Specie sau special?

Day 2,266, 03:51 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by hsileamune

Buna ziua dragii mei emoldoveni, "fani" ai lui Caragiale, eromani si orice enatie care reuseste sa arunce un ochi pe-aci!

(Daca am uitat pe cineva, va rog sa ma scuzati!)

Vazand cele intamplate in ultimele saptamani prin eMoldova, m-am gandit sa readuc in memoria unora un editorial scris acum ceva timp in epublicatia Ministerului Culturii Moldave:

"
PAC sau PAC-PAC?

Fiecare ducem de-a lungul vietii cate un bagaj de reguli, fara de care stim ca nu am avea cum sa supravietuim.
Unele norme sunt diferite, construite dupa chipul si infatisarea modelata in timp de catre individ, conform actiunilor corozive ale experientelor incercate, altele sunt comune, potrivite unei constiinte ce apartine mai multor indivizi, alaturi de care intersectezi puncte de acelasi interes.
Daca am lua toate bagajele si le-am goli continutul, incercand a gasi o imagine cat mai potrivita punctului comun avut de catre toti turistii acestei lumi, cred ca acesta s-ar transforma intr-o singura regula. O regula formata din trei cuvinte. Priveste. Asculta. Cunoaste. Sau, mai simplu: PAC.
Orice imagine face cat o mie de cuvinte. O zicala care se potriveste de minune cu primul cuvant: Priveste. Vei reusi, astfel, sa iti faci o idee asupra ansamblului ce ti se asterne in fata ochilor. Pentru a aprofunda aceea idee, tot ce trebuie sa faci apoi este sa asculti. Percepand sunetele emise de mediul inconjurator vei ajunge sa incepi sa cunosti. Se va intampla acest lucru, pentru ca vei incepe sa iti pui intrebari si sa gasesti raspunsuri. In timp, prin exercitiu, vei afla ca fiecare actiune in sine a PAC-ului, capata noi sensuri, iar a „privi“, a “asculta” si a “cunoaste” nu au mereu aceeasi semnificatie.
Multi ajungem sa ne pierdem in mijlocul exercitiului, absorbiti de peisaj sau de propriile egouri, ajungand a nu mai vedea imaginea de ansamblu ci doar cea din propria oglinda. Orice conluzie trasa, in astfel de conditii, neverificand intreaga regula, duce la actiuni cu efect regretabil. PAC-ul, ca regula, se transforma in onomatopee si va sugera rapiditatea, caracterul brusc si neasteptat al unei miscari, actiuni. Efectul acestora se compara, in cea mai mare parte, cu cel al unui balon in mana unui copil.
Astepti in orice moment sa se sparga. Sa faca PAC!
………………………………………………………………………………………….

Doar aprofundarea unei probleme/situatii poate duce la o decizie inteleapta. Restul e PAC-PAC!"


Au trecut aproape 200 de zile de atunci, iar pistoalele cerebrale sunt inca in functiune, sunetul capselor puse impanzind presa emoldava in aproape fiecare zi. Toate acestea demonstreaza o escaladare a fenomenului pac-pac-ian, a carui sursa inepuizabila este o "specie" ce se crede - prin prisma bolii - special: pet'ardul.


Dar despre acest aspect, vom vorbi intr-un numar viitor.




I'm in, i'm out and i'm gone