Ενημερωση της Κοινοτητας

Day 2,659, 07:39 Published in Greece Greece by V4LeRioN

Με αφορμή το νέο καθεστώς στα game mechanics εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη χώρα. Η ουσιαστική αλλαγή που επέφερε στη κοινότητα μας αυτή η εξέλιξη είναι ότι εκ των πραγμάτων οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές καλούνται πλέον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, λύσεις για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια. Από χθες το μεσημέρι είμαι σε συνεχείς συζητήσεις για τα θέματα που αφορούν την κοινότητα μας. Προφανώς δεν έχω επικοινωνήσει με όλους όσους θα ήθελα αλλά έπεται και συνεχεία.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η Αστέρια, άσχετα εάν στην πορεία αποδείχτηκε επιτυχημένη ή όχι συμμαχία, αποτέλεσε την ταφόπλακα της Ελληνικής κοινότητας σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων και κοινοτικής αρμονίας. Μας δίχασε όσο δεν πάει άλλο και μετά από 13 μήνες η κοινότητα μας βγαίνει πληγωμένη τόσο αριθμητικά, όσο και σε επίπεδο διάθεσης για προσφορά. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση ο κύκλος της eGreece στην Αστέρια έχει κλείσει. Έτσι και αλλιώς η διαδικασία της εισόδου μας δεν έγινε ποτέ με βάση “Δημοκρατικές” διαδικασίες αλλά στηρίχθηκε σε παραθυράκια των game mechanics.

Τα game mechanics όμως άλλαξαν. Καλώς ή κακώς τα MU έχουν μια σημαντική δύναμη στα χέρια τους και δεν μπορούν ούτε να εξαιρούνται αλλά ούτε και να αγνοούνται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν πιστεύω στα δίπολα και θεωρώ ότι στο μέλλον το παιχνίδι θα κινηθεί σε «πολυπολικό» περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση η εποχή της «λεηλασίας» και του «αποφασίζω και διατάζω» έχει τελειώσει.

Καταλυτικό ρολό σε όλη αυτή τη διχαστική πορεία δε συντέλεσαν μονό τα σημεία της διαφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και οι προϋπάρχουσες προσωπικές έριδες μεταξύ προσώπων, αλλά και ο διχασμός της κοινότητας μας σε επίπεδο επικοινωνίας Η σύσταση πολλαπλών καναλιών στο TS, επέτρεψε την ουσιαστική απομόνωση των δυο πλευρών και οδήγησε στην αποξένωση τους. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μερών όχι μονό μεγάλωσε το χάσμα, αλλά και βάθυνε την αντιπαλότητα, την καχυποψία και τις όποιες έριδες. Ακόμα και η σύγκρουση και η διαφωνία που γίνεται δημόσια σε ένα κανάλι είναι δημιουργική όταν μπορούν να την αφουγκρασθούν όλα τα μέλη της κοινότητας που συμμετέχουν σε αυτά τα μέσα και να επηρεάσει τη διαμόρφωση της γνώμης τους για τις όποιες εξελίξεις.

Τρία είναι τα βασικά θέματα τα όποια βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Πρώτο είναι το συμμαχικό, δεύτερο το θέμα της νομής της εξουσίας και τρίτο το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφόρων.

Α. Εις ότι αφορά το θέμα των συμμαχιών, πρόθεση μου είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που να καλύπτει κατά αρχήν συναισθηματικά την πλειοψηφία της κοινότητας για τις χώρες που θα έχουμε σύμφωνα προστασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η πρόταση μέχρι τώρα είναι να υπάρξουν 4-5 σύμφωνα προστασίας τα οποία θα μπορέσουν να σταθούν στην πράξη, τόσο από χώρες που είναι στην Αστέρια όσο και εκτός αυτής. Η χωρά δεν θα ανήκει σε κάποια συμμαχία, και κατ’ επέκταση δεν θα χρειάζεται κάποιος συμμαχικός σχεδιασμός, και οι χώρες αυτές δεν θα χρειάζεται να υπογράψουν και μεταξύ τους αντίστοιχες συμφωνίες.

Β. Το θέμα της νομής της εξουσίας αφορά κυρίως το πως πορεύθηκε τον τελευταίο χρόνο ο συνασπισμός των κομμάτων που στήριξε το εγχείρημα της Αστέρια. Από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στη συμμαχία, με τον τρόπο που μπήκε, δεν υπήρχε η δυνατότητα από την αντίπαλη πλευρά να συγκεντρώσει ποτέ μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να μας βγάλει από αυτή. Παρά ταύτα σε όλο αυτό διάστημα ενώ δεν υπήρχε ουσιαστικό διακύβευμα, η πλευρά της συμπολίτευσης δεν επέτρεψε ουσιαστικά ποτέ στην «αντίπαλη» πλευρά να στελεχώσει μια κυβέρνηση. Ικανά στελέχη, παίχτες με διάθεση και σημαντική παρουσία στη κοινότητα, κυβερνητικά σχήματα με μεγάλη εμπειρία στο παιχνίδι, συστηματικά αποκλείστηκαν από τη διαχείριση της εξουσίας στο βωμό της πολίτικης και διαπροσωπικής αντιπαλότητας Αποτέλεσμα ήταν σε αυτό το διάστημα να βιώσουμε αρκετές αποτυχημένες κυβερνήσεις, κυρίως θα έλεγα λόγο έλλειψης εμπειρίας, οι οποίες μεγάλωσαν το χάσμα και την αντιπαλότητα στη κοινότητα αλλά κυρίως μεγάλωσαν την καχυποψία κυρίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Νομίζω ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική επ’ αυτού μπορεί να αντιληφθεί την αλήθεια των παραπάνω. Δεν υπάρχει καμιά λύση σε αυτό το πρόβλημα παρά μονό αν ο καθένας ξεχωριστά αναλογιστεί τις προσωπικές του ευθύνες στη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας και πράξει τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Γ. Το τρίτο θέμα, και το πιο ακανθώδες, είναι αν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινά αποδεχτό μηχανισμό επίλυσης διαφορών σε σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν στο μέλλον στην κοινότητα μας. Όπως για παράδειγμα το θέμα μιας συμμαχίας. Πρόθεση μου είναι να βρεθεί ένας τρόπος που τέτοιες αποφάσεις να απαιτούν σημαντική συνεννόηση έτσι ώστε κανένα μέρος που δεν συμφωνεί ή έχει κρίσιμες ενστάσεις να μην υποχρεωθεί να κάνει κάτι που δεν θέλει. Στα δικά μου μάτια και κοιτώντας πίσω στο χρόνο, η καλύτερη επιλογή για την κοινότητα θα ήταν να μην είχε παρθεί μια απόφαση τον προηγούμενο Φλεβάρη. Και ξανά σημειώνω όχι στη βάση του ποια συμμαχία αποδείχθηκε επιτυχημένη, αλλά στη βάση ότι αυτή η επιλογή θα είχε τραυματίσει λιγότερο τις σχέσεις μας εντός eGreece και θα μας είχε εκθέσει λιγότερο στη διεθνή κοινότητα.

Τα τρία αυτά ζητήματα αν και συνδεδεμένα σε ένα μεγάλο βαθμό μπορούν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα. Τι θέλω να πω. Είναι ευκαιρία προφανώς να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Αν πάλι δεν καταστεί αυτό εφικτό μπορούμε να προχωρήσουμε στα πρώτα βήματα (βασικά σύμφωνα προστασίας) και να δούμε το πρόβλημα της συνεννόησης σε ένα μεταγενέστερο στάδιο όταν και αν αυτό προκύψει. Είναι βέβαιο ότι τα μυαλά μας και οι εγωισμοί μας όταν ξανά βρεθούν σε μια αντίστοιχη κατάσταση θα έχουν τουλάχιστον τη γνώση μια σημαντικής και τραυματικής εμπειρίας.

Επειδή οι συζητήσεις είναι συνεχείς δεν θα ήθελα να πω κάτι παρά πάνω αυτή τη στιγμή. Προσωπική μου πρόθεση είναι να καταλήξουμε σύντομα σε κάποια συμφωνία. Και εννοώ σε κάποιο από τα 3 παραπάνω θέματα και ειδικά στο πρώτο, το οποίο το θεωρώ το μεταβατικό στάδιο (πρόγραμμα γέφυρα για να είμαι στο πνεύμα των ημερών), αλλιώς ίδωμεν.