YENİ SEKTÖRLER VE PİYASALARIN GELECEĞİ - I

Day 1,240, 11:54 Published in Turkey Turkey by Efesli

Arkadaşlar merhaba,

Makale oyundaki ortağım, gerçek hayattan da iş arkadaşım olan pepelankas’a aittir. Ben sadece biçimsel birkaç düzeltme yaptım ve resimler ekledim. 🙂



Bilindiği üzere önümüzdeki haftadan itibaren hammadde sektörlerinde faaliyet gösteren firma türü 10'a yükselecek. Temel olarak 5 hammadde Yemek sektöründe, 5 hammadde de Silah sektöründe kullanılacaktır. Ancak kullanılmalarına önümüzdeki ay başlanacak. O yüzden mevcut şirketlerinizi yeni hammadde şirketine dönüştürmeden önce biraz beklemeniz yararlı olur diye tahmin ediyorum. Zira bu hammaddelerin ana talep grubu Q4 ve Q5 şirket sahipleri olacaktır. Onların nasıl bir yol izleyeceği önemli.

Sektörle ve ülkemizdeki dağılımlarına şöyle bir göz atmak gerekirse, yemek sektörünün eTürkiye için avantajlı bir tablo sergilediğini görebiliriz. Yemek sanayi için gerekli 5 hammaddeden 3 tanesi ülkemizde mevcut. Yani bu hammaddeleri üretirken %25 bonus kullanılabilecek. Bunun yanında ise silah sanayi açısından işler biraz karışık görünüyor. Ülkemizde silah sanayiinin hammaddelerinden sadece 1 tanesi var. O da Saltpeter ("güherçile" yani tuz değil, barut yapımında kullanılan bir madde gerçek hayatta da… bkz: TDK * ). Bu hammadde sadece Q5 silah üreticileri için gerekli. Şimdi sektörel olarak daha detaylı analizlere girebiliriz.

1. Yemek Sanayi
Yemek Sanayisi Ekmek üretimi ve gerekli hammaddeler olarak ayrı ayrı incelemeye tabi tutulacaktır.

A) Ekmek Üretim Sektörü: Kıyasıya rekabetin yaşanacağı sektörün Yemek Sanayi olacağını düşünüyorum. Çünkü Q1 ile Q5 arasında kullanım açısından bir fark yok iken, üretimde kullanılan hammaddeler açısından kalite arttıkça zorlaşan bir üretim süreci söz konusu. Zorluk derken kullanılan hammaddelerin çeşitlenmesi ve bunların temin edilmesinde ortaya çıkacak zorluklardan bahsedebilriz.



Ancak üretim formülünün tüm kalitedeki şirketler için sabit kalması, yine yüksek kaliteli şirketlerin karlılığının daha yüksek olmasını sağlayacaktır. Genel olarak bakıldığında hammadde lojistiğinin önem kazandığı bir sektör olarak yemek sektöründe rekabet artacaktır.

B.) Grain “Tahıl” Sektörü: Grain Sektöründe beklenen gelişmeler ise şöyledir; Öncelikle, graine olan ihtiyaç üçte bir oranında azalacağından ilk etapta fiyatta bir aşağı yönlü kırılma bekliyoruz. Ancak şirketlerin dönüştürülmesi sürecinde grain şirketlerinin sayısı azalacağında, graindeki arz kısıtlanması fiyatları tekrar bit miktar yukarıya çekecektir. Her kalitedeki firmaların kullandığı bir hammadde olması sebebi ile daha stabil bir piyasa yapısı sergileyeceği beklenmektedir.



Ancak mevcut stokların ertitilmesi gündeme geldiğinde kısa vadeli dalgalanmalardan da bahsetmek mümkün tabiki. Q1-Q2-Q3 şirket sahiplerinin piyasaya bağımlı kalmamak için en az bir grain şirketi sahibi de olacaklarını düşünüyoruz. Q4 ve Q5 şirket sahipleri ise Deer ve Fish hammaddesini üreten bir şirkete sahip olmayı tercih edecekleri yönünde beklentilerimiz var.

C) Fruits (Meyve) Sektörü: Meyvecilik Q1 hariç tüm ekmek üreticilerinin ihtiyaç duyacağı bir hammadde haline gelecektir. Dolayısıyla kar maksimizasyonu yapmaya çalışan ekmek üreticileri de bu hammaddeyi ucuza temin etme yarışı içinde olacaklardır.



Yeni dünyada bol olarak bulunan meyve sektörü, bol bonuslu bir hammadde olması dolayısıyla fiyatlarını gevşetmek zorunda kalabilir. Ancak talebin yüksek olması fiyatları yukarı çekebilir. Sanırım bu sektörde, fiyat tamamen arz ve talep mekanizması (görünmez el) yolu ile belirlenecektir. Tahminlerimiz üç “grain” şirketinden birinin meyve şirketine dönüştürüleceği yönündedir.

D) Cattle (Sığır) Sektörü: Büyükbaş hayvan sektörü, ülkemizde bonuslu olarak üretim yapabileceğimiz bir sektör olmasının yanında Q3 ve üstü ekmek şirketleri için gerekli bir hammaddedir.



Bu sektördeki fiyatlar genel olarak üreticilerin talepleri ile şekillenecekmiş gibi görünüyor. Bizce yüksek kar potansiyeli olan bir sektör konumundadır. Bu kaynağın diğer sektörler kadar yaygın olmaması da ayrı bir avantaj. Dikkatle izlenmesi gerekir.

E) Fish (Balık) Sektörü: Balık hammaddesi Q4 ve Q5 ekmek üretenlerin ihtiyaç duyacağı bir hammadde ancak, her Q4-Q5 ekmek üreticisinin en az bir tane balık şirketi açacağı beklentisi mevcut. Bu sebeple dünya piyasalarında bu sektörün nasıl şekilleneceği önemli.



Bu hammaddeyi talep edecek şirketler sınırlı sayıda. Ülkemizde bonusu yok. (balığımızın olmaması saçmalık😉 Yüksek riskli bir sektör olarak değerlendirmekte yarar var. Ancak yüksek risk aynı zamanda yüksek kar da olabilir.

F) Deer (Geyik) Sektörü: Dünyada “deer” bölgeleri çok sınırlı olduğu için, bonuslu üretimi ve Q5 ekmek üreticilerinin olmazsa olmaz hammaddesi olduğu için karlı bir sektör olacağı kanaati hakim. Ancak dünya piyasalarındaki korumacılık, yüksek ithalat vergileri sebebi ile fiyatlar gevşeyebilir.



Ürünü satacak pazar bulmakta zorluklar ortaya çıkabilir. Q5 ekmek üreticilerinin en az bir tane “deer” şirketi açacağının düşünülmesi gerekir. Yine de dünyadaki Q5 şirket sayısı düşünülünce karlılığı yüksek bir sektör olacağı aşikardır.

SON NOT: Ekmek sektörü rekabetin yüksek olacağı bir sektör haline gelecek. Yüksek kaliteli şirketler karlılıklarını korumalarına karşın bu rekabette dezavantajlı duruma düşeceklerdir. Ancak hammadde üreticileri açısından da risklerin olabileceği bir sektör yapısı tesis edilmiş olacak. Yani hangi hammadde olursa olsun ortalama aynı karlılıkla faaliyet gösterme durumu, yerini daha dalgalı bir seyire bırakacak. Bu sistemde önem kazanan bir diğer unsur da nakit yönetimi olacaktır. Stok yapabilecek düzeyde nakit ile fiyat avantajı sağlamaya yönelik piyasa müdahaleleri görebiliriz.

Silah sektörünü ayrı bir makaleye bırakıyorum. Birkaç gün içinde zaman bulursam yayınlayacağım. Beni izlemeye devam edin.


*editör olarak notlarım 😎