[EA Gazetesi] TWO,CoT ve EDEN ile Dünyadan Son Gelişmeler

Day 1,981, 09:36 Published in Turkey Greece by CrazymanDance



E-Dünyada işler karışık, ülkeler giderek içe dönük ve orta yollu politika izlerken bazı ülkelerde ilginç yasalarla önümüzdeki dönemin gidişatına ışık tutmakta. Bu makalede ülkelerin ve ülkemizin son durumunu ele alıp yaşananları daha iyi kavramaya çalışacagız.

Öncelikle Türkiye tüm bölgelerini geri aldı ve beklemeye çekildi. EDEN'e duyulan güvenin azalması ve Cot ile TWO arasındaki gerilim Türkiye'yi bekleme pozisyonuna getirdi.

Güneyde Sırbistan'ın İsrail'i tamamen işgal etmesi ve Türkiye'nin bu duruma şimdilik ses çıkarmaması yeni dünya düzeninde Türkiye'nin de gelişmelere göre hareket edeceğinin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Yaşanan son gelişmeleri daha iyi anlayabilmek için batıya bakmakta fayda var. Sırbistan ile Romanya arasında süpriz denebilecek bir mpp yasası gerçekleşti. Yasa meclisten geçerken EDEN ve TWO ülkelerinin müttefik oldugu görülüyor. Bu oldukça öneml bir gelişme çünkü Sırbistan'ın CoT ile olan sorunları biliniyordu ve CoT'un en önemli ülkesi Bulgaristan Romanya ile aktif savaş halinde.

Mpp Yasası: http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/126166

Sırbistan Mofa Açıklaması: http://www.erepublik.com/en/article/-eserbian-mofa-eromania-amp-eserbia-signed-mpp-2248974/1/20

Romanya Mofa Açıklaması: http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-raport-mpp-serbia-contextul-international-2249583/1/20

Makalelerden ve Sırbistan ile Romanya'nın medyasından elde edilen bilgilere göre Romanya ikiye bölünmüş durumda. EDEN yanlısı ve karşıtları ciddi bir çekişme içerisinde yer alıyor. Sırbistan ise bölgesel ortak çıkarlardan bahsederek böyle bir anlaşmaya imza attıgını belirtiyor.



Sırbistan EDEN'e karşı tutumunu sürdürüyor ancak Romanya'ya karşı bir politikasının da olmadıgını belirtiyor. Her nekadar Romanya iç işlerinde karısık olsada güçsüz EDEN yerine güçlü TWO'ya geçmenin daha avantajlı olacagı kanısında. Bu sebeple kendi dış politikasını değiştirmesede EDEN'den giderek uzaklaşıyor.

EDEN şimdilik bu konuya değinmezken herkes olacakları tam olarak görme peşinde. Ancak yinede EDEN ülkeleri bu durumdan rahatısız ve Romanya'ya cephe almış durumda. Fakat Romanya CoT üyesi Bulgaristan'la da savaşıyor. Anlayacagınız TWO EDEN ile dost olmak istemiyor ama CoT ile arasındaki gerilimde artıyor. Romanya'nın da EDEN'den TWO'ya gelmesini istiyor. Yani olası bir ittifaklar savaşında TWO hızlı davranıp daha güçlü bir birlik haline geliyor. EDEN'in ise dağılması muhtemel olarak görülüyor ve dağılma yaşanırsa en güçlü ülkelerden biri olan Romanya'yı kaptırmak istemiyor.

EDEN dağılır mı bilinmez ancak zaten güçsüz durumda olan bu birlik giderek güç kaybetmeye devam ediyor. Batan bir gemiyi deniz üstünde tutmak oldukça zordur. Bu sebeple ilk bota binip gemiden kaçmak bir yöntem. Çünkü bot (filikalar) sınırlı sayıda ve herkesi alamayabilir. Romanya'da EDEN karşıtı cephede bu fikri savunuyor ve ilk kaçan ülkelerden biri oluyor. Ancak dış politikası şimdilik aynı çünkü TWO ile CoT'un arası soğuk. Anlayacagınız karısık ama anlaşılabilecek kadarda anlamlı bir gelişme.

Tüm bu gelişmelerin yanında Polonya'nın Bulgaristan ile mpp yapmadıgıda görülüyor. TWO ülkesi CoT ülkesinin müttefikliğini istemiyor yani gerilim sadece Sırbistan'da değil Polonya cephesinde de yaşanıyor.

Polonya - Bulgaristan Mpp: http://www.erepublik.com/en/main/law/Poland/126264

Bu gerilimlerin neden yaşadıgı ise Airstrike'de gizli. Hava saldırısı yapmayı planlayan Romanya saldırıyı ABD'ye yapmayı planlıyor. Sırbistan'da bu plana destek olurken Polonya'nın da desteği gecikmeden geliyor.Tabi ABD bir CoT ülkesi...

Anlayacagınız ilk tetiği çeken birlik TWO olurken ülke olarak Sırbistan söylenebilir. Rusya üzerinden Çin'e gidileceği zaman başlayan gerilim her ne kadar yatıştırılmış gibi görünsede çöken bir EDEN ve ortaya cıkan bonus kapma yarısı bizlere gerçek dünyadaki dünya savaşlarını hatırlatmakta. Daha cok bonus ve sağlam ülkeler amacıyla iki ülkenin girdiği yarıs ortamı geriyor ve TWO x CoT savaşının sesleri duyulmaya başlıyor. İki birlikte kendisine destek ararken Bulgaristan Güney Kore ile ittifak yapıyor Sırbistan ise Romanya'yı saflarına katıyor. EDEN yıkılırmı yıkılmaz mı bilinmez ancak bu savaşta taraf seçmek zorunda kalacak gibi görünüyor yada üyelerini bir bir kaybedebilir.

Son gelen bilgilerden biride Romanya'dan sonra Yunanistan'ın da mpp yaparak TWO'ya yaklaşacagı. Eğer böyle bir tablo yaşanırsa iki durum ortaya cıkacak. İlk durum EDEN'in tamamen bitmesi. İkinci durumda ise EDEN var olmayı sürdürecek ancak TWO'ya yakın bir birlik olacak. Yani bir zamanlar CoT neyse EDEN o olacak. CoT ise EDEN'in konumuna gelecek.



Şimdi genel olarak toparlamak gerekirse;

Sırbistan: CoT karşıtı politika sergiliyor. Romanya başta olmak üzere EDEN'in çökmesi halinde veya ayrılan ülke olması durumunda kendisine yakın olanları elde etmeye çalısıyor.
Polonya: Bölgesine ağırlık veriyor ancak dış politikada SIrbistan'ın izinde.
Bulgaristan: Beklemediği bir darbe yedi ve Sırbistan'ı kaybetti. Ayrıca Polonya'nın da kaybı ile ikinci bir darbe yedi. Oldukça zor durumda.
Makedonya: Bulgaristan'a bağlı dış politika izleyen bu ülke şimdilik beklemede. CoT'un ikinci büyük ülkesi konumunda. Yunanistan'ın TWO'ya girmesi halinde işi oldukça zor.
Yunanistan: TWO'ya yaklaşıyor ama EDEN'e ciddi bağlılıgı var. Ancak EDEN'in durumuda ortada. Ya EDEN'den ayrılacak yada EDEN'de kalıp TWO'ya yakın bir dış politika izleyecek. Makedonya'nın CoT olması ayrıca TWO'ya yaklaştıran unsur.
Türkiye: Beklemde olan bir diğer ülke. İşin ilginç tarafı diğer ülkeler gibi bir tarafa çekebileceğiniz bir ülke de değil. Ne TWO ne CoT Türkiye'yi yanında görmek istiyor. Ancak olası bir TWO x CoT savaşında Türkiye'nin desteğine ihtiyaç olabilir. Anayacagınız osmanlının ittifak mı itilaf mı dediği dönemin e-dünya versiyonunu yaşıyoruz. En az kiminle savaşıyorsak oraya gireriz diye düşünürsek TWO daha yakın duruyor. Ancak Sırbistan bizi hiç sevmiyor.

Diğer ülkelerde de bekleme hakim. Daha çok olup bitenin ne oldugu anlaşılmaya çalısılıyor ve olayların akışına göre konum alınmaya çalışılıyor. Kısa bir süre sonra TWO ve CoT'tan gelecek bilgiler oldukça önem taşıyor. Ayrıca EDEN'in ne olacagı da önemli.

Çin'in konumu CoT'a yakın görülüyor yine Hırvatistan'ın CoT'a yakın oldugu ve EDEN karısıtı seslerin yükseldiği görülüyor. Bosna'nın durumu belirsiz olsada Sırbistan'la olan durum malum.

Uzun süredir CoT ile savaşan Arjantin'in TWO'ya yakınlıgı bilinen bir diğer gelişme. Brezilya'nın birliği bulunmuyor ve seçeceği taraf oldukça önemli. CoT'a daha yakın oldugu,EDEN karısıtı oldugu öne çıkan bilgiler arasında.

EKLEME:
http://www.erepublik.com/en/main/law/Slovenia/126302
http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/126303

!!! EDEN'den ayrılık yasası: http://www.erepublik.com/en/main/law/Romania/126307



Türkiye ne yapacak? ( ÖZET DAHİL )

Makalenin sonuna geldiğimizde artık genel tabloyu biliyoruz. TWO ve CoT karşı karşıya gelmeye başladı. TWO saldırgan tutumda olan taraf ve CoT pek istemesede duruma engel olamıyor ve TWO'yu suçluyor. Romanya EDEN saflarından tamamen cıkmasada TWO'ya çok daha yakın durumda ve giderek o tarafa kayıyor.

EDEN giderek güç kaybediyor ve süreç hızlanmaya başladı. EDEN içinde güven ortamı kalmadı. Hırvatlar EDEN'den cıkma eğilimi taşıyor. Yunanistan CoT'a olan tutumu sebebi ile TWO ile ortak bir politikaya doğru yönelişte. Çin'in TWO karsıtlıgı ve giderek yalnız kalması bu ülkeyi CoT'a yaklaştırıyor. ABD'ye yapılacak bir saldırı konusulurken CoT ülkesi olan bu ülkenin TWO baskısına ugraması olaları ateşleyen ilk gelişme gibi görünüyor ama asıl sebep bu değil.

Çin'e yapılacak saldırıda başlayan ve bonus yarısı sebebi ile gerilen iki birlik EDEN'in neredeyse tamamen bitmesi ile birbirine yönelmiş gibi görünüyor.

Arjantin'in ise CoT olan Şili'ye karşı TWO'ya yakınlaşması muhtemel. Ancak hala EDEN ile daha yakın ilişki içerisinde bulunuyor. ABD ise olayları beklemekle meşgul. ABD tanklarının ve üst kademe yönetiminin EDEN karsıtı oldugu da ek bir bilgi.



EDEN'in ne olacagı ise sorulacak bir diğer soru. EDEN artık tamamen bitecek mi yoksa CoT'un yerini alıp TWO'ya dış politikada bağlı ancak iç politikada kendi içinde karar veren bir ülke mi olacak.

Yaşanan gelişmelere bakarsak EDEN Romanya'nın kaybı ile çok ciddi bir darbe yedi.Çünkü EDEN'in en çok damage vuran bir numaralı ülkesi "şu an" Romanya. İkinci sırada ise Yunanistan geliyor. Daha sonra Hırvatistan ve Türkiye şeklinde sıralanıyor. Hırvatistan'ın da ayrılık sinyali verdiği düşünülürse ve Çin'in zaten EDEN'in diğer ülkelerinden kopuk oldugu düşünüldüğünde ortada EDEN diye bir birliği kalmadıgı, sadece isminin var oldugu görülmekte.

Bu sebeple Türkiye'nin ne yapacagı oldukça önemli. Yunanistan'ın izi bizleri TWO'ya götürür. Aynı zamanda Arjantin'in de burada olacagı bir gerçek. Çin ve Hırvatistan CoT olacak gibi görünüyor. (EDEN dağılmasa bile dış politika böyle olacaktır.)

Türkiye'nin en büyük sorunu ise Sırbistan olarak görülebilir. Çünkü tek ciddi sıkıntı yaratan ülke Sırbistan ama ülke cıkarları için bir zamanlar aynı birlikte oldugumuz Sırbistan'la yeniden aynı birlikte olabiliriz.

CoT ise Türkiye'ye uzak bir ihtimal sebebi ise Bulgaristan ve Makedonya'nın konumu. Özellikle ortadoğuda yer alan bu iki ülke Türkiye'nin birinci derece bonus yatagını işgal etmiş durumda. Ayrıca İran üzerinde de yerleşmiş bir Makedon var. Sevilmeyen bir Çin ile sevilmeyen bir Şili bu birlikte.



EDEN'de kalsakta,çıksakta dış politikada TWO yanlısı bir dönem yaşanabilir. Unutmayın ki MPP yapmak gerekecek ve o gün geldiğinde karısık bir MPP yapamayacagız. Taraf seçmek gerekirse TWO daha yakın bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Eğer TWO ve CoT savaşırsa Türkiye'ye de fırsat doğmuş olacak. Yenien ortadoğuya inilebilir ve bu bölge bonusları kazanılabilir. İsrail'in seçeçceği tarafta önemli olacaktır.Zira Türkiye İran'dan veya İsrail'den bölgeye inecek.

Her an değişebilecek bir döneme giriyoruz. Satranç oyunu ıynar gibi stratejik hamlelerin yapılacagı bir dönem başlıyor. Önce taraf seçme ve tarafına alma yarışı yaşanacak. İlk hamle Romanya ile Sırbistan'da yaşandı. Benzer gelişmeleri yakında görebiliriz. EDEn bir anda dağılabilir hazırlıklı olmak şart. Tarafsız kalmak bir seçenek ancak ne kadar kalabiliriz ki?

Hedef belirlenmeli,uzun vadeli düşmalar belirlenmeli,uzun vadeki politikalar yapılmalı ve ülke çıkarlarına en uygun karar alınmalı. Çok geç kalmamak ancak hızlı davranıp acizde görünmemek gerekiyor. Ülkeyi yönetenlere büyük iş düşüyor zira belkide en az 4-5 aylık bir dönemin ilk adımını hangi yöne atacagımıza karar vereceğimiz bir sürece giriyoruz.






★★★ EA Gazetesi ★★★

erepublik.com/tr/article/2249975/1/20

★★★ CHAIN SHOUT ★★★




☀M4ni4G size 20 Q7 Weapons gönderdi.
☀fixatron size 19 Q7 Weapons gönderdi.
☀Tuzgun'den 1.00 Gold kabul ettiniz.
☀mesejen has transferred 9 Q7 Weapons to your storage.
☀nickbulamayanadam has transferred 10 Q7 Weapons to your storage.
☀RoteBaron has transferred 15 Q7 Weapons to your storage.
☀truvaati has transferred 20 Q7 Weapons to your storage.
☀Kartalizma1903 has transferred 500 Q1 Food to your storage.
☀You have accepted 60.00 TRY from intmainvoidf.
☀lHaci.Murol has transferred 19 Q7 Weapons to your storage.
☀Alp Mount has transferred 15 Q7 Weapons to your storage.