Statalitatea moldovenească

Day 2,048, 13:54 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MDPhoenix

1.
Statalitatea moldovenească, ca fenomen istorico-politic, a luat naştere la 1359, cînd Bogdan I, au creat statul Moldova (Ţara Moldovei) cu atribuţiile sale de bază: Domnie (administraţie), simbolica, populaţie, teritoriu, hotare, sistem fiscal-vamal, suveranitate. Domnitorii Moldovei în secolele XIV-XVIII şi îndeosebi Petru I Muşat, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir, etc., au întărit şi centralizat statul moldovenesc, au luptat activ pentru independenţa Moldovei.
2. Moldova istorică în perioada 1775-1859 s-a aflat în declin, dezmembrare teritorială şi dizolvare a fiinţei sale statale. Anihilarea Statului Moldova începe în 1812, cînd, în urma Tratatului de la Bucureşti, el este dezintegrat teritorial de către Imperiile Rus şi Otoman. Către anul 1859 în rezultatul unirii Moldovei de Vest cu Valahia, cu participarea interesată a Franţei, Rusiei, Prusiei, statalitatea Moldovei istorice este anihilată definitiv.
3. La începutul sec. XX în Moldova de Est, fruntaşii mişcării naţionale moldoveneşti lansează ideea renaşterii statalităţii moldoveneşti, care este susţinută activ după Revoluţiile din Rusia din 1917, de muncitori, ţărani, intelectuali, preoţime, ostaşi, aflaţi pe fronturile primului război mondial. 4. La 2 decembrie 1917, organul reprezentativ temporar Sfatul Ţării declară formarea Republicii Democratice Moldoveneşti, care a însemnat, în general, renaşterea statalităţii moldoveneşti multiseculare, în particular, formarea statalităţii Moldovei contemporane sub formă de Republică. Acest stat proclamat la 02.12.1917 în teritoriul istoric al Moldovei de Est este prima Republică Moldovenească din epoca contemporană.
5. La 13 ianuarie 1918, în condiţiile primului război mondial, trupele militare ale României, avînd înţelegere cu Germania şi susţinerea tacită a Antantei, ocupă Republica Democratică Moldovenească. La 27 martie 1918, în condiţii de ocupaţie militară românească şi, încălcînd statutul său politico-juridic temporar, Sfatul Ţării proclamă „Unirea” „Basarabiei” cu România, încălcînd voinţa poporului moldovenesc la autodeterminare, exprimată în a. 1917.
6. România a menţinut în Moldova de Est aproape permanent regimul stării de asediu. Populaţia moldovenească, personalităţi marcante ale intelectualităţii au protestat vehement împotriva abuzurilor regimului de ocupaţie, manifestînd „tendinţe autonomiste”.
7. URSS în perioada 1918-1940 n-a recunoscut anexarea de către România a Moldovei de Est (numită în unele documente sovietice şi „Republică Moldovenească”). Guvernul Sovietic a abordat această problemă la nivel internaţional şi bilateral cu România, folosinduse de faptul că Tratatul de la Paris din 28 octombrie 1920, care accepta anexarea Moldovei de Est la România n-a intrat în vigoare, deoarece SUA şi Japonia n-au legiferat anexarea „teritoriilor ruseşti”. La 28 iunie 1940 URSS, printr-un acord tacit cu România, reanexează Moldova de Est.
8. La 2 august 1940 URSS, prin proceduri formal-juridice, dar fără plebiscit, legiferează crearea RSSM, care întruneşte cea mai mare parte a teritoriului istoric al Moldovei de Est şi a teritoriului autonomiei moldoveneşti din stînga Nistrului. Formarea RSSM a însemnat restabilirea statalităţii moldoveneşti în formă de Republică, creată la 2 decembrie 1917. Aceasta este a Doua Republică Moldovenească din epoca contemporană.
9. În perioada 1940-1991, RSSM a fost stat cu suveranitatea limitată. Deşi avea toate atributele unui stat: putere publică (guvernare), populaţie, teritoriu, adoptarea şi aplicarea legislaţiei, sistem fiscal-vamal, o anumită suveranitate, majoritatea acestor atribuţii erau limitate şi supuse puterii politice a statului centralizat URSS.
10. Dezmembrarea URSS, proclamarea Independenţei Republicii Moldova a fost un act de importanţă istorică, care a legiferat, în condiţii de libertate, autodeterminarea naţională a poporului moldovenesc, a instaurat a Treia Republică Moldovenească în epoca contemporană 11. Constituţia Republicii Moldova a consfinţit statalitatea poporului moldovenesc, voinţa supremă a acestuia de a trăi şi a se dezvolta sub protecţia statului contemporan, suveran şi independent. Republica Moldova, deşi este membru ONU, stat recunoscut de circa 180 de ţări. P.S. UNII CRED IN ROMĂNIA MARE ALŢII CRED IN RUSIA MARE, DA EU CRED IN MOLDOVA MEA MICA DAR CARE O SA FIE MARE