Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Day 811, 11:48 Published in Greece Greece by cynix

Χαιρετισμούς από μια νέα Εφημερίδα, την NoPrinting Press!

Θεώρησα σωστό αρχικά να ασχοληθώ με άρθρα γενικής παιδείας και σε ένα παιχνίδι στρατηγικής φυσικά και έχει θέση ο Sun Tzu λόγω του μνημειώδους έργου του “Η Τέχνη του Πολέμου”. Η εφημερίδα θα δημοσιεύσει σε αποσπάσματα περιληπτικά την σπουδή του Κινέζου στρατηγού στον πόλεμο, τους λόγους και τις συνθήκες....
Ελπίζω να φανούν χρήσιμα, τόσο στο παιχνίδι, όσο και στην RL.


Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

“Όσοι είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση όπλων, είναι εξίσου ανίκανοι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να τα χρησιμοποιούν”
(Η Τεχνη του Πολέμου κεφ.1)

Το κείμενο θεωρήται σαν η αρχαιότερη γνωστή πραγματεία γύρω από τον πόλεμο. Αποτελεί βασικό ανάγνωσμα στις σχολές πολέμου ανά τον κόσμο, καθώς και από σύγχρονες εταιρίες που εκπαιδεύουν τα στελέχη τους στις βασικές αρχές της πάντα επίκαιρης πραγματείας του.

Ο Sun Tzu τοποθετήται στο 500 πχ. Γεννήθηκε στο βασίλειο του Τσι. Η ενασχόληση του με την θεωρία (όχι μόνο) του πολέμου τον έκανε γνωστό στον Βασιλιά του Βου, ο οποίος θέλησε να τον γνωρίσει. Στην συνάντηση, ο Βασιλιάς του ζήτησε μια χειροπιαστή επίδειξη και συγκεκριμένα στον έλεγχο των κινήσεων του στρατού. Ο Sun Tzu δέχτηκε και ο Βασιλιάς τον ρώτησε αν θα μπορούσε να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας γυναίκες. Χωρίς να διστάσει συμφώνησε. Έφεραν μπροστά του 180 γυναίκες τις οποίες χώρισε σε 2 ομάδες με επικεφαλής τις 2 πιο αγαπημένες παλλακίδες του Βασιλιά!
Αφού έδειξε πως να κρατούν το δόρυ, τις ρώτησε αν ξέρουν την διαφορά μεταξύ του αριστερά-δεξιά και μπροστά-πίσω. Μετά την θετική απάντηση εξήγησε τα παραγγέλματα “μέτωπο μπροστά” ¨μεταβολή”, επί δεξιά-αριστερά κτλ. Οι γυναίκες απάντησαν ότι κατάλαβαν και ο Sun Tzu έδωσε διαταγή για μια κίνηση. Αντί αυτού οι γυναίκες ξέσπασαν σε γέλια. Τότε ο στρατηγός είπε: “Αν τα παραγγέλματα δεν είναι σαφή και οι εντολές κατανοητές, τότε είναι λάθος του στρατηγού” και επανέλαβε τις εντολές εξηγώντας τες καλά στις γυναίκες. Συνεχίζοντας λοιπόν με ένα παράγγελμα, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο..οι γυναίκες ξέσπασαν σε γέλια. Ο Sun Tzu είπε: “Όταν οι διαταγές είναι σαφείς και κατανοητές, αλλά οι στρατιώτες δεν υπακούν, τότε το λάθος είναι των αξιωματικών...και λέγοντας αυτά ζήτησε να αποκεφαλιστούν οι 2 επικεφαλής παλλακίδες. Ο Βασιλιάς επενέβη και λέγοντας ότι κατανόησε την επίδειξη, ζήτησε να μην αποκεφαλιστούν. Τότε ο Sun Tzu απάντησε: “ο υπηρέτης σας έχει κάνει δεκτή την θέση του Διοικητή και όταν ένας διοικητής του στρατού ηγείται δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούει σε όλες τις διαταγές του ηγεμόνα” και ζήτησε να αποκεφαλιστούν για παραδειγματισμό, όπως και έγινε.
Κατόπιν συνέχισε την επίδειξη των κινήσεων στις οποίες όλες οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά. Ζήτησε λοιπόν από τον Βασιλιά να επιθεωρήσει τον πρόχειρο στρατό που έφτιαξε λέγοντας ότι είναι έτοιμος. Ο Βασιλιάς του μήνυσε ότι δεν έχει καμία διάθεση για κάτι τέτοιο και ότι ο στρατηγός μπορεί να επιστρέψει στο στρατόπεδο. Το σχόλιο του ατάραχου στρατηγού ήταν: “ο Βασιλιάς αγαπάει τα λόγια αλλά όχι και τα έργα”.
Αυτο είναι ενα μικρό δείγμα απο την σοβαρότητα με την οποία ο Sun Tzu αντιμετώπιζε τα πράγματα σε ο,τι αφορούσε τον στρατό και γενικότερα την στρατηγική.
Τελειώνοντας με το εισαγωγικό άρθρο στην Τέχνη του Πολέμου, παραθέτω ένα τσιτατο από το 2ο κεφαλαιο “Αποκορύφωμα της στρατηγικής ικανότητας, είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να δώσεις μάχη”

Τελος του 1ου μερους