[Aftonposten] Vad är demokrati?

Day 1,904, 13:27 Published in Sweden USA by Aliquam
Demokrati, vad är det?

I denna artikeln hade jag tänkt att förklara lite kring demokrati, vad det är, vad som gäller och lite ord och begrepp som kan vara bra att veta. Anledningen är att jag sett ganska många som inte riktigt vet vad just Demokrati är.

Håll till godo!

Demokrati kommer från grekiskan och betyder folkstyre. Just ordet och systemet upprättades i Grekland där man ville att varenda människa skulle få ha en åsikt och vara med och rösta. Om du var man alltså. Kvinnor fick inte rösta.

Motsatsen till Demokrati är Diktatur, som betyder envälde. Vad en diktatur är, kan jag nämna väldigt simpelt, det är när en person styr över landet. Typiska diktaturer, Syrien, Saudiarabien, Vitryssland o.s.v. Googla om ni vill veta mer om det.

Det finns två olika former av demokrati.
En är direkt demokrati och den andra är indirekt/representativ demokrati. Direkt demokrati är när folket deltar i alla beslut som landet tar. I nuläget finns det inget klockrent land som är just direkt demokrati, men Schweiz ligger väldigt nära där.
Indirekt/representativ demokrati är när folket röstar fram representanter som skall representera folkets åsikter. De tar alla beslut angående landet.

Så, demokrati, folkstyre. Folket styr landet. Det är demokrati. Inget mer.

Sedan har vi något vi brukar kalla "den västerländska demokratin", som vi nog alla identifierar demokrati mest med, och i den ingår saker som organisationsfrihet, majoritetsprincipen, rättssäkerhet inför lagen, mänskliga fri- och rättigheter, yttrandefrihet, tryckfrihet, hemliga val etc.

Nu går vi vidare med valsystem. Inom demokratin finns det i huvudsak två stora valsystem. Proportionella val eller majoritetsval.

Proportionella val är det system som vi i Sverige har, det fungerar väldigt simpelt, nämligen får du 10% av folkets röster skall du ha 10% i parlamentet. Exempel på länder som har detta, så kan vi ta vårt IRL-Sverige. Fördelar är att det blir väldigt rättvist, men nackdelar är att det blir väldigt många partier i parlamentet vilket ofta leder till ineffektivitet i med allt kompromissande. Ta t.ex. Italien som bytt regering typ 28 ggr de senaste tio åren.

Majoritetsval, är det valsystem man har i bl.a. UK och USA. "The winner takes it all". Den/de som får mest röster i varje valdistrikt får alla distriktets mandat. Fördelar här är att det blir stabila regering och ett effektivt parlament. Största partiet utlovas också makt. Nackdelar då är givetvis att det inte är lika rättvist samt att de små partierna inte har en chans.

Vi går vidare med statsskick.

Statsskick berättar vem vår statschef är. Statschefen är den som är högst upp inom hierarkin.
Här finns det två typer, antingen en monarki eller en republik.
En monarki har en kung/drottning som statschef, som ärvt sin post. Ofta är det mycket maktlösa med nästan endast representativa uppgifter.
Sedan har vi en republik, där en president styr.


Sveriges statschef


Tysklands statschef

När valet till parlamentet genomförts så finns det två olika sätt att få fram en regering. Det ena är Parlamentarism och det andra Presidentstyre.
Inom parlamentarism så röstar parlamentet fram en regering, som måste ha förtroende.
Inom Presidentstyre så hålls ett separat val, och presidenten måste ha folkets stöd. Här är två väsentliga skillnader. Inom Parlamentarismen så har regeringen parlamentets stöd, inom presidentstyre folket.

Så, varje land har olika soppor av de jag nyss sagt, men jag tänkte gå in på hur erepublik egentligen fungerar då?

Jo, vi är en republik (alla länder) som ni kanske hör på namnet (e)republik. Alla länder har då alltså styrelsesätt Presidentstyre samt ett proportionellt valsystem. Dock har vi en spärr på de 5 största partierna.

Hur går vår valprocess till då? Jo, en riksdagsomröstning hålls där vi vi tillämpar ett proportionellt valsystem. Sedan hålls ett val om vem som skall bli president. Presidenten får välja ut alla sina ministrar, och behöver inte ha stöd av riksdagen för detta. Utan det är folkets stöd hen behöver ha.

Nu kommer det lilla roliga, nämligen att man kan just impeacha presidenten. Men, detta är endast en spelmekanism för att förenkla spelet så inte ett nytt val skulle behövas hålla, vilket skulle belasta och försvåra spelets och admins jobb. De vill ju jobba så lite för så mycket som möjligt. Dessutom är varenda mandat såpass korta (1 månad) att det skulle bli svårt och jobbigt annars.

Så, det spelar ingen roll hur mycket riksdagen klagar på att regeringen är illegitim, att presidenten inte har riksdagens stöd, för det spelar ingen roll, då inom demokrati-republik-presidentstyre så är det folkets stöd som presidenten behöver, inget annat.
Och just det, kontrollen över försvarsmakten är också demokratisk, då inom presidentstyre så får ju presidenten välja ut sina ministrar och därmed också Försvarsminister. Så Försvarsmakten är också demokratisk och inte illegitim.

Tack för mig.
//AQ