[Ulkoministeriö tiedottaa] Selvitys liittoumatilanteesta

Day 2,515, 10:26 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Maailman ulkopolitiikassa puhaltavat tällä hetkellä muutoksen tuulet, ja ulkoministeriö on tehnyt selvitystyötä tulevaisuudesta liittouma-asioista. Viime kauden eduskunta päätti järjestää neuvoa antavan kansanäänestyksen Asgardista eroamiseksi. Tulos oli selkeähkö, ja valtaosa äänestäneistä kannattikin liittoumasta eroamista. Kansanäänestys ei kuitenkaan sido eduskunnan käsiä mihinkään suuntaan, vaan sillä on täysi valta päättää asiasta parhaansa mukaan. Kansaa on kuitenkin nyt kuultu asiassa.

Edellinen eduskunta päätti järjestää neuvoa antavan kansanäänestyksen liittouma-asiosita. Sitä ei vielä ehditty järjestämään kuin puoliksi, mutta tarkoitus olisi moinen tehdä kun aika on kypsä ja liittoumakuviot hieman selkeämmmät. Kyseistä kansanäänestystä ei tultaisi järjestämään vielä tällä tai seuraavallakaan viikolla, odotellaan joka tapauksessa rauhassa miten asiat etenee.Ohessa ulkoministeriön tarjoama tietopaketti jokaisesta suuresta liittoumasta ja tämänhetkisistä mahdollisista etenemissuunnista. Tilanne kuitenkin elää jatkuvasti, eikä näiden vaihtoetojen pohjalta tulla tekemään päätöstä.


Asteria on Serbian, Romanian, Kreikan, Unkarin, Argentiinan, Slovenian ja Brasilian muodostama liittouma, joka toimii toisena pääosapuolena kamppailussa Maailman herruudesta, toisen ollessa myöhemmin käsiteltävänä oleva Sirius. Asterialla olisi suhteellisen hyvät valmiudet puolustaa jäseniään ulkoisilta aggressioilta. Suomen edustajat ovat epävirallisia kanavia pitkin tiedustelleet mahdollisuutta liittyä Asteriaan tulevaisuudessa saadaksemme kattavan kuvan mahdollisuuksistamme. Vastaus oli ehkä jopa hivenen yllättävä: Asteria olisi ollut valmis hyväksymään Suomen jäsenekseen, mutta sanoi suoraan sen olevan järjetöntä Asterian lähitulevaisuudessa tapahtuvan hajoamisen myötä. Asteriaan liittyminen lieneekin olevan siis täten poissuljettu vaihtoehto.

LETO on tullut tunnetuksi yllä mainitun Asterian sateliittiliittoumana, jonka päämääränä on turvata "emoliittouman" bonukset ja hyvinvointi. LETO:n jäsenten eduskunnasta tai pärjäämisestä on hyvin harvoin pidetty huolta, ainakaan Asterian toimesta. LETO😮n kuuluvista maista Suomelle läheisimmät lienevät Kanada, Portugali ja Valko-Venäjä. LETO:n valmiudet puolustaa liittolaisiaan ovat kenties vielä vähäisemmät kuin Asterian, eikä apua ole odotettavissa Asterialtakaan. Jos (kun) Asteria tulee hajoamaan lähitulevaisuudessa, on LETO:n hajoaminen sen mukana enemmän kuin todennäköistä. LETO😮n liittyminen olisi siis ajankohtaista ja looginen etenemisvaihto vain jos Suomelle eivät ovet Asteriaan aukenisi eikä kyseinen emoliittouma hajoaisi - ja molemmat näistä ehdoista täyttyvät.

Valintoja, valintoja

Pacifica taas perustettiin Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen yhteistyösopimuksen pohjalta toimivaksi liittoumaksi, kun Yhdysvaltain ja Siriuksen välit katkesivat keväällä. Myöhemmin liittoumaan liittyi myös Latvia. Pacifica on ehdokkaista ainoa pienliittouma, ja jatkaisi täten Asgardin viitoittamaa tietä liittoumakentän monimuotoisuudesta ja mielenkiintoisuudesta. Alueellisena, suhteellisen keskittyneenä liittoumana sillä on hyvät mahdollisuudet auttaa jokaista jäsentään samalla painoarvolla ja kohdella jokaista tasapuolisesti. Suomi on saanut epävirallisen kutsun Pacifiica-liittoumaan Yhdysvaltojen toimesta, ja Venäjä hyväksyisi tämän ilomielin. Ristiriitaa ei myöskään aiheuttaisi Latvia, sillä kyseinen maa on katkaissut diplomaattisuhteensa Viroon.

Sirius on pitkään toiminut Suomen ''vihollisliittoumana"', kuuluvathan sen jäsenistöön muun muassa Viroa rankasti tukeva Puola, sekä UK, Espanja, Ukraina, Turkki ja Kroatia. Liittoumaan on, kuten aiemmin jo mainittua, kuulunut Suomen ystävävaltio, USA. Yhdysvaltain ja Siriuksen suhteet kuitenkin katkesivat jo keväällä, ja tällä hetkellä Amerikan Yhdysvallat sotiikin ainakin osittain Siriusta vastaan osana Pacifica-liittoumaa. Sirius on jo pitkään taistellut Asteriaa ja sen satelliittia, LETO:a vastaan. Suomella ja Asterialla on paljon yhteisiä MPP:itä, jonka vuoksi Sirius voidaankin tulkita Suomelle vihamieliseksi liittoumaksi, olemmahan mekin pariin otteeseen taistelleet sen jäsenien kanssa. Siriuksen hajoaminen, tai ainakin liittoman jäsenien poislähtö on lähitulevaisuudessa hyvinkin todennäköistä. Mahdollisuudet liittyä kyseiseen liittoumaan menivät viimeistään Suomen julistettua sodan Virolle jälleen kerran.

Ja lisää valintoja

Maailman liittoumapoliittinen kenttä on kuitenkin viime aikoina ollut jo alkavassa murroksessa. Kuten jo mainittua, Asteria tullee hajoamaan lähikuukausien aikana, ja todennäköisesti tämä tarkoittaisi myös LETO:n tuhoa. Mikäli maailmalla vellovat huhut pitävät paikkansa, ovat Puola ja Serbia jälleen liittymässä yhteen luoden oman liittoumansa. Tähän olisi tulossa mukaan myös Unkari, joka nykyisistä Asteria-sympatioistaan huolimatta on jo solminut MPP:n Puolan kanssa. Näin ollen siis myös Sirius mitä todennäköisimmin kaatuisi Asterian hajotessa. Vastapainoksi ja -voimaksi tälle Puolan ja Serbian johtamalle liittoumalle olisi nousemassa Argentiinan, Kreikan ja Romanian muodostama liittouma, jossa mitä todennäköisimmin tulisi olemaan myös Bulgaria. Tämä koalitio olisi nykyisistä liittoumista myötämielinen erityisesti Pacificalle ja todennäköisesti liittoutuukin tämän kanssa. On laskeskeltu voimasuhteiden olevan noin tasan yllä mainitussa skenaariossa.

Selonteosta on jätetty pois pienempiä sekä epätodennäköisempiä "vaihtoehtoja", kuten Viron ja Liettuan liittouma ROOT, sekä pystyyn kuollut ja todella paljon heikentynyt Aurora, joka sekin hajonnee lähitulevaisuudessa.

- Ulkoministeriö