[ME] Arta scrierii articolelor

Day 2,338, 23:26 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova

Bună dimineața și bine v-am găsit! Sunt mib_boby și în această lună voi fi ministrul Educației din Republica Moldova. Am mai deținut această funcție și în România așa că sper să nu vă dezamăgesc. Dacă aveți sugestii pentru Ministerul Educației vă rog să-mi trimiteți mesaj. 🙂


Modulul Media este unul dintre cele mai importante module ale jocului, datorită lui puteți infleunța opinia publică. Din păcate în zilele noastre acest modul se zbate între viață și moarte, atat din cauza articolelor cu voturi cumparate, dar si din cauză că jucătorii nu mai doresc să ia stiloul în mână pentru a scrie câteva rânduri… 🙂

Pentru a putea fi un jurnalist, trebuie să-ți iei stiloul în mână și să începi să scrii despre un anumit eveniment din joc (adminii bagă țări noi spre exemplu) sau despre ce îți vine ție inspirație. În momentul când scrii un articol trebuie să aibă acel articol un scop, să poată fi transmis un mesaj prin intermediul său, nu doar așa ca să te afli in vorbă, pentru că atunci nu ai făcut nimica.

Legat de inspirație, eu de obicei majoritatea articolelor le scriu noaptea, deoarece atunci îmi vine inspirația și asta vă sugerez și vouă. Chiar înainte de a pune capul pe pernă și ești rupt de somn și lene, chiar atunci îți vin cele mai bune idei pentru un articol, așa că ia un pix și o foaie și notează-le (dacă ai telefonul sau laptopul la îndemână notează-le acolo). Noaptea poți scrie cel mai ușor un articol, datorită sentimentului de liniște. Majoritatea oamenilor dorm și nimeni nu te poate deranja din momentul tău de gândire, de concentrare, iar astfel vei avea șansa să-ți aștergi gândurile pe hârtie.
Eu ziua nu mă pot concentra, sunt mult prea lucid, prea activ, nu mă pot concentra asupra subiectului pe care doresc să-l dezbat, să-mi aștern gândurile și sentimentele, astfel noaptea e un sfestnic bun. 🙂

Ca în viața reală articolul trebuie să conțină:
- titlul - trebuie ales cu grijă și trebuie să exprime, într-o formă atât succintă, cât și corectă, conceptul la care se referă articolul.
- introducere - orice articol, oricât de scurt ar fi, trebuie să cuprindă cel puțin o parte de prezentare generală a subiectului. Aceasta se face în prima frază (primele fraze) din articol.
- conținut - dezvoltarea acțiunii, povestirea întâmplării, descrierea personajelor etc. Această parte este cea mai mare din cadrul articolului.
- încheiere - sfârșitul articolului, o concluzie/o impresie personală.
Intotdeauna reciteste articolul dupa ce l-ai finalizat, pentru a depista eventuale greseli.

Ce sunt mogulii?
”Mogulii” sunt persoanele care influențează opinia publică, de exemplu: un mogul cunoscut poate influența cetățenii țării că, X (candidat) este cea mai bună opțiune pentru funcția de Președinte al Țării (datorită influentei mogului candidatul câștigă un număr de voturi). Alți moguli folosesc această ”putere” pentru a se îmbogăți, să facă cetățenii să-i voteze pe ei (mogulii) sau pe alți cetățeni sau chiar să stabilească o nouă ordine mondială. Orice este posibil când ești mogul. 😛

Desigur că există și altfel de moguli, cei care vă oferă informații (informații aduse de pe frontul de război sau chiar statistici). Și ei pot avea puterea de a schimba opinia cetățenilor (datorită numărului mare de abonați), dar ei preferă să nu facă acest lucru, deoarece în timp pot să-și piardă credibilitatea. Ei nu au câștiguri materiale, dar articolele lor sunt publicate în diferite țări în alte limbi și cetățenii mereu îi consulta, deoarece au impresia că mogulii știu totul (acest lucru le dă mogulilor satisfacția și îi face mândrii).

Dacă vrei să devi un bun jurnalist aici poți găsi ”un tutorial”:
1. În primul rând, citește toate articolele mogulului pe urmele căruia dorești să-i calci pe urme (cel care influențează sau cel care informează).
2. Studiază modul cum își exprimă ideile, dacă îți plac unele lucruri, împrumută-le. Oamenilor le place când sunt admirați și mai ales când cineva vrea să învețe de la ei. Dacă ai timp și dorești, poți vorbi cu un mogul ca să te ajute cu câteva sfaturi și sunt sigur că nu o să te refuze.
3. Între timp, ar trebui să înveți și câteva lucruri despre mecanica jocului, astfel încât în articolele tale să nu te faci de râs spunând lucruri ridicole sau evidente.
4. Învață cum să-ți faci articolul să arate bine, paragrafe, stil, gramatică etc.
5. Întotdeauna să-ți scrii articolele în notepad, word, google docs. Aceasta este singura cale de a-ți publica articolele. În caz că vei scrie direct pe erepublik ai sanse mari sa-îți apare găina sau CSRF attacked si sa pierzi tot ce ai scris.

Tipuri de moguli:
1. Moguli influenți până la 1000 de abonați ei scriu despre evenimentele majore care au loc în cadrul țării. După 1000 de abonați, acest tip de moguli scriu despre evenimentele internaționale, evenimente care afectează alianțele, despre părerile cetățenilor despre acel eveniment. Acești moguli pot scrie despre deciziile adminilor, să-i critice pe forum (lucru pe care nu-l recomand mai ales celor care sunt la început de drum) etc.

2. Moguli informativi sunt cei care sunt cunoscuți pe plan internațional și care ajung destul de ușor în top5 într-o țară mare. Acești moguli publică articole cu statistici, despre evenimentele internaționale, alianțe, diplomație etc.
Pentru a putea face astfel de statistici ar trebui să comunici cu cei din branșă ca să te învețe să faci așa ceva. Fii politicos și te vor ajuta. Ei au muncit mult pentru a ajunge așa sus și nu se vor lăsa așa de ușor intrecuti.
Dacă vrei să scrii despre evenimentele internaționale, dar pentru asta trebuie să stai mult timp pe chat, să-ți faci mulți prieteni din diferite țări sau chiar să devi ambasador pentru a-ți consolida relațiile. Astfel, vei fi printre primii care află despre un eveniment internațional, spre exemplu: o țară va părăsi sau se va alătura unei alianțe, un război va reîncepe cu țara X etc.



Sper că prin acest articol ați înțeles ”arta scrierii articolelor” și sper să văd presa e-moldovenească cât și cea e-românească cât mai activă. Dacă v-a plăcut dați mai departe pentru a putea vizualizat de cât mai mulți cetățeni.
O zi bună să aveți! 🙂


Semnat,
ministrul Educației - mib_boby