Vol.291 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ Adunarea Clujenilor in centrul orasului

Day 2,351, 23:56 Published in Romania Romania by Taromon X











1. Angelica Adelstein-Rozeanu
2. Armata Romana
3. Arad
4. Bacau
5. Baia Mare
6. Bistrita
7. Brasov
8. Braila
9. Bucuresti
10. Bucuresti II
11. Buzau
12. Caracal
13. Cartierului Uranus
14. Campulung Muscel
15. Chisinau
16. Comoara din Baragan
17. Constanta
18. Craiova
19. Drapelul României
20. Drobeta Turnul Severin
21. Dumitru Dan
22. Dunarea
23. Focsani
24. Galati
25. Giurgiu
26. Husi
27. Iasi
28. Ilfov
29. Leul Romanesc
30. Moduri de tortura in epoca medievala
31. Oradea
32. Orfelinatele-lagare
33. Piatra Neamt
34. Pitesti
35. Ploiesti
36. Prima yală din lume
37. Scandalurile de corupţie
38. Sfantul Gheorghe
39. Sibiu
40. Sighisoara
41. Sinaia
42. Tragedia de la Costesti, Arges
43. Targoviste
44. Targu Jiu
45. Târgu-Mureş
46. Timisoara
47. TOP 10 Criminali Romani
48. Tulcea
49. Unirea Ungariei cu Romania
50...... Cluj-Napoca





MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA se numeste astfel din 16 octombrie 1974, cand s-au aniversat 1850 de ani de atestare documentara ca municipiu. Numele este rezultatul alaturarii cuvantului latin Cluj (clusa – loc inchis) si Napuca, numele dac al orasului. Prima atestare documentara dateaza din 1275, cu denumirea villa Kluswar.

In sec. al II-lea Claudius Ptolemeu vorbeste in scrierile sale despre unul dintre cele mai importante “orase” ale Daciei preromane, Napuca. Romanii au pastrat numele orasului ca “Napoca”, dupa cucerirea Daciei (105-106). Hadrian a ridicat Clujul la rangul de municipium (118-119) si capitala a Daciei Porolissensis. In timpul domniei lui Aurelius (161-180). Clujul devine colonie.

La mijlocul sec. al III-lea, dupa retragerea romana, populatia a continuat sa traiasca aici, drept marturie stand descoperirile arheologice din Piata Unirii. In secolele ce-au urmat, populatia a rezistat navalirilor ostrogotilor si gepizilor , popoare migratoare care au devastat orasul.

Sec. IX - X – Primele fortificatii de la Cluj-Manastur si Dabaca, parte a voievodatului lui Gelu, au cedat navalirilor ungare, fiind incorporate, impreuna cu alte regiuni ale Transilvaniei, in regatul ungar.

1241 – Navalirea tatara a devastat orasul si i-a distrus fortificatiile. In perioada care a urmat, grupuri de sasi se stabilesc in cetatea Clujului, urme ale unui cimitir al lor gasindu-se recent langa Catedrala “Sf. Mihail”.
9 august 1317 – Regele Carol Robert a semnat actul prin care a ridicat Clujul la rang de oras, stimuland dezvoltarea economica, infiintarea breslelor si cresterea populatiei. Orasul stabileste numeroase legaturi economice cu celelalte Tari Romane si tari europene.

1437 - Rascoala de la Bobalna – taranii clujenii s-au alaturat rasculatilor insa, dupa infrangerea rascoalei, drept represalii, orasului Cluj i-au fost retrase privilegiile dobandite de-a lungul veacurilor, acestea fiindu-i restituite in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara.

1475 - A fost construit Bastionul Croitorilor, ca parte a unui sistem mai amplu de fortificatii. Prosperitatea economica si inflorirea breslelor, consecinte ale privilegiilor economice acordate de Iancu de Hunedoara si fiul sau, Matei Corvin, le-au permis acestora sa se implice in construirea unui sistem de fortificatii mai extins si mai puternic, care se intindea pe o suprafata de 45 hhectare.

1541 - Dupa cucerirea Regatului Ungariei de catre turci, Transilvania devine principat autonom iar Clujul este numit capitala a acestuia. Orasul isi continua dezvoltarea economica si culturala, apare prima tipografie, sunt construite cladiri
moderne, scoli si cea dintai Universitate.

1600 - Mihai Viteazul, realizatorul primei uniri a celor trei principate, este infrant in lupta de la Miraslau. Capitanul marelui voevod roman, Baba Novac, a fost ars pe rug in anul 1601, iar ramasitele lui expuse la intrarea in oras dinspre Turda,
in fata Bastionului Croitorilor, unde a fost ridicata in 1976 o statuie pentru a-i comemora martiriul.

1738-1739 - O mare epidemie de ciuma duce la moartea a mai mult de 10% dintre locuitorii orasului Cluj.

In a doua jumatate a sec. XVII-lea orasul isi pierde autonomia, intrand sub stapanire austriaca, iar situatia economica inregistreaza declin din cauza retragerii privilegiilor acordate orasului.

1790 - Clujul devine capitala Ardealului, intarindu-si autoritatea politica. Tot atunci se construieste prima biserica ortodoxa, in afara zidurilor orasului, urmata de ridicarea unei biserici greco-catolice (in 1803), ca urmare a cresterii numarului romanilor stabiliti in cetate.

1791 - Semnarea Supplex Libellus Valachorum recunoaste existenta natiunii romane.

1848 - La revolutia care a cuprins intregul Impriu Austro-Ungar participa multi romani care au studiat la universitatea care functiona la Cluj.

1892-1894 - Miscarea Memorandista a fost punctual culminant al afirmarii identitatii de neam a romanilor.

Sec. al XIX-lea – Continua dezvoltarea economica a orasului. Se construiesc fabrici si prima cale ferata in anul 1870, care impulsioneaza comertul.

1914-1918 - In timpul primului razboi mondial multi romani transilvaneni au fost obligati sa lupte impotriva fratilor lor romani de dincolo de Carpati, iar cei care au refuzat au fost intemnitati ori au sfarsit executati. Dupa eliberarea Clujului si a intregului Ardeal, la 1 Decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire.

3 noiembrie 1919 – S-a deschis prima universitate romaneasca la Cluj. Orasul a cunoscut o noua etapa de inflorire in perioada interbelica, cand s-au construit scoli, biserici, muzee, institute si teatre, in cadrul mai larg al dezvoltarii Romaniei Mari.

30 august 1940 – prin Diktatul de la Viena, Romania este fortata sa cedeze o parte a teritoriilor sale, intre care si Clujul. Multe institutii romanesti sunt obligate sa se refugieze in orase din afara teritoriului ocupat.

11 octombrie 1944 – are loc eliberarea Clujului de sub ocupatie germana, intrand in administrare ruseasca.

13 martie 1945 – Teritoriul Transilvaniei care se afla sub control militar rusesc este retrocedat Romaniei.

1 octombrie 1948 - greco-catolicii au fost obligati de catre autoritatile comuniste sa renunte la credinta lor . In scurt timp, au fost interzise celelalte religii, iar bisericile trecute sub o singura administrare. Personalitati care activau in diferite domenii au fost inlaturate sau intemnitate pentru convingerile lor politice sau religioase, iar in munti s-au organizat miscari de rezistenta impotriva expansiunii comunismului.

11 iunie 1948 – A avut loc nationalizarea proprietatilor.

1959 – S-au unificat Universitatile “Babes” si “Bolyai”. In 1974, UBB avea 10 facultati.

1968 - Cluj-Napoca devine resedinta judetului Cluj. In anii urmatori, conform unui program industrial si urbanistic centralizat, s-au construit drumuri, fabrici, scoli si cartiere rezidentiale dominate de blocuri cu apartamente din placi prefabricate. Orasul devine al doilea centru cultural si stiintific al tarii.

Decembrie 21 1989 – a izbucnit si la Cluj revolutia initiata la Timisoara. Unsprezece oameni au murit in Piata Libertatii (actuala Piata a Unirii), alti patru in fata Hotelului Astoria si treiin alte zone ale orasului.

Anii care au urmat au insemnat reinstaurarea democratiei, au adus schimbari substantiale de ordin economic, politic, social si cultural, transformand semnificativ viata orasului Cluj si a locuitorilor acestuia.



Piata Unirii





Biserica Piaristilor si Statuia Fecioarei Maria





Catedrala Sf Mihail din Piata Libertatii 1965





Catedrala Sf Mihail din Piata Libertatii





Catedrala Sf Mihail din Piata Libertatii





Catedrala Sf Mihail 1859





Catedrala Sf Mihail 1890





Catedrala Sf Mihail 1891





Bastionul Croitorilor





Bastionul Croitorilor 1890





Bastionul Croitorilor






Planurile de constructie a zidurilor - Bastionul Croitorilor

1-Turnul de Poarta din Str. Podului
2-Bastionul Aurarilor
3-Bastionul Croitorilor
4-Turnul de Poarta din Strada Ungurilor
5-
6-





Fostul Hotel Continental





Fostul Hotel Continental 1970





1969 Piata Mihai Viteazu





Biserica Sf. Nicolaedata 1969





Hanul Colina





Militia de altadata





Piata Avram Iancu in perioada interbelica





Dezvaluirea statuii lui Matei Corvin





Statuia lui Matei Corvin





Teatrul national





Priveliste





Un rest de imagini ce au fost prezentate la Galeria "Clujul de altadata" din Cluj


















In avion, pilotul catre copilot:
- Motorul din dreapta merge?
- Mergeeee! sosi raspunsul prompt.
- Motorul stanga merge?
- Merge si mai bine, tocmai ce ne depaseste!


Stewardesa catre un calator:
- Doriti cina?
- Ce pot sa aleg?
- Da sau nu.


La oficiul pentru plasarea fortei de munca vine intr-o zi un batranel.
- Dom'ne, am un nepot in provincie si as vrea sa-l aduc in Capitala. Ce locuri de munca aveti?
- Pai, avem un post de vanzator de ziare, castiga 6 milioane pe luna.
- Prea mult, zice mosul. El e din provincie, vine aici in Bucuresti, da de bani si se strica. Poate aveti ceva mai modest.
- Vanzator in piata, 4 milioane pe luna, plus ce mai pica.
- Tot e mult, zice mosul. O sa-i strice cu femeile, taica. Ceva la un milion, un milion jumate n-aveti?
- Ba da, dar pentru salariul asta trebuie studii superioare.


- Cu ce va pot servi?
- Doua kilograme de cartofi, dar fiecare impachetat separat.
Urmeaza o moaca expresiva a vanzatorului.
- Altceva?
- Un kilogram de portocale. Dar fiecare impachetata separat.
Vanzatorul ii indeplineste dorinta vizibil nemultumit.
Omul se uita prin aprozar si la un moment dat intreaba:
- Ce este aia alba acolo?
- Fasole, dar nu-i de vinzare.


In cimitir, groparul sapa linistit si din cand in cand mai tragea si din tigara. La un moment dat vede cum dintr-un mormant iese o mana. Sapa si fumeaza in continuare linistit. Nu dupa mult timp, din pamant iese mortul cu totul. Groparul sapa si fumeaza in continuare linistit. Mortul incearca sa il sperie. Groparul sapa si fumeaza in continuare linistit.
Vede mortul ca nu are ce sa-i faca, se indreapta spre gardul cimitirului si vrea sa sara. Dintr-o data se trezeste cu ditamai lopata dupa ceafa. Groparul:
- Mai radem, mai glumim, da' nu parasim incinta...


Un roman si un japonez se plimba.
Romanul il intreaba pe japonez:
- Ma, tu acolo, in Japonia, cate ore lucrezi?
- Eu lucrez 8 ore. Dar tu?
- Pai si eu tot asa. Dar pentru cine lucrezi? intreaba romanul
- Pai 2 ore pentru patron, 2 ore pentru mine, 2 ore pentru imparat si 2 ore pentru Japonia. Dar tu pentru cine lucrezi? intreaba japonezul
- Pai 2 ore pentru patron, 2 ore pentru mine, imparat n-avem si ce treaba am eu cu Japonia!


- Bulă, de ce este cunoscut Columb?
- Pentru că s-a dus în America fără viză…


O bătrînică intră în cancelarie la şcoală.
- Sînt bunica lui Bulă, aş dori să îl învoiţi de la ultima oră să mă ajute.
- Cred că nu se poate, Bulă nu a venit azi la şcoală.
- Dar unde este?
- La înmormîntarea dv.





Articole anterioare:

Vol.290 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ FAQ, FUQOF ... FUQHED
Vol.289 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ 😃
Vol.288 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ Romania de altadata ... n-a fost intodeauana frumoasa
Vol.287 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ Top 10 Cele mai frumoase locuri din Romania 😃
Vol.286 ✪✪✪ MBB ✪✪✪ Albastrul cerului, Galbenul ogoarelor, Roșul sângelui












VS