ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΦΠΑ - ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Day 2,983, 08:53 Published in Greece Greece by Dept of Finance & Economic Dev


Αγαπητή κοινότητα καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα που είχαμε θέσει ως χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του αυξημένου κατά 1% συντελεστή ΦΠΑ και μπορούμε πλέον να εξάγουμε τα πρώτα συμπεράσματα από τη μεταβολή αυτή.

Κατ’ αρχάς και ως βάση συζήτησης, παρατίθενται παρακάτω τα φορολογικά έσοδα του κράτους τόσο κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, όσο και κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε, ώστε να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης:





Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, τα φορολογικά έσοδα τις δύο αυτές εβδομάδες ανήλθαν σε 81.490 δρχ. περίπου την ημέρα, κατά μέσο όρο, την εβδομάδα πριν την εφαρμογή του μέτρου και σε 86.040 δρχ. περίπου την εβδομάδα εφαρμογής του. Φαίνεται δηλαδή ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4.550 δρχ. περίπου την ημέρα, κατά μέσο όρο ή, εκφρασμένο σαν ποσοστό, κατά 5,58%.
Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1) Κατά την εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, ο ΦΠΑ απέδιδε το 15% περίπου των ημερήσιων φορολογικών εσόδων (3x4.550 / 86.040 = 15,86😵. Κατά συνέπεια και με βάση τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής αγοράς, κάθε εκατοστιαία μονάδα (1😵 ΦΠΑ αντιστοιχεί στο 5% περίπου των φορολογικών εσόδων.

2) Λαμβάνοντας υπόψη μας την εκτίμηση (που στηρίζεται στα αποτελέσματα των μεταβολών που έχουν γίνει στο ποσοστό του εν λόγου φόρου στο παρελθόν) ότι κάθε εκατοστιαία μονάδα (1😵 του Φόρου Εργασίας (Work Tax) αντιστοιχούν φορολογικά έσοδα 12-15 χιλ. δρχ. την ημέρα, μπορούμε να πούμε ότι η αντιστοιχία μεταξύ των δύο φόρων είναι περίπου 1 προς 3, δηλαδή κάθε 1% μεταβολή του ΦΕ αντιστοιχεί σε 3% μεταβολή του ΦΠΑ.

3) Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι για ύψος ΦΠΑ μεγαλύτερο του 4% έως 5% η αγορά θα απορρυθμιστεί πλήρως (δεδομένου ότι όλοι θα προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους εκτός market), εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι, τυχόν επιχειρούμενες μεταβολές στον ΦΠΑ δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες σε έκταση και, άρα, σε αποτέλεσμα.



Από τα παραπάνω, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:
1) Η απόδοση του ΦΠΑ στα κρατικά έσοδα είναι σχετικά μικρή, σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη του Φόρου Εργασίας.
2) Είναι προτιμητέο
(τόσο όσον αφορά το παραγόμενο αποτέλεσμα, όσο και τις προκαλούμενες επιπτώσεις) να χρησιμοποιεί κανείς τη μεταβολή του Φόρου Εργασίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στα κρατικά έσοδα, παρά τον ΦΠΑ.

Παραθέτοντας τα παραπάνω σαν τα πρώτα συμπεράσματα για την επίπτωση του ΦΠΑ στα φορολογικά έσοδα του κράτους, ευχαριστώ τους βουλευτές που συναίνεσαν στην παραπάνω μεταβολή του φόρου, αλλά και όλους εσάς για την ανοχή σας 🙂.


Εκ του MOE
SotirisA