[EKONOMİ BAKANLIĞI] Harcamalar vs. Gelirler

Day 2,528, 02:02 Published in Turkey Turkey by Efesli
“Yıllık gelir 20 paund, yıllık harcama 19,6 paund; sonuç mutluluk. Yıllık gelir 20 paund, yıllık harcama 20,6 paund; sonuç sefalet.” Wilkins Micawber
(Charles Dickens’in David Copperfield romanındaki bir karakter ve söylediği bir söz)

Arkadaşlar merhaba,

Bildiğiniz üzere eTürkiye - eÇin Savaşında her iki ülke de yüksek miktarlarda “combat order (co)” harcaması yapmaktadır. Savaş stratejisi, ne zaman ne kadar “co” açılacağı gibi işin “harcama” kısımları MSB’nin alanı olduğu için bu konuda fikir beyan etmek istemiyorum. Daha önce belirtmeme rağmen yeniden söylemek isterim ki; Ekonomi Bakanlığının çok uzun süredir süren çalışmalarıyla ve madenin de getirileri ile cc ve gold stoğumuz çok ciddi miktarlara ulaşmıştı(r). Ancak şunu da söylemek isterim ki, “co” harcamaları çok çok yüksek miktarlarda parayı birkaç saat içerisinde yok edebilir. Tek bir raundda, yani 90 dakikada, 1 milyon cc’yi harcamak mümkündür. “CO açılıyor 5 dakika sonra kapanıyor!” diyebilirsiniz ama o 5 dakikada 100k gidiyor olabilir. 🙂 O açıdan hükümetin stratejisinin tartışılmasına lafım yoktur. Ama orijinal olmayan bölgemiz için, hem de bizden daha zengin Çin kadar harcama yapmamamız bence de doğru olandır. 🙂 Bu noktada benzer sorunları “feyk co”lu İran Savaşında yaşayan biri olarak MSB’ye kolaylıklar diliyorum. (Biz acil durumlarda MB’den para da alamıyorduk bilen bilir.)



Dediğim gibi işin strateji kısmı dışında, harcamaların ve gelirlerin uzun vadeli dengeli hareketi ile kritik noktalarda harcama kolaylığı, üzerinde durulması gereken noktalardır. Harcama kolaylığı açısından mevcut MB başkanı online süresi yüksek bir oyuncu olduğundan ödenek taleplerine (olumlu veya olumsuz orasını hükümet ve MB bilir) uzun süre geçmeden cevap vermektedir diye düşünüyorum. Öte yandan uzun süredir biriktirilen para stoğu da kısa vadeli de olsa harcamaya izin vermektedir. Ancak bu şekilde harcamaya devam edilmesi isteniyorsa kısa bir süre sonra gelirleri artıracak önlemler gerekecektir. Yoksa şu postta işaret edilen şikayetler ve açıklamalar artabilir:
http://www.erepublik.com/en?viewPost=15029355



hat hat’tan aldığım net rakamları vermek gerekirse:

Sadece e-TR’nin bu savaşta harcadığı para 1,5 milyon cc’yi geçmiştir. Buna ek olarak Hırvatlar +2 milyon, Paraguay da +1 milyon harcamıştır – bizim taraftan. 🙂 Şili içinse net bir bilgi yok. Ek olarak Çin başkanının MU'suna 6 milyon cc aktarılması da söz konusudur. Yani harcamalarımıza cevap verecek bir ülke ile karşı karşıyayız.



“Peki, iyi güzel diyorsun da önerin nedir?” diyenler için şunları öneriyorum (savaş bu harcamalar altında orta vadede devam edecekse):

1. İthalat vergisini düşürmek. En azından ev sektörü için düşürmek.
2. Her ne kadar KDV’nin sürüklediği bir vergi geliri artışına tanık olsak da work tax’i 1-2 puan artırmak.
3. Normalde asgari ücreti düşürmeyi öneririm ve bu aslında “work tax”in külfetini de azaltır ama bu konuda geniş bir kabul söz konusu olduğundan şimdilik stabiliteden yanayız diyelim. 🙂
4. Bu önerilerin aciliyeti yok gibi görünse de mevcut harcamalarla 2 hafta gibi bir süre içerisinde sıkıntı yaşamamız mümkündür.



Hiçbir şey yapmadan bu şekilde harcamaya devam edersek orta vadede olası bir Sırp saldırısında nesnel dezavantajlarımızı (savaşçı sayısı vs.) dengeleyen Devlet Hazinesi ve MB Kasası eskisi kadar korkutucu olmayacaktır.

Selamlar, iyi oyunlar.

Ekonomi Bakanlığı