Περί συμμαχιών

Day 2,871, 01:34 Published in Greece Greece by trelo maximi

Το θέμα των συμμαχιών είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η καινούρια κυβέρνηση και το MOFA+MOD. Κατ'αρχήν οι συμμαχίες γίνονται με καθαρά στρατιωτικά κριτήρια (μακάρι να ήταν τέτοιο το οικονομικό module που να υπήρχε και το οικονομικό κριτήριο σε μια συμμαχία, αλλά το παιχνίδι έχει καταντήσει μονοδιάστατα στρατιωτικό) και γι'αυτό MOFA και MOD ή πρέπει να είναι ένα και το αυτό ή να λειτουργούν ως ένα και το αυτό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κύρια συμμαχία (Asteria+Nebula) και οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούν επιλεκτικές συμμαχίες βάσει παραδοσιακά καλών διακρατικών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από την έξοδο από τη συμμαχία Asteria είναι μεταξύ των κρατών που ακολουθούν τις επιλεκτικές συμμαχίες.

Όλες οι πλευρές ανεξάρτητα από αυτά που υποστηρίζουν συμφωνούν σε ένα: Ότι η στρατηγική αυτή για τον ένα ή τον άλλο λόγο απέτυχε. Λίγο η έλλειψη συντονισμού, λίγο τα κάπιταλ κοντρολ, η χώρα δεν κατάφερε να κερδίσει στον μακροχρόνιο πόλεμο με FYROM και Βουλγαρία. Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως είναι απαραίτητη η ένταξη της χώρας σε μια συμμαχία ή η ίδρυση μιας νέας συμμαχίας σε συνεννόηση με άλλες χώρες.

Το θέμα της νέας συμμαχίας ωστόσο είναι αρκετά πολύπλοκο, περισσότερο από το δίλλημα Σερβία-Κροατία που κάποιοι πιστεύουν:
- Μέλη της Αστέρια και σύμμαχοι της Σερβίας (κατ'επέκτση εν δυνάμει μελλοντικοί εχθροί) είναι χώρες με πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα όπως Ρουμανία και Αργεντινή.
- Η Αστέρια όσο είναι κυρίαρχη (και ελλείψη αντίπαλου δέους) είναι δύσκολο να διαλυθεί. Αντίθετα μάλλον θα διευρίνεται (βλέπε προσθήκη Πορτογαλίας)
- Βουλγαρία, FYROM, Χιλή και Ινδονησία (ίσως και η Ισπανία) είναι ένας πυρίνας χωρών που είναι δύσκολο να σπάσει, έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και είναι εχθρικές προς την χώρα.
- Η Ουγγαρία παρ'όλο που έφυγε από την Asteria λόγω των σχέσεων με τη Ρουμανία (υπάρχει και rl έχθρα) έχει άριστες σχέσης με Σερβία και έχει διατηρήσει όλες τις συμμαχίες πλην Ρουμανίας.
- Υπάρχει ο άξονας Τουρκίας, Κροατίας, Κύπρου που είναι εχθρικός προς την Αστέρια και στο παρελθόν έχει υπάρξει καλή συνεργασία με την Ελλάδα. Ένα μέρος της κοινότητας υποστηρίζει ότι με βάση αυτόν τον άξονα πρέπει να κινηθεί η χώρα σε δημιουργία μιας νέας συμμαχίας. Βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο διότι: οι χώρες αυτές έχουν συμμαχίες με χώρες του άξονα που είναι φιλικός προς Βουλγαρία, FYROM όπως είναι η Χιλή, η Ισπανία και η Ινδονησία. Αν αποκλέισουμε αυτές τις χώρες οι επιλογές από τις ουδέτερες χώρες στενεύουν σημαντικά (Πολωνία, ΗΠΑ). Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουμε τον άξονα Βουλγαρίας-FYROM στην αγκαλιά της Σερβίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού δεν υπάρχει διάλυση της Asteria ή αποχώρηση χωρών στον ορίζοντα, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
- Επιστροφή στην Asteria.
- Προσπάθεια δημιούργίας συμμαχίας με βασικό άξονα Τουρκία-Κροατία-Ελλάδα-Κύπρος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει προσέγγιση σε ΗΠΑ και Πολωνία.
- Διατήρηση των επιλεκτικών συμμμαχιών και παρακολούθηση των διεθνών εξελήξεων περιμένοντας καλύτερες συνθήκες για επιλογή συμμαχίας. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να κινηθούμε σε διατήρηση του ΝΑΡ με Βουργαρία και FYROM και πέρα του Νοεμβρίου που λήγει.

Σε κάθε περίπτωση και απο τη στιγμή που το θέμα αυτό είνα πολύ ευαίσθητο θα πρέπει η όποια απόφαση να ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών. Επίσης ΟΛΟΙ θα πρέπει να δεχθούν και να στηρίξουν την επιλογή της πλειοψηφίας όποια κι αν είναι αυτή.

Πέρα από τις πολιτικές και όποιες διαφορές έχει ο καθένας μας είναι ένα παιχνίδι. Ας περνάμε καλά είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε!