ex-Presidentin tilitys - ajatuksia kaudesta ja hallituksen toiminnasta

Day 1,906, 14:28 Published in Finland Finland by Ruben Lagus

Kauteni presidenttinä tuli päätökseen 6.2.2013, ja nyt on hyvä aika paketoida kausi artikkelin muodossa.

Kampanja ja vaalit

Päätös hakea presidentiksi oli kypsynyt jo kauan. Minulla oli kokemusta hallitustehtävistä, ja uskoin omiin kykyihini. Lisäksi muutamat pelaajat erityisesti KL:n riveistä olivat jo useasti painostaneet lähtemään kisaa. Koska tammikuu näytti omien aikataulujen puolesta mahdolliselta virkaan, päätin lähteä koittamaan. Ilmoittauduin kisaan melko aikaisin, ja tein omaa kampanjaa, vaikka oikeastaan kunnon vastaehdokkaita ei tullut missään vaiheessa.

Hallitukseen hain porukkaa avoimella haulla, mutta tosiasiassa noin puolet ministereistä tuli hakemuksella, ja osa heistäkin oli itsestään selviä valintoja, jotka olisin pyytänyt mukaan itsekin. Suuren osan ministereistä kysyinkin sitten henkilökohtaisesti mukaan. Hakijoita oli siis todella vähän. Viimeisessä vaaliartikkelissa listasin kauden tavoitteita.

Vaalit olivat eritäin helpot. Suureksi ilokseni moni puolue lähti tukemaan minua. Toisaalta olisi ollut hauskaa käydä oikeaa vaalikamppailua hyvää vastaehdokasta vastaan.


Vaalitulos tammikuussa 2013, eRen bugailusta johtuen todellinen puolueeni – Kauppaliitto – ei näy


Alkukauden haasteet
Kuten jokainen hallituksessa ollut tietää, on kauden aloitus aina kiireinen ja saattaa sisältää paljon kaikenlaista häsläystä. Toisaalta minulle tilanne oli hallituksen suhteen helppo: viisi ministeriä jatkoi edellisestä hallituksesta, ja muutkin olivat melko kokeneita. Vanhoilta pohjilta oli helppo lähteä etenemään. Yllättävän paljon aikaa kului kuitenkin mm. valtion organisaatioiden setvimiseen ja eri maiden muodollisiin yhteydenottoihin vastaamiseen.

Vaikka olin ollutkin hallituksessa aiemmin, en täysin tiennyt kaikkien ministeriöiden yksityiskohtia ja sitä, miten asioita oli ollut tapana tehdä. Kauden aluksi jouduin ottamaan selvää kaikista näistä detaljeista ja luomaan tarkempaa kokonaiskuvaa erityisesti taloudesta. Alussa oli monta projektia, jotka halusin laittaa liikkeelle mahdollisimman nopeasti, ja tekemistä oli paljon.




Asgardin laajentuminen ja sodat
Tullessani valtaan oli prosessi liittomme laajentamiseksi aloitettu. Potentiaaliset maat olivat melko tarkkaan tiedossa, mutta kuitenkin Kanadan suuri motivaatio liittyä tuli hieman yllätyksenä. Lopulta neuvotteluprosessi oli helppo, ja päätös selkeä – Kanada otettiin koejäseneksi 2kk:n ajaksi. Tarkemmat tiedot neuvotteluista olen raportoinut forumilla.

Vaikka tiesimme, että Kanada tuo uuden sodan mukanaan jossakin vaiheessa, emme olleet varautuneet sen alkamiseen välittömästi. Kanada päätti hyökätä UK:n kimppuun, kun jäsenyysäänestys oli vielä käynnissä. Päätös tehtiin kuitenkin koko Asgardin kesken. Tilanteeseen johtaneita tapahtumia on ruodittu mm. täällä. Kanadan hyökkäys oli mielestäni hyvä päätös, vaikka se sittemmin on johtanut Kanadan wipeen Espanjan suunnalta.



Yhteistyö Asgardin päämajassa on ollut sujuvaa ja hauskaa. En tunne kovin tarkasti Ruotsin sisäpolitiikkaa, mutta käytännössä heilläkin melko pieni porukka hoitaa hallitustehtävät kaudesta toiseen, joten asiantuntemusta löytyy. Nähdäkseni kaikki liittouman maat ovat tiiviisti sitoutuneita yhteistyöhön ja painopisteet taisteluihin saatiin aina sovittua helposti. En muista kertaakaan syntyneen riitaa siitä, mihin taisteluun tulisi panostaa.

Sotilaallisesti Asgardin kausi oli kaksijakoinen – aluksi mentiin lujaa kohti Baltiaa, mutta lopussa lähes koko Asgad oli vallattuna. Suomen ja Viron ikuisuussota jatkui kuten aina. Virolaisten kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen rauhasta, eikä eduskunta ollut missään vaiheessa valmis suostumaan rauhaan ilman kunnon korvauksia, eli alueita: Pohja + Kirde + Kesk. Kauden loppupuolella Viro sai lobattua Puolan mukaan pelottelemaan meitä wipellä, jos rauhaa ei solmita. EK hylkäsi rauhan ja Puola vaikuttaa toteuttavan uhkaustaan. Olen käsitellyt asiaa täällä.

Sotilaallisesti kausi oli mielestäni kohtalainen, mutta totuus on, että taisteluiden lopputulos noudatteli aika tarkkaan maailmantilannetta. Hyökkäykset pyrittiin ajoittamaan siten, että maailmalla olisi mahdollisimman paljon toimintaa, ja Puola olisi kiireinen. Välillä tässä onnistuttiin hyvin ja taistelut voitettiin erittäin helposti, mutta usein Viro sai suuren tuen taakseen, jolloin mitään ei ollut tehtävissä. Osittain tämän takia valtio ei jakanut oikeastaan koskaan tankkeja.

Anti-PTO
Kauden kiireisin ja tapahtumarikkain päivä koettiin PJ-vaalien aikaan. Olen aiemmin kirjoittanut asiasta tänne. Asiasta ei ole juurikaan lisättävää. Mielestäni viime viikot ovat osoittaneet, että kova työ kannatti. Eduskunta vaihtui, mutta puheenjohtajat laativat listat viisaasti, eikä käsitttääkseni yhtään uutta vallananastajaa ole päästetty maahan, ja osalta vanhoista on into kadonnut ja he ovat poistuneet. Vaara on siis hivenen vähäisempi seuraavissa vaaleissa, mutta poistunut se ei ole.

Ministeriöiden toiminta
Seuraavassa osiossa käsittelen ministeriöiden ja ministerien toimintaa eritellen.

Hallitus tammikuussa 2013:
CP: Ruben Lagus
vCP: Zacharia Raven
MoFA: TheJuliusCaesar ja Hawley (Gesert)
Mo😨 hcMind ja ChosenR
MoIA: Temskih
MoPR: Qummi, Otus Leucotis (Minixmix)
MoF:Feuerstrahl
Minister of Lulz: erech

Hupiministeriö

Hupitoimintaa ei ennen joulukuuta ollut hetkeen aikaan nähty. Vaikka en alun perin pitänytkään tätä tehtävää oleellisena, päätin hakea siihen ministeriä. Osittain homma oli pedattu Cendorrille mutta valitettavasti hän oli niin pahasti sekaantunut hämärähommiin USA😒sa, etten voinut häntä valita. Onneksi erech päätti hakea virkaan. Hupitoimintaa järjestettiinkin ihan mukavasti – muutamia artikkeleja julkaistiin. Lisäksi mullakin alueilla kokenut hupiministeri oli hyvä lisä hallitukseen neuvonantajaksi. Hupiministeriön toiminta oli mielestäni tarpeeksi hyvää. Suuria paineita ja panostuksia siihen ei koskaan ollutkaan tarkoitus laittaa.

Valtionvarainministeriö


Valtionvarainministeriössä jatkoivat edellisestä hallituksesta ministerinä Feuerstrahl ja alivaltiosihteerinä Kostaja. Nykyisessä taloustilanteessa rahaministerillä on melko vähäiset mahdollisuudet toimia, ja tehtäväksi jäikin lähinnä kirjanpito ja aloitustukien maksaminen, ja nämä tehtävät ministeriö täytti. Lisäksi valtionvarainministeriö antoi asiantuntemustaan mm. EK:n verokeskusteluihin päätösten tueksi.



Kauden budjetti on julkaistu ja löytyy foorumilta
Budjetti jäi plussalle, koska saimme yllättäviä tuloja mm. lahjoituksina. Verotulot romahtivat rutkasti. Tavoitteeseen päästiin eli tappiota ei tehty.

Tiedotusministeriö


Tiedotus on tärkeä tekijä hallituskauden onnistumisessa. Oikea-aikainen ja riittävä tiedotus pitää Suomen yhtenäisenä. Hallitus ei voi tyytyä toimimaan kulisseissa. Onnekseni, minulla oli hallituksessa pätevä tiedotustiimi, ja toki mm. ulkoministeri, varapresidentti, sisäministeri ja allekirjoittanut osallistuivat myös osaltaan tiedottamiseen.

Kuitenkin rungon tässä muodostivat Minixmix ja Qummi, jotka hoitivat aktiivisesti mm. taistelukäskyn päivittämistä, ja tekivät lukuisia muita tiedotteita. Minixmix on käytännössä luonut valtion tiedotuksen ja monet julkaisuformaatit ovat vähintäänkin osittain hänen käsialaansa. Qummi on tiedotuksen nuorempi mestari, ja kohta täysin oppinut. Parivaljakko hoiti osansa hienosti, ja molempien kanssa on miellyttävä ja helppo tehdä töitä, kunhan muistaa pitää mielen avoimena ja suvaitsevaisena. Kyselytunti oli täysin tiedotuksen järkkäämä projekti, ja onnistunut, vaikka aktiivisia kyselijöitä ei ollutkaan kovin monta.

Kokonaisuudessaan tiedotus oli mielestäni parempaa kuin keskimäärin. Toki aina on parannettavaa. Hyvä ratkaisu oli mielestäni se, että kaikkea ei julkaistu Valtion Sanomissa, vaan käytettiin henkilökohtaisia lehtiä myös. Valtion lehti on arvovaltainen ja virallinen mutta persoonaton. Omassa lehdessä ministerit voivat tuoda asioista esille hieman eri tavalla ja samalla tehtäviä hoitavat henkilöt jäävät paremmin muiden mieleen.

Sisäministeriö


Sisäministerinä toimi Temski, joka oli yksi harvoista, joka nousi pelkästään avoimen haun takia hallitukseen. En oikeastaan tuntenut häntä entuudestaan, ja edeltävinä virkoinan hänellä oli ainoastaan MoF:n AVS. Tarkoitukseni oli rekrytoida tehtävään pelaaja, jolla on motivaatioita selvitellä PTO-uhkaa ja miettiä toimenpiteitä sen estämiseksi.

Hakua edeltävästi Temksi oli käsitellyt asiaa kannanotoissaan EK😒sa. Hakemuksessaan hän perusteli halukkuuttaan sisäministeriöön sillä, että siellä pääsee tutustumaan hallituksen toimintaan, mutta tehtäviä ei ole itsellä paljon. Oi, kuinka väärässä hän olikaan! Delegoin sisäministerille unkarilaisten ja heitä maahan päästäneiden tarkan kartoittamisen. Lisäksi hän toimi ATO-projektin keskeisenä toimijana mm. viestittelemällä puolueiden kanssa. Myös EK😒sa Temski osallistui kiitettävästi omaa toimialaansa koskeviin kysymyksiin.

Olen erittäin tyytyväinen Temskin työpanokseen menneellä kaudella. Hän hoiti annetut tehtävät hyvin ja oli oma-alotteinen toimenkuvaansa kuuluvissa aloitteissa. Ilmeisesti myös moni muu oli samaa mieltä, sillä kuten tiedetään, hän nousi presidentiksi. Hieno saavutus!

Puolustusministeriö


Puolustusministereinä toimivat kokeneet henkilöt, joten suurempia ongelmia ei tullut. Molemmat olivat myös Asgardin komentokeskuksessa, ja hyvänä apuna kaikissa Asgardin asioissa. Toiminta oli itseohjautuvaa, eikä minun tarvinnut juurikaan puuttua sotastrategioiden juonimiseen. Aktiivisuus ja sitoutuminen tehtäviin olivat molemmilla huippuluokkaa. Puolustusvoimat päätettiin laittaa tauolle, koska taloudellisesti ja muutenkin toiminta on alkanut olla vaikeaa. Tästä en kuitenkaan voi syyttää puolustusministereitä, vaan kyseessä on monen tekijän summa ja pitkän aikavälin muutos.

Toiminta ministerinä on toiminut kummallakin hyvänä ponnistuslautana yksityissektorin tehtäviin. ChosenR on hiljattain valittu uuden sotilasyksikön johtoon ja hcMind hänen varajohtajakseen. Kyseessä on tietysti Suomen kiinnostavin ja palkitsevin unitti – Mossad. Lisätietoa Mossadista saa täältä.


Mossad tekee rahaa!

Ulkoministeriö


Ulkoministerit olivat kokeneita ja erittäin päteviä. Erityisesti TheJuliusCaesar kunnostautui kaudella. Hän oli lähes kaiken aikaa parhaiten selvillä maailman tapahtumista ja liittoumin tilanteista. Käännyin hänen puoleensa lähes aina ulkosuhteita käsiteltäessä hakeakseni asiantuntevaa mielipidettä ja toista näkökulmaa omani lisäksi.

Hawley oli hieman pienemmässä roolissa, ja osittain edusti erilaista linjaa ollen eri mieltä muutamista minun ja EK:n tekemistä linjauksista mm. Viron ja Puolan sota. Tämä ei kuitenkaan ollut haitta hallitustyössä, vaan oli eduksi, että joku kyseenalaisti ja toi oman osittain eriävän mielipiteensä mukaan hallitukseen.

Ulkoministeriö tuotti useita ulkomaankatsauksia tällä kaudella. Viimeisin löytyy täältä. Katsaukset olivat mestariteoksia, ja parasta tiedotusta ulkomaiden asioista, mitä olen koskaan Suomessa nähnyt.

Varapresidentti


Varapresidentti on presidentin tuki ja turva. Mietin pitkään mahdollisia varapresidenttejä, ja Zacharia oli listan kärjessä. Otin häneen yhteyttä ennen vaaleja ja hän oli heti valmis tehtävään. Aluksi mietin, että tuleeko ongelmia, jos varapresidenttinä on näin vahva persoona, mutta pelkoni osoittautuivat täysin vääriksi, sillä Zacharia osoittautui täydelliseksi henkilöksi varapresidentin tehtäviin. Hän ohjasi hallituksen toimintaa, ja huolehti, että asetettuihin tavoitteisiin pyritään. Varapresidentti oli korvaamaton apua Asgardiin liittyvissä asioissa.

Koska Zacharia on ollut itsekin presidentti, oli hänellä monta käytännön neuvoa annettavana, ja lisäksi erittäin hyvä kokonaiskuva kaikesta Suomen pyörittämiseen liittyvistä asioista. Kenties parasta apua oli Zachariaan aktiivisuus forumilla eduskunnan keskusteluissa, mikä vapautti minulle aikaa muihin hommiin, kun tiesin hallituksen näkemyksen tulevan hyvin edustetuksi ilman omaa puuttumista.

Presidentti


Oma panos oli mielestäni hyvä. Tein parhaani ja käytin ainakin epäterveen paljon aikaa selainpeliin viime kuukauden aikana. Hauskaa kuitenkin oli, ja tunnen olevani etuoikeutettu, kun sain kokeilla tätä roolia pelissä. Muut voivat varmaankin paremmin arvioida toimintaani ja se onnistuu Red Jihad –puolueen palautekyselyn avulla: lomakkeeseen pääsee tästä.

Kokonaisuus
Mielestäni kausi oli onnistunut. Kanada liittyi Asgardiin. Suomi pärjäsi sodassa – Viro lähes wipettiin. Taloudellisesti pysyttiin tasapainossa. Tärkeintä kuitenkin on, että pelaajamäärä ei laskenut ja Suomessa oli aktiivisuutta enemmän kuin aikoihin. Kuihtumisen alamäki käännettiin. Tämä on toki oma näkökulmani kaiken keskiöstä, mutta luulisin, että myös muut voivat siihen yhtyä.

Kiitokset kaikille suomalaisille mielenkiintoisesta kuukaudesta ja erityskiitokset kaikille hallituksen jäsenille!

-Ruben Lagus

PS. Jatkan hallitustyöskentelyä ulkoministerinä.