fyllo 24 + en8eto

Day 2,133, 11:17 Published in Greece Greece by d1m1tr1os

Καλησπέρα σε όλη την κοινότητα.

Κυριακή σήμερα, και για 2η συνεχόμενη εβδομάδα 😮 εκτυπώνουμε την εφημερίδα την προβλεπόμενη ώρα. 😛

Σας παρουσιάζουμε το 24ο φύλλο και επιπλέον έχουμε και ένα ένθετο άρθρο που αφορά την Κρήτη και γενέτειρα του Μινωικού πολιτισμού. Επειδή δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα σε ένα μόνο άρθρο αφού θα ήταν μεγάλο, θα σας το παρουσιάζουμε σε τμήματα ανα κυριακή.

Διαβάστε το φύλλο αλλά και το ένθετο και ελπίζουμε να σας αρέσει.
Και πάντα να γελάτε 🙂





Σαν είπαμε να κάνουμε ένα αρθράκι για την προέλευση του ονόματος της μονάδας μας και αρχίσαμε να το δουλεύουμε κατανοήσαμε ότι ηταν ένα μεγάλο λάθος!

Είναι μεγάλο λάθος διοτι για να παρουσιαστεί το μέγεθος, η σημαντικότητα και το μεγαλείο του Μινωικού πολιτισμού θα έπρεπε να γράψουμε κάτι το οποίοι αν αρχίζατε να το διαβάζετε τώρα θα τελειώνατε σε χρόνο μεγαλύτερο και από τις αποστολές του Πλάτο…

Φυσικά δεν θέλουμε να γράψουμε εγκυκλοπαίδεια και έτσι θα παρουσιάσουμε σύντομα κάποια πράγματα….

Ο μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ευρώπης και χρωστάει το όνομά του στον θρυλικό βασιλιά Μίνωα, ο οποίος πιθανότατα ήταν μόνο ο τίτλος των κυβερνητών στην αρχαία κρητική γλώσσα. Ξεκινάει περίπου από το 2600 -2500 πΧ και φτάνει μέχρι το 1000 πΧ, και είναι εξέλιξη ενός πολιτισμού που ξεκινάει πρίν από το 7000 πΧ. στην Κρήτη…



Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Μίνωας ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο Μίνωας ήταν πολύ σοφός και με αξιόλογο νομοθετικό έργο. Επιπλέον ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Μίνωας έπαιρνε τους νόμους από τον ίδιο τον Δία κάθε εννιά χρόνια σε μια σπηλιά της Ίδης (σας θυμίζει κάτι😉.



Εκείνη την χρονική περίοδο η Κρήτη είχε 100 πόλεις, ο Όμηρος την ονομάζει εκατόμπολη ενω το βασίλειο σαν θαλασσοκρατικό που ήταν έλεγχε όλο τον νησιώτικο Ελληνικό θαλάσσιο χώρο.





Στην Κνωσό και την Φαιστό συναντούμε τους αρχαιότερους θεατρικούς χώρους στην Ευρώπη ενώ από την αρχαιότητα οι Κρήτες (όπως και σήμερα) θεωρούνται εξαιρετικοί χορευτές που χορέυουν (όπως και σήμερα) γρήγορους και εντυπωσιακούς χορούς.



Οι γυναίκες μετέχουν ενεργά και ισότιμα με τους άνδρες σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, παίρνουν μέρος σε λατρευτικές εκδηλώσεις, σε αγωνίσματα σε κυνηγετικές εξορμήσεις, στα θεάματα.



Ένα από τα θεάματα είναι οι ταυρομαχίες οι οποίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και είχαν στόχο το να δείξει ο αγωνιζόμενος το θάρρος του, την ψυχραιμία του, την ταχύτητα κίνησής του και τη σωματική του δύναμη



Η αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε ηταν πρωτοφανής για την εποχή της και οι μινωίτες κατασκεύαζαν πριν από χιλιάδες χρόνια αντισεισμικά πολυώροφα κτίρια με πολλαπλά και τεράστια ανοίγματα και με ψηλές και μεγάλες αίθουσες, δομικό σύστημα το οποίο παραπέμπει στον 20ό αιώνα ενώ τα παράθυρα αποτελούν μια από τις καινοτομίες του Μινωικού πολιτισμού, που εγκαταλείποντας τα σκοτεινά οικοδομήματα της Ανατολής ανοίγουν τον δρόμο για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του δυτικού κόσμου







ο Ταύρος με τον διπλό πέλεκυ (η το… αβατάρ μας)

Ο ταύρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Μινωίτες. σύμφωνα με την μυθολογία , ο ταύρος ήρθε στον κόσμο μετά από αίτημα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Συγκεκριμένα, ο Μίνωας υποσχέθηκε στον Ποσειδώνα ότι θα του θυσίαζε οτιδήποτε έβγαινε από τη θάλασσα. Τότε, αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα ο ταύρος, όμως ο Μίνωας, εκστασιασμένος από την ομορφιά του ζώου, θυσίασε άλλο ζώο στη θέση του ελπίζοντας ότι θα ξεγελούσε το θεό. Ο Ποσειδώνας εκνευρίστηκε και έκανε τον ταύρο μανιακό, ο οποίος άρχισε να προξενεί τεράστιες καταστροφές στο νησί.



Σύμφωνα με διαφορετική εκδοχή, ο Ποσειδώνας έκανε την Πασιφάη, σύζυγο του Μίνωα, να ερωτευτεί τον ταύρο. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Μινώταυρος. Υπάρχει επίσης η εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο ταύρος αυτός είχε χρησιμοποιηθεί για την αρπαγή της Ευρώπης.



Ο διπλός πέλεκυς είναι το ιερότερο σύμβολο του μινωικού πολιτισμού και θεωρείται σύμβολο της αφθονίας των αγαθών ενώ περνώντας από τους Μινωίτες στους Μυκηναΐους χρησημοποιείται και σε μεταμινωϊκές εποχές ως τελετουργικό όργανο.



πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε… τον Τάλο που είναι το πρώτο «ρομπότ» της ανθρωπότητας, τον Λαβύρινθο, τον Δαίδαλο, τον Ικαρο, τον Μινώταυρο, τον Ιδομενέα… αλλα θα πρέπει να έχουμε και κάποια αγωνία για την συνέχεια….

Ευχαριστώ τον THRAX and RUMELIAN για την συγγραφή του άρθρου και την παραχώρησή του.

Σημείωση: Οι πηγές βρίσκονται στο ίντερνετ και αν τις αναφέραμε, θα έπρεπε να έχει άλλο τόσο άρθρο. Για όποιον θέλει, μπορεί να κάνει και μια αναζήτηση με θέμα "Μινωικός πολιτισμός" και διάφορα παράγωγα αυτού.