Polemos kai bonus, oi kanones toy paixnidiou

Day 1,612, 05:47 Published in Greece Greece by Fedias
Τις τελευταίες μέρες κατάφερα να αποκρυσταλλώσω κάποια πράγματα σχετικά με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και για το λόγο αυτό αποφάσισα να προσπαθήσω να μεταφέρω αυτές τις γνώσεις σε ένα άρθρο που θα διευκολύνει τους νέους παίκτες να καταλάβουν τη στρατηγική μιας χώρας. Πώς και γιατί ξεκινάει ένας πόλεμος, πώς εξελίσσεται και με ποιο τρόπο μπορεί να τερματιστεί;


Εισαγωγή (money goes the world go round)

Αν και το σημαντικότερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι το πολεμικό, αυτό που καθορίζει τις κινήσεις των παικτών τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και σε ατομικό είναι το οικονομικό. Η ισχυρή οικονομία μιας χώρας την κάνει ισχυρότερη και σε έναν πόλεμο (π.χ. μπορεί να παρέχει περισσότερα όπλα στους πολίτες, μπορεί να πληρώσει μισθοφόρους για να την ενισχύσουν) ενώ ένας οικονομικά εύρωστος πολίτης θα είναι και αυτός ισχυρότερος καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη δύναμή (strength) του γρηγορότερα κάνοντας τα περισσότερα δυνατά training.

Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτό;
Με τη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων αγαθών.

Κάθε εταιρεία έχει μια συγκεκριμένη βασική παραγωγή. Για παράδειγμα μια εταιρεία q1 όπλων παράγει χωρίς μπόνους 10 q1 όπλα ενώ μια εταιρεία q1 φαγητού 100 q1 “ψωμιά”. Στην πραγματικότητα όμως η παραγωγή συνήθως είναι μεγαλύτερη λόγω των μπόνους πηγών (resource bonus) που έχουν οι περιοχές κάθε χώρας.

Υπάρχουν 10 διαφορετικές πηγές υλικών, πέντε φαγητού (ψάρι, σιτάρι, φρούτα, ελάφι, βοοειδή) και πέντε όπλων (πετρέλαιο, ελαστικό, αλουμίνιο, σίδηρος, νιτρικό άλας) .

Κάθε υλικό δίνει 20% μπόνους παραγωγής της αντίστοιχης κατηγορίας (φαγητού, όπλων) στις εταιρείες της χώρας που το κατέχει .



Παράδειγμα
Οι περιοχές που απαρτίζουν την πραγματική Ελλάδα δίνουν τα παρακάτω μπόνους:
Ψάρια: Ιόνιο – Κρήτη – Αιγαίο
Φρούτα: Μακεδονία – Θράκη – Αττική
Αλουμίνιο: Ήπειρος – Θεσσαλία
Σίδηρος: Κεντρική Ελλάδα – Πελοπόννησος

Επομένως αν κατείχαμε μόνο αυτές τις περιοχές θα είχαμε ένα μπόνους παραγωγής 40% στο φαγητό και 40% στα όπλα (καθώς και στα αντίστοιχα raw materials).

Υπάρχει όμως ένας σημαντικός περιορισμός.
Για να υπολογιστεί ένα υλικό στο μπόνους παραγωγής θα πρέπει η περιοχή που το παρέχει να μπορεί να επικοινωνεί με την πρωτεύουσα του κράτους μέσω ελεύθερων περιοχών.

Παράδειγμα
Η Κεντρική Ελλάδα ανήκει στα Σκόπια. Δεν συνορεύει όμως με καμία άλλη Σκοπιανή περιοχή που να τη συνδέει με την πρωτεύουσά τους. Άρα τα Σκόπια έχουν τρία μπόνους σε αυτή την περίπτωση.



Τα είδη των πολέμων (από αέρα ή από θάλασσα; )

Επαναστατικός Πόλεμος (Resistance War)
Είναι ο πόλεμος που ξεκινάει σε μια περιοχή με σκοπό την απελευθέρωσή της από τον κατακτητή. Για να ξεκινήσει απαιτεί 1000 νομίσματα από δέκα άτομα, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες από την αρχική της κατάληψη και είναι αυτοτελής καθώς ολοκληρώνεται μόλις τελειώσει η μάχη στην περιοχή. Κάθε χώρα μπορεί να έχει ανοιχτό το πολύ έναν επαναστατικό πόλεμο εναντίον κάθε κατοχικής δύναμης.

Πόλεμος με φυσικό εχθρό (Natural Enemy Wars)
Είναι ο πόλεμος ο οποίος ξεκινάει δωρεάν μόλις ψηφιστεί από τη βουλή νόμος που δηλώνει ως φυσικό εχθρό μία γειτονική (με κοινά σύνορα) χώρα.
-Στον πόλεμο μιας χώρας εναντίον του φυσικού εχθρού της (όχι σε επαναστατικό πόλεμο) όλοι όσοι έχουν την υπηκοότητα της χώρας προκαλούν 10% περισσότερη ζημιά στον αντίπαλο (δεν κερδίζουν όμως τα αντίστοιχα rank points).
-Κάθε χώρα μπορεί να έχει το πολύ ένα φυσικό εχθρό μια δεδομένη στιγμή.
-Ο φυσικός εχθρός μπορεί να αλλάξει ή να αναιρεθεί με νέο νόμο αφού περάσουν 7 μέρες από την ψήφισή του. Μόλις γίνει αυτό σταματάει και το μπόνους του 10%.



Πόλεμος με δήλωση (Declare War)
Μοιάζει με τον πόλεμο με φυσικό εχθρό αλλά έχει δύο χαρακτηριστικά που δεν τον κάνουν ελκυστικό.
-Δεν δίνει το 10% μπόνους στη ζημιά.
-Απαιτεί μεγάλο χρηματικό αντίτιμο από το κράτος για να ξεκινήσει (200 χρυσά+10% των πολιτών που είναι τουλάχιστον επίπεδο 5).


Η εξέλιξη του πολέμου (μάθε πως γυρνάνε τα γρανάζια)

Η χώρα που ψήφισε το νόμο, είναι ο επιτιθέμενος και αποκτάει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες ο πρόεδρος της χώρας έχει δικαίωμα να διαλέξει την περιοχή του αντιπάλου στην οποία θα επιτεθεί.
Αν ο επιτιθέμενος κερδίσει την μάχη καταλαμβάνει την περιοχή και συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία και να καταλαμβάνει με αυτό τον τρόπο αντίπαλες περιοχές. Μόλις όμως χάσει την πρώτη μάχη τότε ο αμυνόμενος είναι αυτός που παίρνει πλέον την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί!

Η διελκυστίνδα αυτή μπορεί να διαρκέσει επάπειρον. Υπάρχουν δύο τρόποι ώστε να λήξει ο πόλεμος.
-Οι δύο χώρες να σταματήσουν να έχουν κοινά σύνορα (οπότε πλέον δεν μπορεί να κηρυχθεί επίθεση) .
-Να υπογραφεί μία συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών εφόσον πρώτα δεν είναι μεταξύ τους φυσικοί εχθροί.


Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πόλεμοι. Ελλάδα-Βουλγαρία, Τουρκία-Βουλγαρία, FYROM-Ελλάδα. Για να λήξει ο πόλεμος Ελλάδας-Βουλγαρίας θα πρέπει ή οι Τούρκοι να καταλάβουν τη Σόφια ή οι Σκοπιανοί τη Θράκη προτού ξεκινήσει καινούργια μάχη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Παρατηρήσεις
-Αν μέσα σε 24 ώρες ο πρόεδρος της χώρας με το δικαίωμα επίθεσης δεν διαλέξει περιοχή τότε θα ξεκινήσει αυτόματα μια μάχη σε μια τυχαία περιοχή από αυτές που θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση.
-Στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να υπάρχει μόνο μία μάχη σε εξέλιξη. Δεν μπορεί να γίνει επίθεση και σε δεύτερη περιοχή ταυτόχρονα. Αυτό δεν εμποδίζει την ύπαρξη ενός επαναστατικού πολέμου ή την επίθεση από μια άλλη χώρα.
-Δεν μπορεί να ξεκινήσει μάχη σε περιοχή που ήδη δέχεται επίθεση. Αν έχει επιλεχθεί αυτή η περιοχή τότε η μάχη θα ξεκινήσει μετά τη λήξη της προηγούμενης μάχης και ας έχει περάσει το 24ωρο.
-Αν χαθούν τα κοινά σύνορα δύο χωρών σε πόλεμο με μια μάχη σε εξέλιξη, τότε ο πόλεμος δεν λήγει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της μάχης και αν θα υπάρχουν τότε κοινά σύνορα.
-Αν καταληφθεί η πρωτεύουσα μιας χώρας τότε αυτή μεταφέρεται στην ελεύθερη περιοχή με τους περισσότερους κατοίκους.

Ρίξε μια ματιά και στο wiki.

Shout
Πόλεμος και μπόνους, οι κανόνες του παιχνιδιού
http://www.erepublik.com/en/article/polemos-kai-bonus-oi-kanones-toy-paixnidiou-2011865/1/20