ایست قلبی

Day 3,012, 07:57 Published in Iran Iran by sardar007
ایست قلبی چیست؟
ایست قلبی به معنای از دست دادن ناگهانی عملکرد قلبی است که حتی ممکن است در فردی رخ دهد که پیش از آن تشخیص بیماری قلبی برای وی مطرح نبوده است. زمان و طریقه‌ی مرگ غیرمترقبه است. بلافتصله یا در زمان بسیار کوتاهی پس از شروع نشانه‌ها رخ می‌دهد.

گاهی اشتباهاً از عبارت «حمله‌ی قلبی» به جای «ایست قلبی» استفاده می‌شود در حالی‌که این دو از هم متفاوت هستند. حمله‌ی قلبی در اثر عدم‌خون‌رسانی به عضلا قلبی و مزگ عضلات قلبی رخ می‌دهد و لزوماً منجر به مرگ نمی‌شود، در حالی‌که ایست قلبی علت دیگری دارد.

ایست قلبی بر اثر اختلال عملکرد سیستم الکتریکی قلب ایجاد می‌شود. در ایست قلبی، مرک ناشی از توقف ناگهانی عملکرد صحیح قلب است. علت این مشکل، ریتم غیر طبیعی یا نامنظم قلب است که آریتمی نامیده می‌شود. شایع‌ترین نوع آریتمی در ایست قلبی، فیبریلاسیون بطنی است و زمانی رخ می‌دهد که نگهان بطن‌های قلب (حفرات پایینی قلب) شروع به ضربان نامنظم کرده و نمی‌توانند خون را پمپ کنند. پس از متوقف شدن قلب، مرگ پس از چند دقیقه رخ می‌دهد. اگر احیای قلبی- عروقی (CPR) انجام شود، یا با دادن شوک قلبی و منظم کردن ریتم قلب در عرض چند دقیقه، ممکن است ایست قلبی رفع شود

چه عواملی خطر وقوع ایست قلبی را افزایش می‌دهند؟
ایست ناگهانی قلبی اغلب بر اثر شرایطی رخ می‌دهد که مربوط به وضعیت قلب و عروق هستند. اغلب ایست‌ قلبی زمانی رخ می‌دهد که سیستم الکتریکی قلبی که از قبل بیمار بوده، دچار ریتم غیرطبیعی می‌شود .برخی از ایست‌های قلبی، نتیجه‌ی ریتم بسیار کند قلب است. تمام این روند آریتمی تهدید کننده‌ی حیات نام دارد.

-جراحات ناشی از حمله‌ی قلبی در گذشته یا ناشی از علل دیگر:
قلبی که به هر علتی آسیب دیده یا بزرگ شده است؛ مستعد بروز آریتمی‌های تهدید کننده‌ی حیات است. در بیماران مبتلا به اترواسکلورزیس (گرفتگی عروق قلبی)، شش‌ ماه اول پس از حمله‌ی قلبی، از نظر احتمال بروز ایست قلبی، دوره‌ی پرخطری است.
ضخیم شدن عضلات قلبی به هر علتی مانند فشارخون بالا و یا بیماری‌های دریچه‌ای قلب، به‌خصوص اگر همراه با نارسایی قلبی باشد، مستعد کننده‌ی ایست قلبی است.

-داروهای قلبی:
برخی داروهایی که به منظور درمان بیماری های قلبی استفاده می‌شوند، می‌توانند سبب بروز آریتمی‌هایی گردند که زمینه‌ی ایجاد ایست قلبی هستند. به شکلی متناقض؛ گاهی داروهای ضد‌ آریتمی که برای درمان آریتمی‌ها به کار می‌روند، حتی در دوز و میزان تجویز شده، می‌تواندد باعث بروز آریتمی‌های بطنی شوند. صرف‌نظر از وجود یا عدم وجود بیماری قلبی، تغییر محسوس سطح پتاسیم و منیزیم خون (مثلا به علت مصرف داروهای ادرار آور) می‌تواند سبب بروز آریتمی و ایست قلبی شود

-نوار قلب غیر طبیعی:
گاهی وجد برخی ریتم‌های غیر طبیعی در نوار قلب؛ می‌توانند نشانه‌ی احتمال بروز ایست قلبی حتی در کودکان و افراد جوان باشند.

-ناهنجاری‌های عروق خونی
استفاده‌ی نابجا از برخی داروها به خصوص در افرادی که دچار بیماری‌ةای قلبی هستند، می‌تواند سبب بروز ایست قلبی شود.

علایم هشدار دهنده‌ی ایست قلبی

- از دست داد ناگهانی واکنش و پاسخ
با زدن بر شانه ی فرد واکنش و پاسخی از او دریافت نمی‌کنید. وقتی به او می‌گویید که اگر هوشیار و خوب است، مثلا کاری را انجام دهد (مثل تکان دادن سر یا باز و بسته کردن چشم‌ها) ؛‌او هیج واکنش و پاسخی نشان نمی‌دهد.

اقدامات امدادی‌

حدود 95درصد از موارد ایست قلبی، به مرگ منجر می‌شود و افراد دچار ایست قلبی پیش از آنکه به بیمارستان برسند، فوت می‌کنند.
بیشترین شانس برای زنده ماندن ارگانهای حیاتی بدن خصوصاً مغز در صورت ایست قلبی و تنفسی 3 الی 4 دقیقه است و در این فرصت باید سریعاً اقدامات اولیه برای مصدوم انجام شود. بنابراین اقدمات اولیه از حساسیت بالایی برخوردار است :
- با فریاد کمک بخواهید. از کسی درخواست کنید که با اورژانس تماس بگیرد. اگر تنها هستید، خودتان با اورژانس تماس بگیرید.
- تنفس را چک کنید. اگر فر تنفس نمی‌کند یا تنها بریده بریده نفس می‌کشد؛ عملیات (احیای قلبی – ریوی) را آغاز کنید.
- ماساژ قلبی را انجام دهید. سریع و سریعتر بر روی قلب فشار وارد کنید.
- ماساز قلبی را ادامه دهید تا فرد دیگری به کمک شما بیاید و عمل تنفس مصنوعی را انجام دهد یا اینکه فردی که مهارت بیشتری دارد به کمک شما بیاید.


قبل از شروع عملیات احیای قلبی – ریوی باید مطمئن شد آیا فرد واقعاً دچار ایست قلبی – ریوی شده است یا خیر، چرا که انجام عملیات احیای قلبی – ریوی بر روی فردی که دچار ایست قلبی نشده باشد، می‌تواند منجر به ایست قلبی و مرگ وی شود و انجام ماساژ قلبی و دادن تنفس مصنوعی صرفاً در مواردی باید انجام شود که یا ایست کامل قلبی و تنفسی صورت گرفته باشد و یا وضعیت ضربان قلب و تنفس به گونه‌ای مختل باشد که باعث اختلال و افت شدید هوشیاری ، بیهوشی مصدوم ، کبودی صورت و لبها و بروز اختلال شدید در علائم حیاتی شده باشد و با ادامه حیات وی منافات داشته باشد.


امیدوارم همگی سلامت باشید و چنین شرایطی رو تجربه نکنید منتهی دونستن حداقلِ اطلاعات خیلی وقتها میتونه بهمون کمک کنه



رای ها و کامنت های زیباتون رو از من دریغ نکنید
سپاس