Despre incepatori

Day 1,513, 21:39 Published in Romania Romania by Miss Calico

Articolul asta e o continuare la "Majoritatea populatiei e cvasi-ignorata". In aceste articole nu incerc sa acuz o anumita persoana de ceva sau sa identific un vinovat pe care sa-l pedepsim. Incerc doar sa atrag atentia asupra unei situatii (care e cunoscuta de fapt), dar privita din alt unghi si, poate, sa duca la o solutie, fie ea si partiala.

Vreau sa multumesc din nou celor care mi-au facut donatii. Azi a fost prima zi cand am luptat doar cu arme, si se simte diferenta. Am reusit sa iau si o bazooka (a doua; pe prima am luat-o cand am cheltuit multi bani ca sa vad ce se intampla cand indeplinesti ordinele zilnice).

In comentariile la articolul anterior a aparut ideea ca din vina mea am ajuns la UM care nu era poate cea mai potrivita pentru incepatori, sau ca exista tutoriale si trebuia sa le citesc ca sa invat cum merge jocul, sa trimit mesaje la jucatorii mai experimentati sa cer ajutor, etc. Da, daca as fi facut lucrurile alea, probabil startul ar fi fost mai lin. Si un jucator nou ar trebui sa faca cum ati spus.

Asta e teoria, practica e insa diferita.

In practica, lumea face click pe unde poate si cand se blockeaza de tot, citeste manualul. Asta daca jocul i-a trezit interesul suficient. Dupa ce se simte confortabil in joc, citeste mai cu atentie manualul pentru a afla detalii care sa-i imbunatateasca experienta de joc. Voi cum faceti cand incepeti un joc nou? Petreceti timp citind manualul inainte de a incepe jocul, sau va bagati imediat in actiune, lasand cititul pe mai tarziu (cautand ajutor doar atunci cand v-ati blocat)? Banuiala mea e ca manualul e mai pe la coada listei de prioritati.

Asta e ceea ce se intampla; si atunci intrebarea devine "Cum facem totusi ca acele informatii sa ajunga la incepatori?" Discutiile care incep cu "E vina lor ca n-au citit manualul" sunt sterile si nu duc nicaieri.

Ca ar trebui sa ceara ajutorul de la cei experimentati, iar suna ca o solutie. Problema e ca in realitate nu se intampla. De multe ori un incepator nici nu stie ce sa intrebe. Iar experienta din alte jocuri ii spune ca veteranii trateaza "bobocii" cu superioritate (chiar si in comentariile de la multe articole pe eRepublik razbate mesajul "tu esti mic si nu stii ce spui; asteapta sa mai cresti"). Si asta actioneaza ca un factor inhibator. Sa ceri veteranilor sa nu vorbeasca superior si ei sa se conformeze, e nerealist. Ei au muncit mult sa ajunga veterani, si o oarecare superioritate care vine din experienta, e normala.

Cred ca o solutie ar fi un program de tipul mentor-ucenic (chiar a sugerat cineva in comentariile la articolul meu anterior). Jucatorii noi sa primeasca niste mesaje personale cu cateva instructiuni simple despre ceea ce poate face (chiar linkuri cu tutoriale pentru incepatori). Aici as insista pe simplitate - mesajele lungi si complicate, pline de instructiuni vor fi ignorate. Datorita realizarii unui contact personal cu un veteran, initiat de acel veteran, dispar multe din inhibitii si poate fi construit relativ rapid un entuziasm fata de joc. Chestiile astea nu tin de logica jocului sau de eficienta in transmiterea de informatii; tin de psihologie.

Am vazut ca GN are un program de ajutorare, dar necesita ca incepatorul sa gaseasca GN. Cred ca ar trebui schimbata orientarea - GN sa initieze contactul. Majoritatea incepatorilor vor accepta prima invitatie la UM pe care o vor primi. E irelevant ca nu asa ar trebui sa se intample; conteaza doar ca asa se intampla. Daca GN initiaza contactul, cresc considerabil sansele ca incepatorii sa ajunga pe drumul cel bun, si sa fie preluati de un mentor.

Eu nu m-am alaturat GN, desi eram gata sa o fac de vreo trei ori, pentru ca GN are doua cerinte inacceptabile pentru mine: schimbat avatarul si prezenta pe chat.

Chat-ul ar trebui sa fie optional si nu obligatoriu. Chatul obligatoriu reprezinta un impediment. Incepatorii ar trebui incurajati sa intre pe chat, dar daca incercati sa-i fortati (eventual prin reguli si penalizari) veti obtine un efect invers celui scontat. Am intrat de cateva ori pe chat - era cam pustiu, si lume adormita. Asta imi sugereaza ca majoritatea populatiei respinge ideea chat-ului. Am zis in articolul anterior de ce cred ca chatul e o idee proasta - nu voi repeta argumentele aici. Ca experiment va sugerez sa vedeti cati oameni intra in fiecare zi in chatul pe care-l frecventati voi si sa comparati media cu cati ar trebui sa fie.

In cazul meu, avatarul si numele ma individualizeaza si nu vreau sa le schimb cu ceva ce are toata lumea. Nu inteleg de ce unele UM pun ca regula obligatorie schimbarea avatarului? Singurul motiv pe care l-am identificat pana acum tine de satisfacerea ego-ului cuiva.

Incheiam articolul anterior cerand sa se adapteze strategia multimii, si nu sa cereti multimii sa se adapteze strategiei. Exista voci care cerea opusul a ceea ce cer eu. Aceste voci cer ca multimea sa se implice mai mult: sa voteze, sa citeasca tutorialele, sa scrie articole, sa participe la discutii pe chat, sa ceara ajutor, etc. Asa ar fi logic sa se intample, si mult mai eficient. Ce ignora aceste voci e ca logica si comportamentul uman de multe ori nu se intalnesc, si cand se intalnesc se privesc cu dusmanie. A cere multimii sa se adapteze strategiei este la fel cu a innota impotriva curentului: fara rezultat, si la sfarsit esti si foarte obosit.

A adapta strategia la multime inseamna a folosi comportamentul fiecarui indivi😛
- daca vezi ca se alatura primei UM care ii face o oferta, incearca ca prima UM sa fie cea care trebuie;
- daca vezi ca lupta, da-i mancare, arme si tinta care trebuie (daca nu exista mancare si arme, ai grija ca tinta sa fie corect setata - am vazut situatii in care ordinele de Ministerul Apararii erau intr-un fel, si Daily Orders erau in alt fel);
- daca e incepator, pare dezorientat si vezi ca nu cere ajutorul - trimite-i un mesaj sa vezi care e problema;
- daca vezi ca nu se lupta la ora la care vreti voi, incercati sa setati ca lupta importanta sa se desfasoare cand multimea e mai activa;
- daca populatia nu scormoneste prin articole sa afle mesajele importante, puneti in shout un rezumat scurt cu ceea ce e important.

Concluzie: Un incepator nu are nici un fel de atasament fata de joc si eRomania. El poate renunta la joc oricand, fara sa simta ca pierde ceva. Dar lucrurile stau altfel pentru eRomania: cand un jucator renunta, eRomania pierde un aliat. De aia e important ca incepatorilor sa li se construiasca atasamantul fata de joc, si apoi vor sta pe picioarele lor.

PS 1: Ceea ce am scris eu provine din experienta personala. Daca considerati ca aceste lucruri se aplica doar in cazuri izolate, atunci pot fi ignorate fara nici o problema. Dar daca se intampla intr-un numar semnificativ de cazuri, atunci merita dezbatute si cautata o solutie.

PS 2: Sper sa revin in curand cu experienta unui prieten incepator in eCanada si a sistemului de ajutor pe care l-a intampinat.