Çift Başlı Kartal ve Öksökö'nün Anlamı

Day 3,082, 10:28 Published in Turkey Turkey by OksokoTegin

ÇİFT BAŞLI KARTAL
Dünya üzerinde birçok devletin kullandığı bir semboldür çift başlı kartal sembolü. Örnek vermemiz gerekirse :
Bizans
Roma Cermen İmparatorluğu
Ermenistan
Rusya
Moğollar
Sümerler
ve bir çok Türk devleti
Türklerin üzerinde durmamız gerekirse hem Türk Tarih'inde hem Türk Miteolojisi'nde çift başlı kartal yer almıştır. Türk Tarih'inde Hititler, İskit (Saka) Türkleri, Yakut Türkleri,İlhanlılar, Selçuklular, Osmanlılar devirlerinde bir çok örneğini bulmak mümkündür. Günümüzde Kazakistan Devlet Müzesi'nde çift başlı kartal örnekleri bulmamız mümkündür. Selçuklu Devleti'nde tuğ olarak kullanılmış, Osmanlı'da ise "Saltanat Kayığı'nda" heykel olarak kullanılmıştır. Osmanlı'da sadece Saltanak Kayığı'nda kullanılmıştır başka hiçbir yerde görülmemiştir. Kartal bir iktidar va hükümdarlık sembolüdür. Sayın Murat Bardakçı "Kartal Kimi Rahatsız Ediyor" isimli makalesinde Saltanat Kayığı için şöyle demiştir :
İstanbul'da Deniz Müzesi'nde bulunan, 17. asra ait olduğu söylenen ama İsviçre'de yaptırılan Karbon-14 testlerinin neticesinde bir yüzyıl geriye, 1521'e, yani Kanunî Sultan Süleyman zamanına kadar uzanan ve saltanat kayığı olarak kullanılmış olan kadırganın baş tarafında iki başlı bir canavar figürü görürsünüz.
Aynı figür, saltanat kayıklarını gösteren 17. asır sonrasındaki minyatürlerde, 19. yüzyıldan itibaren çekilen resimlerde, hattâ son Halife Abdülmecid Efendi'nin kullandığı saltanat kayığının fotoğraflarında da vardır.
Türk Mitolojisi'nde de geçer çift başlı kartal. Ayrıca Tengriciliğe görekartal yer ve gök arasındaki yolculuklarda (ölüm) refakat eden koruyucu kuştur. Şamanizm'de de kartaldan türeme düşüncesi vardır. Yakut Türklerinde rastlanılan bir efsanede bu düşünce kendini göstermektedir. Yakut Türkleri'nin uzun direklerinin üstünde çift başlı kartal figürü vardır. Atilla'nın ordusunda da Kurt ve Kartal tuğu olduğunu biliyoruz. Ayrıca Selçuklu mimarisinden olan Döner Kümbet, Hüdavent Hatun Türbesi, Çifte Minareli Medrese, Yedi Kardeş Burcu gibi mimari eserlerde çift başlı kartal figürü kullanılmıştır. Ayrca çift başlı kartal Türklerde doğunun ve batının hakimiyetini, kudreti sembolize eder. Türkler kılıç kabzalaarında kartal figürünü de çok kullanmışlardır. Miteolojideki özel ismi Öksökö'dür. Öksökö'nün özelliklerinden bazıları şunlardır :
Pençeleri bakır
Tüyleri altın
Sağ kanadı güneşi sol kanadı ayı kaplar
Ayı ve güneşi pençeleriyle tutar.
Çift başlı kartal günümüzde Arnavutlukluk devlet bayrağında kullanılırken Türkiye'de de bazı kurumlarda kullanılmaktadır. Bu kurumlar :
Polis Teşkilatı
Polis Akademisi
Konyaspor
Selçuklu Üniversitesi
.....
Biz Türk milleti olarak sembollerimize ve tarihimize sahip çıkacağız.
ÖKSÖKÖ TEGİN

-ELBET BİR GÜN TURAN-