Kıbrıs Ekonomi İncelemesi

Day 1,317, 22:48 Published in Cyprus Cyprus by Kutluk Bilge Kul engin14

Bilindiği üzere Kıbrıs ekonomisi hakkında bir sürü şeyler yazıldı çizildi, ben de dahil olmak üzere bit çok kişi gazetelerinde fikirlerini, önerileri paylaştı. Ben de bu makalede ekonomimizi genel olarak diğer ülke ekonomileri ile kıyaslayıp kendimce bir analiz yapmak istedim. Ülkeleri seçerken mümkün olduğunca aktif nüfusu fazla olan ülkeleri seçmeye çalıştım, arada atladığım birkaç ülke olmuş (Hırvatistan, İspanya vs.) ama aşırı bir farklılık oluşturacağını düşünmediğim için grafikleri filan tekrardan oluşturmakla uğraşmadım. İncelemede Ürün X Altın kıyaslaması yaptım, bina fiyatlarını kullanmadım.

1317. eRep Day (19.06.2011) Market Place ve Monetary Market Fiyat Tablosu



Büyük sevenler için.





10 ülkenin 1 altına düşen Q1 ekmek ortalamsı 1093 Kıbrıs'ta 1 altın ile 1136 Q1 ekmek alabiliyorsunuz. Tersten söyleyecek olursak 1136 Q1 ekmek ile 1 altın alabiliyorsunuz.



10 ülkenin 1 altına düşen Q5 ekmek ortalaması 208 Kıbrıs'ta 1 altın ile 219 Q5 ekmek alabiliyorsunuz.Tersten söyleyecek olursak 219 Q5 ekmek ile 1 altın alabiliyorsunuz.





10 ülkenin 1 altına düşen Q1 Silah ortalaması 102 Kıbrıs'ta 1 altın ile 109 Q1 silah alabiliyorsunuz.Tersten söyleyecek olursak 109 Q1 silah ile 1 altın alabiliyorsunuz.



10 ülkenin 1 altına düşen Q5 Silah ortalaması 20 Kıbrıs'ta 1 altın ile 19 Q5 silah alabiliyorsunuz.Tersten söyleyecek olursak 19 Q5 silah ile 1 altın alabiliyorsunuz.

Rakamlara kabaca baktığımızda Q5 silah hariç diğerlerinde üretimimiz altın değeri olarak ortalamanın altında bir değere sahip ama arada eski uçurum kalmamış durumda. Gold yaklaşık olarak 50 CYP daha ucuzladığında tüm ürünlerde ortalamyı tutturmuş olacağız. Yani şu anda Üretim X Gold kuru göz önüne alındığında goldun 700-750 CYP bandında olması idealdir.

Şu ana kadarki makalelerin ortak özelliği CYP nin değer kazanması gerektiğini yazmalarıydı ama piyasalar karşılaştırıldığında o kadarda ciddi bir değersizlik söz konusu değil, peki her şey güllük gülistanlık mı, hayır, iyi ama sıkıntı nerede o zaman. Kendime göre belirlediğim birkaç sıkıntıyı ve aklıma gelen önerileri sıralayayım.

- Üretim ve tüketimin dengesiz olması.

Ülkede yeteri kadar üretim yapılmamakta, sadece Q1 ekmek üretimi normal seviyede. Markete baktığınız bu durum çok daha rahat anlaşılacaktır. Ben bu makaleyi yazarken Q2-Q3-Q4 ve Q5 tekliflerinin tamamı tek sayfada ve bunların büyük çoğunluğu saçma teklifler. Ekonomik istikrar için markette bol miktarda ürün olmalı, eğer 10 kişi günlük ihtiyacının tamamını Kıbrıs'tan alsa (Q1 hariç) markette ciddi hiç bir teklif kalmayacak. İnsanlar ister istemez Kıbrıs marketinden ürün almaktan kaçınıyor.

İyi güzel hoş üretim çok olsun da tüketim var mı? Malasef bu da hayır 😃
Kıbrısta şu anda aktif nüfus 250 oyuncu civarında bunların çoğu ya kendi ihtiyacını kendi üretiyor ya da ihtiyaçları başka ülkelerden karşılıyor. Allah'tan bot varda burada imdadımıza yetişiyor. 😃 Tabi botunda bir sürü kötü yanı var ama onların yeri şu anda bu makale değil.

Benim önerim üreticilere özellikle yüksek Q lardaki üreticilere teşvikler uygulanması. Vatandaşlık alımlarında bu kişilere öncelik tanınması. Mümkün olduğunca herkesin Kıbrıs marketini kullanmaya teşvik edilmesi. Sağlam bir babyboom.

- Fiyatları bizim belirliyemiyor olmamız.

Malasef şu anda ürün fiyatlarını oyuncular değil bot belirliyor. Dolayısıyla Polonya, Sırbistan gibi ürün fiyatlarını aşağıya çekip altın fiyatını da aşağıya çekmemiz mümkün değil. Olası bir piyasa dalgalanmasında, güncellemelerde olduğu gibi, bir çok oyuncu mağdur olabilir. Bu durumda tek yapılabilecek şey gold fiyatına müdahale etmek olacaktır. Bunun içinde Devletin ciddi gold rezervinin olması lazım.

- Monetary Marketteki gold miktarının az olması.

En ciddi sıkıntılardan biri budur bence. Gerçi son zamanlarda biraz kendini toparlamış durumda bu makale yazılırken MM de satılık olan yaklaşık 100 gold var. bir kaç hafta öncesinde bu rakam 20-30 civarlarındaydı. Ama hala bu oranın çok düşük olduğunu düşünüyorum. Olası bir piyasa dalgalanmasında MM miz göçebilir.

Bunun için daha önce önerilerimi sunmuştum tekrar aynı şeyleri yazmıcam 😃 Şunu da ekleyeyim Gold-CYP dönüşüm projesi sürekli MM ye göre ayarlanmalı ve tekrar tekrar duyurusu yapılmalı.

Kısaca aklıma gelenler bunlar. Şimdi önceki makalelerim ile bu makalem arasında çelişkiler olduğunu düşünenler okumaya devam etsinler 😃

İlk bakışta çelişkiler gözüktüğünün farkındayım, çelişki olduğunu düşünebileceğiniz bir kaç noktayı aydınlığa kavuşturayım.

-İlk makalende CYP nin ciddi biçimde değer kazanması gerektiğini söylüyordun ve bunun için önerilerinden biri ürünleri başka marketlerde satılmasıydı. Bu makalede ise tam tersini söylüyorsun.

İlk makaleyi yazdığımda gold 1 hafta içinde içinde 500 CYP civarından 900 CYP ye fırlamıştı ve yükselişi devam ediyordu, aynı zamanda 1 gold 400 TRY ye ve 350 usd ye eşitti ve neredeyse tüm Kıbrıslıların elinde çok ciddi CYP stoğu vardı. Gözüktüğü gibi CYP nin çok hızlı bir şekilde değer kazanması gerekiyordu ve başka ülkeye ürün satma bu yüzden gerekliydi şu anda bu aciliyet kaltığı için iç pazara dönülmeli. Burada istikrar sağlanmalı.

- Bir makalende botun durdurulması gerektiğini ve bunun için yapabileceğimiz ne varsa, ticket, open letter vs. yapmamız gerektiğini yazmıştın. Bunda ise tüketim yok ama neyseki bot var diyorsun.

Karşim o makaleyi dikkatli oku, mevcut üretim ve tüketim varken hiç bir zaman botun tamamen kapatılamayacağını, sadece Kıbrıs'taki botunda diğer ülkelerdeki botlar ile aynı anda aktif veya devre dışı olması gerektiğini yazdım ki hala aynı düşüncedeyim Ürün X Gold kuru diğer ülkelere yaklaştıysa bundaki en büyük etken diğer ülkelerde ki botun tekrardan aktif olmasıdır 😉