eTürkiye Ekonomisine Dair

Day 2,424, 17:39 Published in Turkey Chile by Léon Reno


Merhaba,

Özet sonda

Bir süredir ekonomik konularda eTürkiye'de sıkıntılar vardı. 10/10 bonusu almamızla ülke menfaatleri açısından bu sıkıntıların çözümü daha hayati bir önem taşımaktadır. Oyundaki iktisatçı arkadaşlar sağolsun ayrıntılı analizler hazırlıyor fakat aynı gerçek hayatta olduğu gibi bu teori ve önerilerin topluma ve siyasete uyarlanması her zaman kolay olmuyor.

Öncelikle bu oyunda vergilerin işlevine bakmamız lazım. Şu an vergiler temel olarak savaşlarda CO için, MPP imzalamak için ve oyunculara yardım için kullanılıyor. Vergileri bu temel alanlara adaletli ve mantıklı bir şekilde paylaştırmak lazım ki vatandaşlar vergilerinin faydalı işlere kullanıldığını bilerek ülkede kalsın ve olası vergi değişiklikleri konusunda devlete güvensin. Bana göre vergilerin dağıtılmasındaki bu oyunculara yardım kısmı bir hayli adaletsiz ve yetersiz. Bu konuya daha sonra değineceğim.



Vergi Gelirinin Artırılması

10/10 bonusa kavuşmuşken, vergileri artırmak ve elde tutmak için Arjantin Modeli uygulanmalıdır. Fazlaca şirketi olan dost oyuncular ülkeye gelmeye teşvik edilmeli. Şu an bizim ittifakta 10/10 bonusu en stabil olarak tutabilecek ülke biziz bonusları hem güçsüz ülkelerden sağlamamız itibariyle.

Bunun için de meclise ve parti başkanlarına büyük iş düşüyor. Gold Mine turnuvasından sonra acil olarak işlevsel bir form hazırlanarak bahsettiğim şekilde fazlaca şirketi olan oyuncuları ülkeye davet etmek ve seçecek onay vermek gerekir. Ne kadar çok oyuncu gelirse hem gelirlerimiz o oranda artar, hem de bonusları korumak adına bizimle birlikte savaşırlar.

Vergilerin Vatandaşlara Dönüşü



Gelelim vergilerin halka dönmesi kısmına. Şu anda vergilerin çok büyük bir kısmını CO için kullanıyoruz. Yani halktan toplayıp dışarı veriyoruz. Bu konuda dengeyi sağlamak için ülkedeki belli başlı ordulara (gerekirse turnuva-ödül şeklinde), tanklara, D1 oyuncularına belirli ödenekler ayırmamız gerekiyor. Bu konuda onlarca farklı fikir ve proje sunulabilir, aklıma gelenleri yazdım. Vergilerin yine eTürkiye'de ihtiyacı olan vatandaşlara döneceğini bilen vatandaşlar da itiraz etmeden gönül rahatlığıyla bu vergileri öder. Vatandaşların da bu konularda artık bilinçli olması, başkanlık seçim dönemlerinde 5 yıldır duyduğumuz yuvarlak projeler, bilindik isimler yerine bu tür detay konularda adayın ne düşündüğü ve neler yapacağının sorulması gerekiyor.


Merkez Bankası ve Savaş Bütçeleri

Aylardır merkez bankası tüzüğünün değişmesi gerektiği konuşuluyor ama bu konuda bir icraat göremiyoruz. Üstelik hükümet yine aylardır bu en çok "değişelim" diyen arkadaşlardayken. Hangi parti başkanı hangi vekil bu konuda karşı çıkıyor da adım atamıyorlar blimiyorum.

Merkez bankası tüzüğü değişmelidir. Orada milyonlarca CC dururken sırf kasaya para stoklamak için vergi oranlarını artırmak istediğimizde daha önce onlarca kere gördüğümüz tartışmalar yaşanıyor. Paraları kullanamayacaksak neden topluyoruz?

Bu konudaki sıkıntının en büyük sebebi de bizde ülke başkanlarının ülkenin değil de bir grubun başkanı gibi davranmasıdır aslında. Veya da başkanlığı bittikten sonra kendisinin/kabinesinin hemen ülkenin bir kısımına sövmeye başlaması.

Eğer halk başkana güvenirse, açılan savaşın tüm ülkenin menfaatine olduğunu düşünürse, başkanın bu savaşı kazanmak için mantıklı şekilde hareket ettiğine inanırsa harcanan paranın da ülke menfaatine olduğunu bilir. Ama ne yazık ki, daha geçen hafta düzenlenen turnuvada halkı MSB'ye toplayan yöneticilerden biri hemen seçimlerden sonra o halkın bir kısmına sövmeye başladı. Şimdi bu adam yeniden bu tarz bir işe kalkıştığında buna güvenmemiz mümkün mü?



İki gün önce birlik beraberlik mesajı verenler iki gün sonra sövmeye başlayınca halk (temsili)

Bu bahsettiğim değişikler yaşanırsa Work Tax'in daha da artırılıp halkın gelişimi için daha fazla vergi toplanmasını ben seve seve desteklerim.

Özet

10/10 bonus varken vergi gelirimiz çok daha yüksek olabilir. Bunun formülü verginin vatandaşlara daha çok dönmesini sağlamak, merkez bankasında yapısal değişiklikler ve hükümetlerde olması gereken tavır değişikliğidir.

Bu konuda ülkecek istişare ederek ortak bir karara varmamız daha sistemli bir devlet yapısı, daha fazla vergi geliri ve daha eğlenceli bir oyun anlamına gelir.

Léon