[Cosmin7] Conceptul de Filosofie Politica (2) - Antichitate part 2

Day 1,671, 06:31 Published in Romania Republic of Moldova by Cosmin7

dati Vote si Sub, si primiti in schimb astea 2 😃 :




Modelul societatii care sta în spatele fiecarei societati istorice este ierarhia, dar clasele sociale au o permeabilitate marginala: fara sclavi, fara discriminari, între barbati si femei.Politica este o lucrare de filozofie politica emblematica a lui Aristotel. Este de fapt a doua jumatate a unui tratat, prima fiind Etica.

Cele opt carti ale Politicii, despre care nu se stie daca n-au fost redactate în momente diferite ale vietii lui Aristotel, trateaza în general comunitatea politica si institutiile sale. Aristotel se intereseaza de politica în calitate de naturalist, observator care descrie, compara si clasifica cetatile pe care le cunoaste identificând trasaturile care le sunt comune.
Întrucât Binele suprem se afla dincolo de bunurile particulare, omul trebuie sa se multumeasca cu obtinerea a ce e mai bine posibil si sa nu porneasca în cautarea unui absolut iluzoriu. Fericirea rezida, în ultima instanta, în activitate. Politica, prima dintre stiinte în conceptia lui Aristotel, studiaza omul ca zoon politikon (animal social sau omul cetatii, politikon provine de la cuvântul polis, “cetate” în limba greaca). Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trai o existenta biologica, ci si pentru bine si pentru fericire. Fericirea presupune o independenta maxima fata de constrângerile materiale pe care individul este incapabil sa o obtina singur si care nu este pe deplin realizata decât în comunitatea politica.

Pentru Aristotel, statul este o institutie naturala, bazata pe comunitatea unor fiinte cu limbaj articulat (limbajul este pentru Aristotel axul moralitatii, prin limbaj omul are acces la ratiune si notiunile de bine si rau). Pornind de la teoria formulata organicist, asa cum corpul este anterior organelor, tot asa si statul este anterior familiei si prin urmare omului, si argumenteaza ca individul nu-si este suficient siesi, deci nu poate exista fara stat, în timp ce statul poate subzista fara un individ. Rolul cetatii este de a realiza fericirea comuna a cetatenilor. Functia principala a cetatii consta în înflorirea morala a cetateanului, de aceea Aristotel consacra o mare parte a lucrarii problemelor de educatie.

Ceea ce face ca un regim politic sa fie bun nu este conformarea sa la o norma ideala, ci adaptarea la datele concrete ale istoriei. Un regim neadaptat la realitate se gaseste în mod necesar sanctionat pe termen lung prin tulburari sau revolutii. Rezistenta la timp este un criteriu realist pentru definirea idealului politic: cele mai bune regimuri sunt în general si cele mai durabile. Cetatile fiind diferentiate prin date geografice, prin populatie, prin cultura si istoria lor, nu se poate furniza un model universal de cetate ideala. Aristotel îsi manifesta preferinta pentru regimurile cumpatate care sunt în acelasi timp cele mai drepte si mai puternice.

Politika lui Aristotel realizeaza o adevarata microsociologie a raporturilor de conducere, dovedind o subtila surprindere a fenomenelor specifice statului sclavagist al carui contemporan era.În mod independent, Confucius, Mencius, Mozi si “Scoala Legistilor” în China, în India mai avem legile lui Manu si Chanakya, toti au cautat întelesurile restaurarii unitati si stabilitatii politice. Chanakya în a sa Arthashastra, dezvolta un punct de vedere care amintesc si de Legalisti scrisa de Machiavelli.

Filosofia crestina timpurie a lui Augustin de Hipona (Sfântul Augustin) este de fapt o rescriere a lui Platon în noul context crestin. Principala modificare adusa de crestini a fost moderarea stoicismului si a teoriei justitiei în lumea romana, punând accent pe rolul statului în aplicarea milei ca exemplu moral. Predica sfântului Augustin contine exemplul unui care nu era membru orasului sau dar era cetatean al Orasului lui Dumnezeu (Civitate Dei).

va urma...

Nu uitati sa dati Vote si Sub, si primiti in schimb astea 2 😃 :