[Ekonomi Bakanlığı] Değerlendirme ve Tartışma

Day 2,663, 08:54 Published in Turkey Turkey by deli ormanli
Sayın eTR vatandaşları

Ekonomi bakanlığı olarak ilk makalemizi ve yorumlarımızı sizinle paylaşıyorum. Konuları ayrı ayrı maddeler halinde tartışarak ilerleyeceğiz.
Lütfen tamamını okuyun ve mutlaka yorum yazın. Fikirleriniz önemli!!!





1- Bütçemiz

Bu ay vergilerde herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz. 20 gün kadar önce bir puan düşürülen çalışma vergisi ile günlük gelirimiz 45,000 civarında gerçekleşti. Bu gün ise günlük gelirimiz 48,000 üzerinde seyretmektedir. Bu veri ile aylık gelirimizi 1,5 milyon cc olarak kabul edebiliriz. Oysaki harcamalarımız ise son dönemlerde ortalama 2 milyon cc dolaylarındadır. Bu durum ileriki dönemlerde ve geçmişte alınan kararlar doğrultusunda sürdürülemez bir bütçedir. Bu nedenle bu ay hükümet harcamalarını 1 milyon cc dolaylarında kısıtlayarak tasarrufa yönelmek gerektiğini vurgulamak zorundayız.





2- İmparatorluk

Ekonomi bakanlığı olarak görüşümüz önceki aylara nazaran harcamaların azaltılması yönündedir. İmparatorluk haline gelebilmek için malum ülkeyi tek başımıza silmemiz ve hatta yetmezse belki bir ülkeyi daha silmemiz gerekmektedir. Oysa eTR, CO desteği olmadan genişleyebileceği sınırlara ulaşmıştır. İmparatorluk yolunda atılan her adım bizce yeni harcamalar, belki de ciddi harcamalara neden olabilecektir. Bu nedenle bu konuya titizlikle yaklaşmak mantıklı olacaktır.

Yine de uzun süredir imparatorluk olma isteği ülkemiz genelinde var bu dönem imparatorluk olmak için hükümet bir girişimde bulunacaktır fakat öncelik müttefiklerimize özgürlük getirmek ve onlara yardımcı olmaktır. Müttefiklerin durumu müsait olduğu takdirde imparatorluk hedefi gerçekleştirilmeye çalışılacaktır.





3- MEB harcamaları

Geçtiğimiz dönemlerde MEB harcamaları artarak yükselen bir seyir izlemiştir. Kabaca sırasıyla 200k, 300k, 400k, 700k ve 900k gibi harcamalar gerçekleşmiştir. Bu durumu kötü olarak algılamak yanlış olacaktır çünkü beybilerin gelişimi gelecekte büyük yararlar sağlayacaktır. Ancak belli bir bütçe oluşturulması ve bu harcama kaleminin azaltılması hükümetlere yapılacak eleştirilerin önüne geçecektir. Ekonomi bakanlığı olarak MEB bütçesinin 300k ile sınırlandırılması uygun görülmektedir. Bütçenin 1 milyon ile kısıtlandığını düşündüğümüzde eğer MSB daha az harcama yaparsa geriye kalan miktar MEB harcamasına yönlendirilebilir. Yani MSB’nin tasarrufu MEB harcamasını 500k’lara kadar arttırabilir.

Beybilerin desteklenmesi ile ilgili bir diğer husus orduların tutumudur. Ordular uzun süredir beybi yetiştirme programları izliyor. Bakan olarak fikrim beybilerin ekmek ve silah ihtiyacını MEB’in değil orduların karşılamasıdır. Hatta imkanları varsa beybilere TG yardımında da bulunmalılar. Aksi halde akademilerin ya da beybi yetiştiriyoruz diyen orduların bir anlamı kalmıyor.





4- MSB harcamaları

MSB harcamaları son dönemlerde düzenli bir artış sergilememiştir. MSB harcamalarını belirleyen asıl unsur kritik savaşların varlığıdır. Ekonomi bakanlığı olarak MSB’ye tavsiyemiz harcamaların kısılması ve/veya sabit kalmasıdır.

CO harcamalarında düzenlemeye gidilmeli, geride olan cephelerde eğer eTR hasarı yeterli olacaksa sadece eTR vatandaşına CO açılmalıdır. Bu gibi durumlarda kişisel görüşüm genele 10cc CO açmak yerine eTR vatandaşına 15cc CO açmak daha iyidir şeklinde. Ancak yeterli olmadığı durumlarda genele CO açmak gereklidir.

İsyan savaşlarının hükümet tarafından organize edilmesine kısıtlama getirilmelidir. Kritik savaş dönemlerinde bu harcama gerekli olmakla birlikte, sırf tp madalyası için isyan organize edilmemelidir. Her gün bir isyan masrafı karşılanırsa ayda 300,000cc para harcanmış olur. Bu durum sürdürülemeyeceği için kaçınılmalıdır. Bunu finanse etmek için vergileri arttırmak yerine, isyan desteğinden vazgeçilmesi belki de harcamaların daha da azalmasına neden olarak, vergilerin azaltılması imkanı ile sonuçlanabilir.





5- Vergi oranları ve gelirler

Birinci maddede bahsedildiği gibi vergi oranları düşürüldüğünde 60k olan gelirimiz 45k’ya gerilemiş ancak full bonus ve ülkeye kazandırılan üreticiler ile gelirimiz, oranlarda değişiklik olmamasına rağmen 50k’yı aşmıştır. Hedef ise aynı vergi oranı ile en az 60k günlük gelir elde etmektir.

Bunu sağlamanın tek yolu da ülkeye üretici konumundaki oyuncuların kazandırılmasıdır. Her kazandırılan üretici milli servetimize katkı sağlamaktadır. Örneğin 100 şirketli bir üretici günlük olarak 200cc katkı sağlamaktadır. Aynı nitelikte 10 oyuncu günlük 2,000cc, 50 oyuncu ise 10,000cc günlük gelir artışına sebep olur. O halde yapmamız gereken ilk olarak başka ülkelerdeki vatandaşlarımızı ülkeye davet etmektir. Bununla eş zamanlı öncelikli olarak müttefik ülkelerden üreticilerin davet edilmesi gerekmektedir.

Hedefimiz bir aylık dönemde 60k geliri aşmak ve önümüzdeki ay çalışma vergisini %1 azaltmaktır. Full bonus ve %3 vergi oranıyla daha fazla üretici çekebileceğimiz ve yine düşen gelirimizi arttırabileceğimiz malum.





6- Diktatörlük savaşları

Hatırlayanlarınız vardır mutlaka. Altın madenini savunmak ve daha sonrasında Sırbistan ve Polanya gibi büyük devletlerin AS girişimlerini önleyebilmek adına bir makale yazmıştım. O dönemde hem mecliste hem de hükümet kanadında kabul görmüş bir fikirdi. Ancak son aylarda harcamalardaki artış nedeniyle bu tutum terk edildi. Peki neydi bu fikir? Ciddi saldırı altında kaldığımızda kullanılmak üzere ve bunun dışında dokunulmamak kaydıyla kenara 4 milyon cc ayrılması ve korunması konusu.

Bu yeni diktatörlük eklentisiyle bu konuyu bir kez daha hatırlatmak isterim. Düşüncem bu 4 milyon cc’nin tekrar toplanması ve kenara ayrılmasıdır. Olası bir diktatörlük girişiminde bu miktar bizim garantimiz olacaktır. Diktatörlük çok ciddi bir girişimdir ve kötü niyetli biri tarafından başarı ile sonuçlanırsa ülkece dükkanı kapatır gideriz.

Diktatör olan kişi istediği yasayı tek başına geçirebildiği için ülkeyi ve vatandaşları içinden çıkılmaz bir sona götürebilir. Mesela vergi oranlarını %50 yaptığını düşünün. diktatörün geliri günlük 500,000cc olacak. İki seçenek önümüzde olacak, ya ülkeyi terk edeceğiz ya da üretim yapmadan vatandaş olarak devam edeceğiz ama paramızı bu kişiye vermeyeceğimiz kesin. Peki bu diktatörü nasıl devirebiliriz. Bunu ilk denemede yapamazsak zaten bir daha şansımız olmayacaktır. Daha geniş bilgi için Kemal Ergenekon’un makalesi ve smee was here’in makalesini okuyunuz.

Bu nedenle ciddi bir para ayırmak hayati önem taşır. Aslında Trico’nun sırbistana yaptığı girişimde 2 milyonun yeterle olmadığından hareket edersek bizim daha fazla paraya ihtiyacımız olacaktır. Onun için de şöyle bir çözüm bulunabilir. Bu 4 milyon yetmediği taktirde vatandaştan geri ödemek kaydıyla bütün parası istenebilir. Böylece belki 6-7 milyondan fazla para ile kesin bir savunma sağlanabilir.





7- Marketin durumu

Market fiyatları konusu hem çözümü zor hem de çok önemli bir konudur. Özellikle en çok işlem gören WRM piyasası tam bir saçmalık. Piyasa fiyatı 0,03 ancak malımızı satamıyoruz.

Bu konuda tavsiyem oyuncuların hatta herkesin oyun yönetimine dilekçe ile başvurması ve virgülden sonrasına bir rakam daha eklenmesini talep etmesidir. Böylelikle ara fiyatlar daha fazla uygulanabilir. Örneğin şu an kara borsa fiyatı 0,023 olarak uygulanmakta oysa market 0,02 ile 0,03 arasında bir fiyatlamaya imkan tanımamaktadır.

Diğer bir çözüm ise hem zor hem de çok karmaşıktır. Karşı olmakla birlikte prensip olarak mantıklı bulduğum, ikincil piyasaların devlet eliyle ve güvencesiyle oluşturulması. Bunun için deposu yüksek kapasiteli birkaç oyuncunun bu işi yapması örneğin kişilerden 0,022ye alıp 0,023ye (yada aynı fiyata alıp satması) satmasıdır. Ama dediğim gibi prensipte doğru bulsam da uygulamada imkansız olduğunu düşünmekteyim.





Makalede yazılanlar günümüz verileri ile kaleme alınmıştır. Ani gelişecek durumlarda elbette yeni önlemler yeni uygulamalar geliştirilecektir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Görüşmek üzere….





[Ekonomi Bakanlığı] Değerlendirme ve Tartışma
www.erepublik.com/en/article/2503837/1/20