[Dışişleri] Anket ve Bülten

Day 1,850, 23:13 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Dünya genelindeki gelişmeleri içeren bültenimiz ve ülkelere bakışımızı göreceğimiz bir adet anket ile karşınızdayız. Anketi cevaplamadan önce lütfen bülteni okuyunuz, zira ülkeler hakkındaki fikriniz değişebilir.



Dışişleri Anketi:
http://tinyurl.com/disislerianketi



İrlanda:
İrlanda geçtiğimiz haftasonu yaptığı referandum sonucunda EDEN’den ayrıldı. Bildiğiniz üzere İrlanda ve EDEN arasındaki sorunlar bizim ittifaka girmemiz ile başlamış, Bulgaristan yanlısı bir tutum izleyen İrlanda ittifaktan ayrılmamasına rağmen bize karşı soğuk tutumunu sürdürmüştü. EDEN’deki silinme tehlikesiyle karşı karşıya olmayan sayılı ülkelerden olmalarına rağmen, EDEN HQ’ın yönetim anlayışını benimsemediklerini ve EDEN’in eski EDEN olmadığını öne sürerek ittifaktan ayrılmaya karar verdiler.

Ukrayna:
Aylardır Macar baskısı altında olan Ukrayna’da EDEN’den ayrılmaya yönelik muhalif sesler gitgide yükseliyor. Şu sıralarda da EDEN’den ayrılmak üzere bir referandum düzenliyorlar. Ukrayna’nın EDEN ile iki önemli sorunu bulunuyor, birincisi ittifaktan kendilerine yeterince yardım gelmediğine inanıyorlar ki Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık, ikincisi ise ittifak kurucularından Romanya ile problemler yaşıyorlar. Aylar önce Ukrayna ile Moldova arasında yaşanan savaş sonucu ortaya çıkan bu problemler, Moldova’nın taraf değiştirmesi ve Romanya’nın da Ukrayna’ya cephe almasına yol açmıştı.

Romanya:
Airstrike yaptıkları dönem imzaladıkları NAP ile tüm ittifakın tepkisini çeken Romenler bu dönem de benzer bir fiyaskoya imza attılar ve Macaristan yönetiminde bulunan bir Ukrayna bölgesini Macarlardan kiralamak üzere anlaşma imzaladılar. EDEN HQ yayınladığı makale ile olayı direkt olarak kınarken, Ukrayna’da da büyük bir infaal yaşandı. Romanya şu an ikiye bölünmüş durumda, bir yanda Ukrayna’ya olan kinleri yüzünden gözleri hiçbir şeyi görmeyen e-polatlar, diğer tarafta ise ülke itibarının iki paralık olmasını engellemeye çalışan aklıselimler var, kazananın kim olacağını göreceğiz.

Brezilya:
CTRL’nin başarısız olmasından sonra Brezilya yönünü ilginç bir şekilde tamamen EDEN karşıtı bir konuma çevirdi. CTRL’nin başarısızlığı Polonya ve İspanya’nın eski müttefiklerini bırakmak istememelerinden kaynaklanıyorken, bu iki ülke ile ilişkilerini bozmayıp kendileri eski müttefiklerine karşı savaşmaya başladılar. Önce EDEN trial üyesi Kolombiya’ya, sonrasında ise EDEN üyesi Tayvan’a yaptıkları saldırılar ile de bu girişimlerinin ciddi olduğunu gösterdiler. Bugünlerde de Brezilya hükümetinin Polonya’nın yanında ellerinden geldiğince bize karşı savaştığını görmekteyiz. Her ne kadar Brezilya halkının eski dostluğumuzu tamamen unutmadığı aşikar olsa da uzun süredir yönetimde olan anti-EDEN hükümetleri bu algıyı her geçen gün zayıflatıyor.

AB😨
CTRL’nin başarısız olmasından sonra ABD EDEN ülkeleri ile tekrar yakın ilişkiler kurmaya başlamıştı, hatta geçen dönem biz de uzun bir aradan sonra ABD ile MPP imzaladık. Ancak Brezilya’nın agresif anti-EDEN tutumu sonucu oluşan Tayvan savaşını Brezilya kaybedince, ABD oyunda kalan bir iki dostundan biri olan Brezilya’ya yardım etmek adına Tayvan’a saldırmak zorunda kaldı ve EDEN MPP’lerini kaybetti. ABD şu an Brezilya’nın kuklası görünümünde bir pozisyonda, ne tarafa çekerlerse o tarafa gidiyorlar. Bu durumun uzun süre böyle gidip gitmeyeceğini göreceğiz.

Macaristan:
Geçen dönem yaşadığımız Macaristan savaşı bildiğiniz üzere çok kısa sürdü. Bonuslarını her şeyden çok seven bir yapıda gözüken Macarlar, geçen dönem başından beri bizimle NAP imzalamaya çalışıyorlardı, ancak Ukrayna’nın da kabul edeceği bir anlaşma olmadan hiçbir şeye tamam demeyeceğimizi gördüklerinden bu süreç uzadı. Geçen dönem sonuna doğru yapılan son toplantıya da davetli olmadığı halde Polonya başkanını getirdiler ve açık açık NAP imzalamazsak Polonya’yı üzerimize salacaklarını belirttiler, tehditlere boyun eğecek bir ülke olmadığımızdan da NAP görüşmelerini sonlandırdık. Polonya’yı ülkeden çıkarttıktan sonra takınacakları tutumu göreceğiz.

Polonya - Bulgaristan:
Daha önce de bize saldırmaya çalışıp sonra geri seri bir şekilde kaçan Polonya, bu sefer ittifaklar arasındaki güç dengesinin çok daha onların tarafında olmasının da etkisiyle ülkemizde tutunmayı başardı. Bulgaristan ile de son 3-4 aydır sürmekte olan ateşkes havası bu dönem bozuldu. Tüm büyük EDEN ülkelerine saldırmayı sistematik olarak sürdürmeye kararlı olan CoT ve TWO’nun bu iki en güçlü ülkesiyle birden baş edip edemeyeceğimizi önümüzdeki günlerde göreceğiz, ancak şu ana kadar gayet iyi gittiğimizi söyleyebiliriz.



Türkiye olarak zor bir süreçten geçiyoruz, EDEN’in zaten güçsüz olduğu yetmiyormuş gibi, geçen dönem Belarus, bu dönem de İrlanda’nın ayrılması, bazı üye ülkelerin de ayrılmak üzere referandum yapıyor ya da yapacak olmaları, bizi çok daha zor günlerin beklediğinin işareti. Ancak umutsuzluğa kapılmaya gerek yok, hükümet yönlendirmelerine elimizden geldiğince uyalım ve dik duralım.

Tjutg Simzb
Dışişleri Bakanı