Erepublik'te Rasyonalizm ve Ev Stratejisi

Day 2,450, 14:38 Published in Turkey Turkey by Ahmet John Nash
Toplumsal Rasyonellik
Detaylar; üzerinde düşünene her oyunda aslan payını sağlayacak kırılma noktalarıdır. Ünlü düşünürlerin önemli olaylarda "detay" üzerine söyledikleri özlü sözler bir yana, çoğu toplumsal olayda insanların bu noktayı kolayca gözardı etmesini gözlemleyebiliriz.
Detaylı düşünmek "Rasyonel" düşüncenin temelini oluşturur. Dolayısıyla 'Rasyonel bir toplumda' her insanın; oyunun kurallarını, amacını, getirilerini ve riskini düşünmüş olacağını hesap etmeliyiz. Buna "Toplumsal Rasyonellik" denir.
Genel Bilgi
Toplumsal rasyonelliğin var olduğunu bildiğimiz bir oyun grubu için (Örn: Hammadde pazarında veya Erepublik oyununda hareket eden her birey) stratejimizi belirlerken karşımızdakinin düşünebildiğini bilerek hareket etmeliyiz. Fakat bu oyunda 'toplumsal rasyonellik' kuralına bağlı kalarak diğer oyuncuların da sizin düşünebildiğinizi bildiklerini varsaymalıyız. Bu kompleks duruma "Genel Bilgi" denir.
Oyun
Gelin bu anlattıklarımı toplumsal bir deney üzerinde gözlemleyelim.
Alanında başarılı ortalama 100 üniversite öğrencisinin olduğu bir sınıfta profesör, her öğrencinin, diğerlerine söylemeyeceği bir sayıyı kağıda yazmasını istiyor. Yazılan sayıların ortalamasının 3'te 2'sine en çok yaklaşan öğrencinin en yüksek notu alacağını söylüyor. Sonuç ders alınacak cinsten. Ortalama 13, 3'te 2'si 9 çıkıyor. Sınıfta kağıda 45 üzerinde sayı yazan 4 öğrenci var. Rasyonel detay bu noktada kendini gösteriyor. Çünkü rasyonel bir ortamda sonucun 45'in üzerinde çıkması için her öğrencinin 65-70 periyodunda sayı yazması gerekirdi. Ama bu olmadı. Çünkü kağıda 45 yazan öğrenciler 'genel bilgi'yi göremedi ve diğerlerinin 70 yazacağını tahmin etti.
Cevap
'Rasyonel' bir ortamda sorunun cevabı şu şekilde olmalıydı:
100'ün 3'te 2'si 66'dır ve her birey bunun farkında. Birinci şahıs, diyelim ki ismi Ali, ikinci şahıs olan Burak'ın kağıda 66 yazabileceğini bildiği için 40 civarlarında bir şey düşünür. Fakat bilir ki aynı şeyi Burak da düşündü, yani 'Genel bilgi'. Bu durum sayı 1'e inene kadar tekrar edecektir. Yani sorunun cevabı 1'dir. Rasyonel olmayan bir ortamda ise rasyonel olmayan insanların ortalamayı artırmasından dolayı cevap 9'a kadar çıktı.
Erep'te Rasyonalizm
Gayet kısa ve anlaşılır bir örnek vermek gerekirse, yeni bir iş sahası olan Ev Yapımı ve Ev Malzemeleri, oyuncuların stratejilerini belirlemeleri gereken bir konu.
Ekstra hp, ekmek ve savaş olduğu sürece ev sektörünün devam edeceği bir gerçek. Hatta Türkiye şuanki geniş topraklarını muhafaza ettiği sürece savaş ortamı her zaman söz konusu olacaktır.
İnsanların öncelikle ev fabrikasına yönelmeyi amaç etmesi ev hammaddesini, bunu tahmin edenlebilenlerin yeniden fabrikaya yönelmesi ise hammadde fiyatlarını artıracaktır. Döngü bu şekilde sürerken, sermayesiz gelir olan hammadde tesisi öne çıkacak, bu da uzun vadede wrm gibi hammaddeci oyuncuları tatmin etmeyen bir sonuçla standardı yakalayacaktır. Tüm bunları göz önünde bulundurunca Milli Strateji Dergisi olarak ev alanında yatırım yapacak sermaye sahibi oyuncularımıza indirimi bekleyip hızlı yoldan ev fabrikası satın alarak seviye artırmalarını tavsiye ediyoruz.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi takip etmeye devam edin.
Oyun Teorisi ve John Forbes Nash - Dergi Sayı 1 için -> http://www.erepublik.com/tr/article/oyun-teorisi-ve-john-forbes-nash-2421131/1/20
MİLLİ STRATEJİ DERGİSİ