.jpg



Sonuçların Karşılaştırılması

Tablo 8: Anket Sonuçları ve İstenen Emek Bölüşümü Oranlarının Karşılaştırması


http://www.freeshare.ir/images/62708006062383436261.jpg



İzlenmesi Gereken Politikanın Tayini

Elimizdeki veriler ve yapılmış olan araştırmanın sonuçları doğrultusunda vatandaşlarımıza aşağıdaki tavsiyelerde bulunmayı uygun görüyoruz:

1) Mühendislik mesleğine olan ilgi, tüm meslek dağılımı içindeki en problemli alandır. Mühendis olmak isteyen ve bu anket sonuçlarını okuyan tüm vatandaşlarımıza tavsiyemiz bu mesleği seçmemeleridir. Mühendis isminin parıltısına kapılan nice yeni ve eski oyuncunun, parasal getirisine bakmadan bu mesleği seçeceği muhakkaktır. Silah üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde mühendislerin ürettiği parçalara özellikle "Özelleştirme Puanı" tayin etmemeleri durumunda, bu mesleği seçen arkadaşlarımızın düşük maaşlarla ve iş bulma sıkıntısıyla karşılaşacakları neredeyse kesin gibidir. Mühendis olmak isteyen vatandaşlarımıza kararlarını tekrar gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu alanda %43,6 oranında bir düşüş olması doğru olacaktır.

2) Hammadde mesleğinde de benzer bir şekilde gerekenden yüksek bir oranla karşılaşmaktayız. Her ne kadar hammaddecilerin gelecekte bundan daha az kazanacaklarını söyleyemecek olsak da, özellikle yüksek yeteek seviyesindeki eski hammaddeci vatandaşlarımızın, aynı meslek alanında devam etmek konusunda kararlı oldukları bulgusuna ulaştık. Bu durumda tavsiyemiz, hammadde alanına özel bir bağlılığı olmayan vatandaşlarımızın diğer meslek opsyonlarını da göz önünde bulundurmaları, ve mümkünse az seçilen mesleklere yönelmeye özen göstermeleri. Bu alanda %36,8 oranında bir düşüş olması doğru olacaktır.

3) Bundan önce saydığımız iki grup dışında tüm mesleklere az ya da çok pozitif oranda ihtiyacımız var. Bunları en çok ihtiyaç olandan en az ihtiyaç olana doğru şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Tesisatçı / Fitter ( %55,1 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %3,5'i)
2- Proje Yöneticisi / Project Manager ( %141,4 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %1,5'i)
3- Pazarlama Yöneticisi / Marketing M ( %39,0 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %3,4'ü)
4- Marangoz / Carpenter ( %73,9 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %2,4'ü)
5- Üretici / Producer ( %24,7 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %2,4'ü)
6- Duvarcı / Builder ( %39,4 oranında bir artış gerekmektedir) (Nüfusun %1,7'si)

Diğer mesleklere de geçiş yapabilirsiniz, ancak bu mesleklere belirgin bir ihtiyaç yoktur.

Unutmayın: Optimal Meslek Bölüşümüne uyarak ülkenin kalkınmasına yarar sağladığınız gibi, kendiniz de mümkün olan en yüksek maaşa kavuşacaksınız.



Kapanış ve Gelecekteki Güncellemeler

Metodolojide de anlatıldığı üzere gerekli olan meslek bölüşümü oranlarının tayinlerinde bazı varsayımlarda bulunduk. Bu varsayımların değişmesi durumunda politika gereksinimleri ve önerilerimiz de değişebilir. Bu sebepten dolayı gelecekte yapılacak güncellemeleri takip etmenizi rica ediyoruz. Bu değişikliklerin dramatik boyutlarda olmayacağı öngörüsündeyiz.

Firma sahiplerinden ricamız, çalıştırmakta oldukları ya da 1 ay içinde kesin olarak çalıştırmayı planladıkları firmaların sektör ve kaliteleriyle beraber, Özelleştirme Puanları'nı nasıl dağıtacakları konusunda bizi bilgilendirmeleri. Bu sayede sektörel emek bağımlılıklarını daha gerçekçi bir biçimde hesaplayabiliriz. Özellikle silah ve ekmek sanayilerinin tercihleri büyük değişikliklere yol açabilecek niteliktedir. Bu konuda firmalarımızı bize yardımcı olmaya davet ediyoruz.

Diğer önerileri olan okurlarımızın da özel mesaj yoluyla iletişime geçmelerini rica ediyorum. Fikirlerinizi yorumlarda da belirtebilirsiniz, ancak çözülmüş olan problemleri uzun uzadıya yorumlarda tartışmayı tercih etmiyorum. Fikir alışverişini mümkün mertebe özel kanallardan halledelim. Böylece sadece sonuçlar ile ilgilenen vatandaşlarımızı teknik tartışmalarla sıkmayız.

Saygılarımla,
Kemal Ergenekon