Macedonia in Erepublik

Day 1,072, 07:15 Published in Greece Greece by Don Chlapatsas

Από καιρό ήθελα να γράψω μερικές σκέψεις για το νέο "Μακεδονικό" του Erepublik. Όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις ο φανατισμός, όπως και αν εκφράζεται, και το αίσθημα της εθνικής προσβολής επικράτησε ,οδηγώντας μας σε, κάποιες φορές, υπερβολικές αντιδράσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την άρχή, τουλάχιστον όσον αφορά το Erep. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού είχαν αποφασίσει, όπως κάνουν συνέχεια, να επεκτείνουν το παιχνίδι βάζοντας καινούργιες χώρες. Είχαν ένα poll ανοιχτό στο οποίο συνήθως στις πρώτες θέσεις βρισκόταν η "Μακεδονία". Πριν από ένα μήνα περίπου αποφασίσαν να προσθέσουν τη βόρεια γείτονά μας χώρα. Σε μια υποσημείωση σε εκείνη την ανακοίνωση αναφέραν ότι θα προσθέσουν τη χώρα αυτή με το όνομα FYROM και όχι με κάποιο άλλο όνομα. Λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε το κράτος με το όνομα Macedonia. Κωλοτούμπα; Βεβαίως. Πιέστηκαν από κάπου; Ίσως.

Πρωτού κατηγορήσουμε τους Admins για αυτή τους την απόφαση ας σταματήσουμε λίγο και ας κοιτάξουμε πώς βλέπουν άλλες χώρες στο εξωτερικό το θέμα αυτό. Η χώρα αυτή είναι μέλος του ΟΗΕ ως "Former Yugoslav Republic of Macedonia". Η χώρα αυτή αναγνωρίζεται με το συνταγματικό της όνομα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από καμια εκατοστή χώρες στον κόσμο μεταξύ αυτών τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, και Κίνα. Αν είχατε ποτέ την ευκαιρία να μιλήσετε με ξένους θα αντιληφθείτε αμέσως τι σημαίνει αυτό. Ακόμα και σε αρκετά μορφωμένους ανθρώπους η λέξη "Μακεδονία" σημαίνει αυτομάτως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Αυτή τη στιγμή, ο διεθνής συσχετισμός δύναμης και σχεδόν η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν το "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Νομίζετε ότι οι δημιουργοί του παιχνιδιού θα είχαν καμιά ιδιαίτερη γνώση επί του θέματος;
Φυσικά όλα έρχονται στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας κατά πρώτον, και στο ποιοι είναι από πίσω από τη FYROM από την άλλη. Εδώ και είκοσι χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είχε όυτε μια αξιόλογη επιτυχία, και πάντα έκανε ότι της λέγανε κάποιοι άλλοι. Έχουν περάσει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια από το αλησμόνητο "Ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ".
Από τότε που εμφανίστηκε το θέμα της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση, και λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων εκείνη την εποχή, ήταν αδιάλλακτη όσο δεν παίρνει όσον αφορά την ονομασία. Το "απορρίπτουμε οποιαδήποτε ονομα περιέχει τον όρο Μακεδονία" όχι μόνο δε βοήθησε τις ελληνικές θέσεις αλλά τις επιβάρυνε: ποιοι ανέβηκαν στην εξουσία μετά τον Γκλιγκόροφ; Αν τώρα είχαμε μια ονομασία όπως;
"Βόρεια Μακεδονία"
"Άνω Μακεδονία"
"Μακεδονία του Βαρδάρη"
"Σλαβομακεδονία"
θα γινόταν ξεκάθαρο ότι μιλάμε για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς το αρχαιοελληνικό εθνοτικό περιεχόμενο: Υπάρχει η Βόρεια Μακεδονία, και η Ελληνική Μακεδονία. Και όντως ένα κομμάτι από αυτό που εννοούμε γενικά Μακεδονία έμεινε έξω από τα όρια της Ελληνικής επικράτειας όταν χαράκτηκαν τα σύνορα μετά τους δυο Βαλκανικούς Πολέμους. Το Μοναστήρι που βρίσκεται; Ταυτόχρονα, σχεδόν σχιζοφρενώς, αποδεχόμασταν τον όρο "FYROM". Ο όρος FYROM, για όσους επιμένουν να τον χρησιμοποιούν περιέχει τον όρο "Μακεδονία": "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ". Τι μηνύματα λάμβανε η διεθνής κοινότητα από αυτή τη στάση; Η ελληνική κυβέρνηση επιμένοντας σε αυτόν τον όρο προσπαθούσε να στείλει το μήνυμα ότι το θέμα δεν έχει λήξει, αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Όμως το θέμα δεν έμεινε εκεί: Το FYROM είναι πολύ μεγάλο, βγάλτε το "Πρωην Γιουγκοσλαβική".
Από την άλλη ας δούμε ποιοι βρίσκονται από πίσω από αυτό το μικρό κράτος. Ποιοι είναι αυτοί που για τους δικούς τους σκοπούς Divide et Impera στα Βαλκάνια; Η FYROM είναι σχεδόν προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Όλοι τους οι πολιτικοί παράγοντες είναι εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι σε αμερικάνικα πανεπιστήμια. Στα βόρεια σύνορά τους με το Κόσσοβο, που ακόμα δεν είναι τελείως διαμορφωμένα, βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες βάσεις στην Ευρώπη. Πόσοι αγωγοί φυσικού αερίου θα περάσουν κάτω από το έδαφός τους;

Για να είμαστε δίκαιοι πολλές φορές έχουν εκφράσει αλυτρωτικές τάσεις και έχουν προσπαθήσει να καπηλευθούν την ιστορία της αρχαιοελληνικής Μακεδονίας. Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της FYROM ανήκει σε αυτό που λέμε ακροδεξιά. Αυτό όμως θα μπορούσαμε ως χώρα πολύ ευκολότερα να το χειριστούμε αν είχαμε συμφωνήσει σε μια από τις παραπάνω ονομασίες.
Το σημαντικότερο ζήτημα λοιπόν δεν είναι τό όνομα αλλά η καπήλευση της ιστορίας, που έρχεται σχεδόν αυτόματα όταν μια χώρα χρησιμοποιεί έναν γενικό όρο με εθνοτικά χαρακτηριστικά. Φυσικά η εξωτερική πολιτική δε μπορεί να γίνεται με όρους Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας. Στη Μακεδονία με το πέρασμα των αιώνων έζησαν πολλοί λαοί, Έλληνες και Σλάβοι. Σλάβοι που ζήσαν στην περιοχή της Μακεδονίας για αιώνες δε μπορούν παρά να λέγονται Μακεδόνες, αλλά δεδομένου ότι αυτό το όνομα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία που είναι εξ ορισμού ελληνική, το όνομα Σλαβομακεδόνες είναι κατάλληλο. Και ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι στην Μακεδονία ζούσαν Σλάβοι που είτε αφομοιώθηκαν, είτε εκδιώχθηκαν. Έχετε ακούσει ποτέ τα "Ντόπια"; Μπορεί άνετα κάποιος να συνεννοηθεί με Βούλγαρους.
Ο σκοπός του παρόντος δεν είναι να παραδώσει μαθήματα για τη Μακεδονία, αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να αντιδρούμε με παροξυσμούς και υπεργενικεύσεις μέσα σε ένα παιχνίδι, και μετά να τους σκάμε εκατοντάδες ευρώ σαν καλά κορόιδα είναι μάλλον άστοχο. Όλα στις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις είναι ζητήματα ισορροπίας δυνάμεων, και δεν θα περίμενα ένα παιχνίδι όπως το erep να μείνει ανεπηρέαστο. Σχεδόν όλος ο κόσμος, και βασικά οι μεγαλύτερες υπερδυνάμεις, αναγνωρίζουν τη χώρα αυτή ως Μακεδονία. Πραγματικά περιμένατε πέντε νοματαίοι από τη Ρουμανία να έχουν διαφορετική άποψη;