Filosofia ZEN si cum sa traiesti raportandu-te la ea.

Day 2,679, 01:25 Published in Romania Romania by Armata Independenta Romana

Mulţi cred că Zen înseamnă doar să păstrezi o anumită seninătate în raport cu cele care se întâmplă în jurul tău, să fii relaxat şi binedispus. Este vorba şi de acestea, dar şi de ceva mai mult decât atât.

Parcurgerea conceptelor Zen poate fi plictisitoare, iar înţelegerea lor chiar obositoare pentru noi, cei care am trăit în afara budismului. Poate totuşi merită efortul, având în vedere că Zen a fost „religia” samurailor (modelul desăvârșirii japoneze) şi vine dintr-o ţară ca Japonia, astăzi o putere mondială, dar şi un exemplu de succes.

În linii mari, filosofia Zen se bazează pe „Cele patru adevăruri nobile” formulate de Buddha:

1.Viaţa înseamnă suferinţă;
2.Suferinţa este cauzată de dorinţă;
3.Trebuie să renunţăm la dorinţe;
4.Dorinţele pot fi stăvilite dacă urmăm „Calea cu opt braţe”.

Dacă primele trei „adevăruri” sunt clare (deşi discutabile), cel de-al patrulea cere mai multă atenţie pentru că redă esenţa Zen. Urmând principiile acestuia, oamenii pot învăţa să renunţe la dorinţe, să vadă lucrurile mult mai limpede şi să îşi trăiască viaţa în mod corect. „Calea cu opt braţe” este văzută de iniţiatorii şi adepţii Zen ca „vindecarea de suferinţă”. Dar dincolo de profunzimea filosofiei, regulile sale de bază pot fi rezumate sub forma unui fel de ghid practic despre cum să fim şi să acţionăm Zen:



1.O percepţie corectă. Înţelege-te pe tine şi înţelege lumea în care trăieşti. Fii conştient de tot ceea ce se află în spatele acţiunilor şi scopurilor tale. Ai în vedere „Cele patru adevăruri nobile”, acceptă viaţa aşa cum este – efemeră, schimbătoare – şi nu te agăţa de iluzia că ar fi ceva veşnic.

2.Intenţii curate. Asigură-te că înţelegi pe deplin ce consecinţe vor avea acţiunile tale. Sunt doar în avantajul tău sau şi al celorlalţi? Nu îţi clădi acţiunile pe dorinţe, prejudecăţi sau agresiune.

3. Atenţie la vorbe! Vorbele nu sunt niciodată „doar vorbe”, aşa că ai grijă la ce spui. Un cuvânt aruncat la întâmplare poate răni profund altă persoană şi chiar poate schimba vieţi. Nu folosi cuvinte dure, nu-i jigni pe ceilalţi, vorbeşte prietenos cu oamenii.

4.Acţiuni corecte. Nu-i răni pe alţii prin acţiunile tale. Nu fura şi nu profita de alţii.

5.O profesie cinstită. Trăieşte o viaţă onestă, practicând o meserie care vine în sprijinul oamenilor, fără să îi afecteze pe semenii tăi. Scopul acesteia nu trebuie să fie îmbogăţirea. Evită activităţi care ţin de arme, trafic cu fiinţe, sclavie, prostituţie, alcool sau droguri, orice altă profesie care încalcă principiile enunţate anterior.

6.Mult efort. Efortul este forţa care duce către „Calea cu opt braţe” a filosofiei Zen. Fără acesta nimic durabil nu poate fi realizat. Însă efortul trebuie direcţionat întotdeauna spre scopuri şi lucruri bune.

7.Autoanaliza. Încearcă să te priveşti „din afară”, cu obiectivism şi să-ţi analizezi corpul, sufletul şi mintea. Fii open minded, centrat pe prezent, calm, dar şi mereu „în gardă”.

8. Meditaţia. Apropierea de Zen este posibilă prin intermediul meditaţiei sau Zazen – prin practica posturii şi a respiraţiei corecte, cu corpul şi mintea în armonie, departe de orice idee de profit personal sau de urzelile egoiste.

Obişnuiţi cu regulile dure şi cu concurenţa acerbă din societatea modernă, unele dintre aceste norme ne par destul de nerealiste şi nepotrivite pentru a rezista în lumea în care trăim. La noi, succesul este condiţionat de „supravieţuirea celui mai puternic”, de acţiuni de forţă şi de îngenucherea adversarilor.

Trebuie să recunoaştem însă că regulile Zen au ceva nobil, asemenea „Celor patru adevăruri”. De altfel, unul dintre cele mai deosebite atribute ale acestei filosofii este credinţa în raţiunea umană. Zen arată doar ce este bine şi ce este rău. Depinde de fiecare dacă alege în viaţă „Calea cu opt braţe” sau drumul cel mai scurt şi mai simplu pentru a se simţi un om împlinit, fericit şi de succes.

Va urma.

Zen Way