[Dışişleri] Bülten

Day 1,867, 04:56 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Dünya genelindeki önemli gelişmeleri paylaşacağımız bültenimiz ile karşınızdayız.



Hollanda
Geçtiğimiz haftalarda EDEN HQ’da değişiklikler oldu ve yönetime uzun süredir Hollanda’nın başkanlığında bulunan “van Spijck” geldi. Hollanda bildiğiniz üzere uzun bir süredir Polonya işgali altında ve mevcut başkan da uzun süredir EDEN’i Polonya’ya karşı bir ortak operasyona itmeye çalışıyordu, EDEN HQ başkanlığına geldikten sonra büyük ihtimalle bu hayalini gerçekleştirmeye çalışacaktır, tabi öncesinde ittifak içindeki sorunları çözmesi ve ayrılıkçıları susturması gerekiyor.

Portekiz
EDEN’de ayrılık sesleri Portekiz’de de karşılık buldu ve başkanları bir referandum düzenledi. Açıklanan sonuçlara göre halkın %45’i ayrılmak isterken %55’lik bir kısım ise EDEN’de devam dedi ve Portekiz şimdilik EDEN’de kaldı. Ancak çok yüksek çıkan ayrılıkçı oylara bakılırsa, önümüzdeki aylarda işler iyiye gitmediği taktirde yeni bir referandum görebiliriz.

Ukrayna
Neredeyse son 6 aydır silik olmaları ve son aylarda da Romanya ile yaşadıkları problemler nedeniyle Ukranya’da da EDEN’den ayrılmaya yönelik sesler bulunuyor, ancak EDEN’de kalıp Romanya’yı dışarı itelim diyen de büyük bir çoğunluk var. Ukrayna ve Romanya arasındaki problemler iki ülkeden birinin ya da her ikisinin de EDEN’den ayrılmasına kadar gidebilir, zira her iki ülke için de ayrılacaklarına dair söylentiler giderek yükseliyor. Yeni EDEN yönetiminin bu konuya yaklaşımı gidişatı etkileyecektir.

Hindistan
Son zamanlarda Hırvatistan ile yaşadığı sorunlar neticesinde Hindistan’da EDEN’den ayrılmaya yönelik bir referandum yaptı ve geçtiğimiz günlerde resmi olarak ayrılık trenine binen son ülke oldular. Her ne kadar başlarda EDEN’e yine yakın duracakları ve sürmekte olan Endonezya işgaline karşı direnecekleri söylense de, CoT’a üye olmak için başvurdukları ve Tayland ile olan sorunları nedeniyle şimdilik red cevabı aldıkları gelen duyumlar arasında.

Kolombiya
Bir çok ülkenin EDEN’den ayrıldığı veya ayrılmayı düşündüğü bu zaman zarfında Kolombiya resmi olarak EDEN üyesi oldu. Bu durum her ne kadar EDEN içinde çok büyük bir heyecan yaratmasa da, dünyada hala EDEN’e girmek isteyen bir ülkenin bulunuyor olması tabiki pozitif bir şey.

İrlanda
EDEN’den ayrıldıktan sonra koşarak CoT’un kollarına atlayacağı düşünülen İrlanda, ABD ve Brezilya’dan yeni bir ittifak için yüz bulamadıktan sonra ilginç bir şekilde Asgard ile görüşmelere başladı. Kuzey ittifakı olarak Norveç, İsveç ve Finlandiya arasında kurulması beklenen bu ittifak Norveç’in vazgeçmesi üzerine iki ülke ile kurulmuş ve ABC gibi lokal bir ittifak olarak hayatına devam edeceği düşünülmüştü. İrlanda’nın bu ittifaka katılması tüm taraflar açısından şaşırtıcı bir hamle olacak.

Çin
EDEN’in uyuyan devlerinden Çin ittifak içinde gitgide daha çok sorun olmaya başladı, son olarak Çin’de bulunan Hırvat ve Romen oyuncuların seçimlerde oylarını satmaları üzerine, Çin EDEN ülkelerine dahi vatandaşlık vermemeye başladı ve EDEN’deki bonusa sahip tek ülke olarak bu hareketleri tüm ülkeler tarafından büyük tepki ile karşılandı. Sorunun çözümü için EDEN HQ devreye girmiş olsa da Çin’in vatandaşlık konusundaki tutumunun değişeceği şüpheli, tepkilerin büyümesi Çin’in de ayrılık trenine yönelmesine yol açabilir.

Hırvatistan
Endonezya’nın saldırıları sonucu Asya seferi sonlanmak üzere olan Hırvatistan’da da sular kaynıyor. Hindistan ile yaşadıkları problemler sonucu bu ülkenin EDEN’den ayrılmasına yol açmaları hem ittifak hem de ülke içinde sıkıntıya yol açtı. Ancak asıl ilgi çekici olan, resmi olmasa da şu an bir Hırvat vatandaşı tarafından açılan makale ile EDEN referandumu düzenleniyor olması. Hırvatistan EDEN’deki en saygı gören ülkelerden biri ve aynı zamanda kurucu üye, bu ülkenin bile EDEN’de kalıp kalmama konusunda soru işaretleri oluşmuş olması, ittifakın geleceği için soru işaretlerini arttırıyor.



Bu kadar EDEN ve ayrılık üzerine konuşmuşken, doğal olarak Türkiye’nin tutumu ne olacak şeklinde soru işaretleri de oluşuyor hepinizde. Öncelikle kör ve sağır olmadığımızı, tüm bu gelişmeleri yakinen ve ilgiyle takip ediyor olduğumuzu ve her türlü olasılık için de çalışmalarımızı yürüttüğümüzü bilmenizi istiyorum. İttifakların gelip geçici olduğunu, önemli olanın dost diyebileceğimiz ülkeler edinmek olduğunu hepimiz biliyoruz ve buna göre hareket ediyoruz. Ancak EDEN’in dağılması için en ufak bir girişimimiz yok ve ittifakın sonuna kadar içinde yer almaya çalışmaya devam edeceğiz. Üzerimize oynanan oyunları bozmak, itibarımızı korumak ve gelecekte kurulacak yeni dünya düzeninde daha sağlam yer almak için bunun önemli ve gerekli olduğuna inanıyoruz.

Son olarak, 2012 yılı içerisinde ülkemiz adına emeği geçen tüm başkanlarımıza, bakanlarımıza, askeri gruplarımıza, partilerimize ve zor zamanlarımızda kişisel servetlerini ülke adına kullanmakta imtina etmeyen tüm tanklarımıza teşekkür ediyor ve herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum. Umuyorum yeni sene e-ülkemizin her alanda büyüyeceği bir zaman dilimi olur.

Saygılarımla,

Tjutg Simzb
Dışişleri Bakanı