[MAE] Primul raport; Debutul noului ziar al Ministerului Afacerilor Externe

Day 2,098, 12:21 Published in Romania Romania by Ministry of Foreign Affairs RO


Salutare români de pretutindeni,

Ministerul Afacerilor Externe revine cu o serie de comunicate publice, care sper să ofere o imagine mult mai clară despre relațiile externe ale României, dar și să vă aducă la cunoștința informații și evenimente interesante de pe plan internațional.

În primul rând, sunt mulțumit să anunț faptul că președintele eRomâniei a decis să ofere acest org special pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru a separa comunicatele MAE de anunțurile generale ale Guvernului de pe Monitorul Oficial. Am decis să cer acest org președintelui, dat fiind că în mandatul meu anterior am primit această propunere de la numeroși cetățeni care-și doreau un ziar separat pentru Ministerul Afacerilor Externe. Sper ca acest ziar să fie utilizat și de miniștrii viitori, și să devină o mică enciclopedie a relațiilor externe e-românești.

Echipa MAE, care și-a început deja activitatea de mai bine de 10 zile, este următoarea:

Ministrul Afacerilor Externe: Paul T. Crăciunescu

Vice-Miniștri: Col.Miller (Coordonator al Ambasadelor României), Cronos28 (Ambasador și Ministru delegat în America de Sud), MrBogdan(Consilier)

Sunt mulțumit să-i am alături pe Col.Miller, care deține deja o vastă experiență în recrutarea și coordonarea ambasadorilor, pe MrBogdan, care a adunat experiență în relațiile externe după mandatul de luna trecută, dar și pe cel pe care eu îl consider o revelație: Cronos28, un tânăr din Garda Națională, vorbitor excelent de limba spaniolă, care discută des cu aliații și potențialii aliați ai României din America de Sud.

Corpul Ambasadorilor Români:

Cronos28 - Argentina, Columbia, Venezuela
xPowerballx - Ungaria
Senshi San - Polonia
Nedelko - Grecia
SecreteDany - Turcia
bihorean - Spania
Col.Miller - Serbia
pauldaniel72 - Rep. Moldova
MrBogdan - Singapore

Ministerul Afacerilor Externe caută în continuare vorbitori de limbă spaniolă, dar nu numai, pentru a se ocupa de relațiile externe ale României. Cine cunoaște cel puțin o limbă străină la nivel intermediar și avansat, și este pasionat de diplomație, este invitat să se alăture echipei noastre.


România a semnat recent noi MPP-uri cu Ucraina și Lituania, de asemenea au fost prelungite înțelegerile cu Argentina, Columbia, China, Uruguay, Portugalia, Serbia, Republic of China (Taiwan), Thailanda.

Dintre acestea, cred că cel mai controversat este MPP-ul cu Ucraina, cu care România a avut anumite dispute diplomatice în trecut. Am decis să trecem peste incidentele din trecut, și să muncim pentru îmbunătățirea relațiilor, dată fiind situația oarecum asemănătoare în care se află cele două state pe plan extern. Oficialii ucrainieni au fost mai mult decât deschiși în a ajuta România în ultima perioadă, setând DO-uri pe România împotriva Bulgariei și setând bătăliile României ca prioritate numărul unu. În următoarele zile, plănuiesc o întrevedere cu ucrainienii pentru a stabili niște obiective pe termen scurt pe plan extern pentru România și Ucraina, dar și pentru a lămuri anumite neînțelegeri.

Referitor la Bulgaria, Guvernul României a publicat deja un articol în Ministerul Apărării legat de refuzul de a semna un NAP cu aceștia. Odată venită propunerea bulgarilor pentru NAP, au urmat consultări cu aliații României din zonă, și anume Serbia, Grecia și Turcia. În urma consultărilor cu aceștia, s-a decis refuzarea NAP-ului. De asemenea, aceștia s-au angajat să ofere sprijin militar României pentru a împiedica Bulgaria să obțină Congres luna aceasta.



Un obiectiv foarte important pentru mine în această lună este menținerea relației foarte bune a României cu statele prietene din America de Sud, relație ce s-ar putea dovedi hotărâtorea pentru alcătuirea unei noi alianțe în viitor. Aș vrea să remarc deschiderea acestora spre România, iar aici mă refer atât la CUA (Columbia, Uruguay, Argentina), cât și la Bolivia.

Referitor la Venezuela, există pentru moment o dispută teritorială cu Columbia, așadar nu putem semna MPP până când cele două țări nu-și rezolvă această problemă. România s-a oferit ca intermediar pentru rezolvarea acestei dispute.



Știri internaționale

Europa:

- Grecia si Turcia discută despre un NAP cu Cipru. Astfel, Cipru ar urma să reapară pe hartă în vederea alegerilor pentru Congres, dar și să semneze MPP-uri cu titanii CoT: FYROM, Bulgaria, Chile.
http://www.erepublik.com/en/newspaper/hellenic-diplomacy-news-198789/1

- Croația, prin intermediul ministrului de externe Don Croata, își anunță obiectivele pe plan extern de luna aceasta, printre care se numără “Menținerea unei bune relații cu Spania și Polonia, începută luna trecută”, dar și “Îmbunătățirea relațiilor cu unele țări CoT”: http://www.erepublik.com/en/article/-mvp-nastavak-zapo-etoga--2302689/1/20

- După NAP-ul semnat cu SUA la sfârșitul ultimului mandat, Polonia a anulat tratatul, declarând din nou război americanilor și ocupând ultimele regiuni cu care mai aveau graniță. Acest lucru pare să nu-i afecteze prea mult pe americani, ba chiar pare să-i avantajeze, existând posibilitatea concentrării pe teritoriile de pe coasta de Vest a SUA, departe de granițele cu Serbia și Polonia.

- Spania anunță un NAP cu Canada, prin care se angajează să returneze 9 regiuni Canadei pentru suma de 190.000 cc. Astfel, Canada are șansa să reapară pe hartă după 7 luni fără Congres, timp în care a pierdut jumătate din populație: http://www.erepublik.com/en/article/-boe-pacto-de-no-agresion-nap-con-canada-y-actualidad-ministerios-2306715/1/20

- Franța lansează un airstrike asupra Ungariei, încercând să profite probabil de panda descendentă a ungurilor din ultima perioadă: http://www.erepublik.com/en/main/law/France/131159

- Ungaria anunță un nou NAP cu Ucraina, prin care dorește să-și asigure podul pentru bonusuri. Printre prevederi se numără și un anumit “ajutor militar” dat Ucrainei pentru câștigarea și menținerea regiunilor “Moscow and Central Russia” și “Leningrad oblast”. http://www.erepublik.com/en/article/-mk-ukr-aacute-n-magyar-nap-2306405/1/20

- Serbia își continuă marșul pentru redobândirea bonusurilor de 100% în Europa. După Italia, urmează atacul asupra Franței, sprijiniți de RW-uri pornite în Polonia pentru a le face drum spre regiunea cu resurse de cauciuc, Aquitania: http://www.erepublik.com/en/wars/show/34137

- În Scandinavia, Lituania își menține dominația militară asupra Suediei și Norvegiei, ocupând mare parte din Nordul Europei.

- Portugalia vorbește despre “o nouă prietenie cu Spania”, în urma războiului de antrenament recent încheiat, cu ocazia concursului. De asemenea, președintele portughez vorbește despre concentrarea eforturilor portugheze în Japonia, acolo unde Portugalia se află deja de aproape o lună și de unde speră să obțină mai multe bonusuri pentru a-și muta capitala.
- http://www.erepublik.com/en/newspaper/boletim-da-presidencia-29532/1

America de Nor😛


După NAP-ul nereușit cu Polonia, SUA și CoT își concentrează forțele pe coasta de Vest, acolo unde Ungaria pierde regiune după regiune, atât în RW-uri, cât și în luptele directe. Astfel, SUA are mari șanse ca în ziua alegerilor pentru Congres să dețină cel puțin o regiune. Mesajul guvernului american pentru cetățeni este grăitor: “Ignorați Polonia, concentrați-vă pe unguri”, iar această tactică s-a dovedit mai mult decât eficientă pentru americani: http://www.erepublik.com/en/article/whpr-2096-successful-pto-interview-with-cot-public-relations-war-map-2306311/1/20

America de Su😛


Întotdeauna, America de Sud ne-a obișnuit să fie un adevărat cuptor al lumii noi. Războiul părea să nu mai înceteze în această parte a e-lumii, cu polii regionali CUA și ROLA ciondănindu-se pe unde apucau. Probabil deja plictisiți să se tot lupte între ei, locuitorii Americii de Sud au început să discute despre posibilitatea unor NAP-uri.

Cel putin interesant este acest articol publicat în Brazilia, care vorbește despre o America de Sud unită, o anume “fortăreață”: http://www.erepublik.com/en/article/-mdc-a-fortaleza-am-rica-unida-mais-forte-pt-esp-ing--2302946/1/20 . O idee asemănătoare cu “alianța balcanică” plănuită în Europa în urmă cu aproape un an. Rămâne de văzut în ce măsură această idee poate fi pusă în practică.

Cert este că au existat discuții intense legate de NAP-uri în America de Sud în ultima săptămână, Chile, Brazilia, Argentina și Columbia fiind obosite și secate de ping-pong-ul fără oprire de pe contintul sud-american.

Discuțiile s-au concretizat astăzi prin semnarea NAP-ului dintre Argentina și Chile: http://www.erepublik.com/en/article/dear-allies-and-friends-nap-2307382/1/20.

Asia:


- SUA pătrunde în Asia prin uriașa regiune “Far Eastern Russia”, până de curând deținută de unguri. De asemenea, rușii aruncă cu bani grei pe RW-urile împotriva Ungariei, reușind deja să recupereze trei regiuni.

- Indonezia continuă avansul prin Australia, în căutare de noi bonusuri.

În concluzie, o săptămână destul de bună pentru CoT, care pare să recupereze din terenul pierdut în fața TWO. Rămâne de văzut dacă cei din CoT vor fi în stare să mențină acest trend, sau este doar un succes efemer, la fel cum a fost campania din Serbia.


Vă recomandăm să vă abonați la acest ziar pentru a fi la curent cu viitoarele noastre comunicate.

Cu respect,
Ministerul Afacerilor Externe