Vaalianalyysi Vol2

Day 1,621, 08:27 Published in Finland Finland by Ruben Lagus

Tässä analyysissä keskityn tarkastelemaan eduskunnan ikähaarukkaa. Ensimmäinen vaalianalyysi löytyy täältä.



Edustajien aloitus päivät ja iät päivissä. Keräsin taulukkoon kansanedustajien profiileista eRepublik syntymäpäivät ja laskin iät päivissä tällä hetkellä (=28.4.2012). Lähes puolet edustajista on syntynyt lokakuun 2011 babyboomin myötä tai sen jälkeen. Toisaalta toinen puoli koostuu melkein kokonaan 2010 tai aiemmin syntyneistä pelaajista. Nämä pelaajat ovat siis pelanneet yli kaksi vuotta ja vanhimmat jo lähes neljän vuoden ajan.



Iät tarkasteltuna puolueittain. Koska jako hyvin vanhoihin ja hyvin nuoriin on selkeä, päätin kuvata ikiä käyttäen mediaania. Huomataan, että WP:n edustajat ovat hieman vanhempaa sorttia verrattuna muihin. Kauppaliitolla on vain kolme edustajaa, jotka sattuvat olemaan kaikki melko iäkkäitä, mutta tämä tuskin antaa oikea kuvaa puolueesta. Kauppaliitto on melko tuore puolue, joka veti riveihinsä myös lokakuun 2011 uutta pelaaja populaatiota.

Muut ns. vanhat puolueet eli Liberaali Edistyspuolue (LEP) ja Sinivalkoinen liitto (SVL) ovat tässä tarkastelussa lähes samalla viivalla. Kummastakin puolueesta löytyy politiikan konkareita, jotka ovat toimineet puolueissa jo perustamisesta alkaen, mutta myös runsaasti nuorempia, lähinnä 2011 babyboomin tulokkaita.

Anonyymit herrasmiehet (AH) vaikuttaa ensisilmäyksellä koostuvan selvästi nuorista pelaajista, mutta käytännössä ero Liberaaliin Edistyspuolueeseen ja Sinivalkoiseen Liittoon ei ole niin suuri kuin voisi aluksi luulla. AH on nuori puolue ja perustajajäsenet ovat syntyneet lokakuussa 2011. Puolueen edustajista puuttuu siis vanhemmat pelaajat, jotka ovat jo aiemmin integroituneet muihin puolueisiin. Kuitenkin on huomioitavaa, että samaan aikaan syntyneillä pelaajilla on vahva jalansija myös vanhoissa puolueissa, joten jako ”uusien” ja ”vanhojen” pelaajien puolueisiin ei tältä osin pidä täysin paikkaansa.

Yhteenveto. Eduskunta koostuu karkeasti katsoen kahdenlaisista edustajista: lokakuussa 2011 aloittaneista ja vanhoista aktiiveista. Uusista puolueista erityisesti LEP ja SVL ovat onnistuneet houkuttelemaan verestä voimaa puolueen jäseniksi, kun taas vanhat pelaajat eivät ole lähteneet mukaan AH:n toimintaan. Babyboomin 2011 pelaajat ovat vakiinnuttaneet paikkansa politiikassa, ja ovat merkittävä tekijä Suomen politiikassa. Merkille pantavaa on, että vain muutama edustaja on syntynyt lokakuun 2011 jälkeen. Olisiko siis syytä tehostaa kampanjointia uusien pelaajien houkuttelemiseksi eRepublikin pariin?

Kiitos mielenkiinnosta,
Ruben Lagus

ERRATUM: Artikkeliin on lipsahtanut pieni virhe. Kammo XXIII pelasi aiemmin nimellä Kammo22, mutta tämä jäi huomiotta. Toimitus kiittää Sakke58:a tarkasta huomiosta.