[TMP] Educație Politică - Puterea Legislativă

Day 2,442, 01:33 Published in Romania Romania by Forever with Matza


Data: Luni, 28 iulie 2014 (Ziua 2,442)
Locaţia: Sediul The Mâtza Party

Subiectele zilei:
I. Atribuțiile Parlamentului
II. Funcționarea Parlamentului

Editor: mib_boby
Bună dimineața mâtzelor! o/
S-au terminat alegerile parlamentare și cum avem în Parlamentul eRomâniei cetățeni care sunt pentru prima dată în această instituție m-am gândit să public un ”tutorial” despre ”Puterea Legislativă/Parlamentul”.

Sper ca acest articol să vă fie de folos!

Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, aici se manifestă voința poporului fiind cea mai importantă putere în stat. Rolul Parlamentului consta in legiferarea și adoptarea de norme juridice pentru toți cetățenii, ele fiind aplicate de puterea executivă. Chiar dacă în teorie doar puterea legislativă legiferează, în practică ambele puteri (legislativă și executivă) au dreptul de a legifera.

I. Atribuțiile Parlamentului
- stabilește sistemul general al impozitelor și taxelor;
- stabilește salariul minim pe economie;
- propune emisiune monetară;
- adoptă bugetul Guvernului;
- poate propune Inamicul Natural al eRomâniei;
- declară mobilizare generală sau parțială;
- Parlamentul poate declara stare de război, suspendarea ostilităților militare, încheierea armistițiului și dispunerea stării conflictuale;
- organizează funcționarea organelor de stat/instituțiilor statului;
- acordarea de cetățenii;
- propune moțiune de cenzură/demisia Președintelui.

II. Funcționarea Parlamentului
1. Președintele Parlamentului


Parlamentul este condus de un Președinte care organizează activitatea Parlamentului şi se asigură în permanenţă, prin orice mijloc de buna funcționare a acestei instituții. Președintele Parlamentului este votat de către cei 5 Președinți/reprezentanți ai partidelor parlamentare în seara zilei de 26.

Odată cu alegerea noului Președinte al Parlamentului el va cere Președinților de Partid să delege un Lider al Grupului Parlamentar (LGP) care se va ocupa de grupul parlamentar al partidului pe care îl reprezintă.

La începutul fiecărei sesiuni parlamentare Preşedintele Parlamentului trimite cereri de prietenie tuturor parlamentarilor. După care, va crea 2 mesaje a câte 20 de parlamentari, unde vor avea loc dezbaterile şi votul pentru legile atât legate de joc cât şi din afara lui.

* Orice parlamentar poate deveni Președintele acestei instituții doar cu condiția să nu fie la primul său mandat.
* Președintele Parlamentului poate fii înlocuit din funcţie prin vot de neîncredere, acordat de către 3 preşedinţi ai partidelor parlamentare.
* Preşedintele Parlamentului dacă doreşte poate să-şi aleagă un vice care va avea aceleaşi îndatoriri ca el, iar în absența Președintelui, vicele îi preia atribuțiile.

2. Liderul Grupului Parlamentar (LGP)


Definiție Grupuri Parlamentare:

Grupurile parlamentare reprezintă forma de organizare a partidelor în cadrul Parlamentului. Grupul parlamentar cu cât este mai numeros, cu atât influența sa în Parlament și a pozițiilor formulate de acesta sporește. Odată cu încheierea alegerilor parlamentare fiecare grup parlamentar stabilește un LGP care să reprezinte interesele parlamentarilor.


La inceputul mandatului de parlamentar, fiecare PP din Top 5 va desemna un Lider al Grupului Parlamentar (neapărat să fie parlamentar) pentru partidul respectiv, din lista de parlamentari ai partidului său din pagina elections din luna în curs. Așadar, în Parlament vor fi 5 LGP în total.

În cazul demisiei din Parlament al unui LGP, Președintele său de partid va desemna alt parlamentar din propriul partid să-l înlocuiască. În cazul în care fostul LGP era singurul parlamentar al partidului, PP-ul îi va lua locul ca LGP, chiar dacă nu este membru al Parlamentului.

În caz că pe data de 15 a lunii se produce o schimbare la nivelul conducerii unui partid parlamentar iar noua conducere doreşte sa desemneaze alt LGP, noua lider trebuie sa provină tot din grupul parlamentar al acelui partid.

3. Membri


Membrii Parlamentului (40 de membri) sunt aleși prin vot universal și secret. Alegerile se țin o dată pe lună pe data de 25 a fiecărei luni, unde cetățenii cu drept de vot au șansa de a-și alege reprezentanții care vor decide viitorul politic, economic și militar al țării. Membrii Parlamentului sunt propuși de către partidele din care fac parte, doar că în funcție de procentele pe care le obțin partidul pe care îl reprezintă, aceștia pot deveni parlamentari.

Pentru mai multe informații despre alegerile parlamentare, citește acest tutorial: [TMP] Educaţie Politică - Alegerile parlamentare

Prin depunerea unei candidaturi la Parlament, fiecare cetățean este obligat :
- să se familiarizeze cu normele Parlamentului (să citească regulamentul acestei instituții);
- să păstreze confidenţialitatea tuturor informaţiilor cu caracter privat obţinute în cadrul Parlamentului;
- să folosească un limbaj decent şi civilizat;
- să respecte dreptul celorlalţi la opinie;
- să se prezinte şi să participe activ la sedinţele Parlamentului cât și în mesajele comune.

Orice cetățean care dorește să devină parlamentar trebuie doar să se implice în cadrul partidului său, să scrie articole sau să se implice în Guvern și ”va fi răsplătit cum se cuvine”.

Link-uri utile pentru parlamentari:
- Centralizare informații: http://tinyurl.com/Centralizare-Informatii
- Regulament Parlament: http://goo.gl/oRn0UY
- Ghidul Parlamentului Român: http://www.erepublik.com/en/article/2267188

Sper ca acest articol să vă fi fost de folos!

Semnat,
Președintele The Mâtza Party - mib_boby