Yeni oyuncularimiz LÜTFEN OKUYUN ve oylayin!!

Day 761, 09:15 Published in Turkey Turkey by AlpKhaan
Evvela yeni oyuncularimiza hosgeldiniz demek istiyorum. Metin 2 ana bölüme ayrılmıştır. Öncelikle oyun içerisindeki ilk günler için bir kısa tarif ve ardından da daha iyi anlaşılması için biraz daha uzun bir tarif. Böylelikle kimse başlar başlamaz aşırı enformasyondan ötürü bayılmaz ve isteyen metnin ilk bölümünü oyunun ilk günlerinde okur ve geri kalan kısmını da sonraki günlerde.

Kısa tarif / İlk adımlar

1. Evvela bir Profil resmi yükle. Direkt olarak 2 tecrübe puanı (XP) kazanmış olursun
My places -> Profile -> edit profile(en üstte sağda) -> Citizen Avatar

2. Kendine bir iş bul! İlk başta, tek yeşil yıldızlı bir şirkette çalışmaya özen göster, çünkü aksi taktirde fazla hayat puanı (wellness) kaybedersin.
Market --> Job Market -> Şirket seç -> Apply

3. Çalış.
My Places --> Company --> Work

4. Çalışarak kazanmış olduğun paranla yiyecek al. Başta muhtemelen sadece tek yeşil yıldızlı ekmek alabileceksin, ama bu başlangıç için yeterli olacaktır. Ekmek otomatikman yeniyor. Sadece satın alman yeterlidir.
Market --> Marketplace --> Soru işareti olan kısımdan Food'u seç

5. Antrenmana gitmelisin (Train)
My places --> Army --> Train

Attığın bu 5 adımla ilk haftayı atlatacaksın. Bu süre içerisinde kılavuzun geri kalan kısmını okuyabilirsin, çünkü asıl iş şimdi başlıyor.

Ana bölüm

Hergün yapman gereken 4 şey: Çalışmak, yiyecek satın almak, idman ve savaşmak. Bu sebeple önce bu konuların izahını yapacağım.





Çalışma

Kılavuzun bu kısmına kadar geldiysen, zaten bir iş bulmuşsundur. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bunu yapmadıysan, iş piyasasında ilanlara bak (Market --> Job Market) ve oradan bir şirket seç. İlk başlarda sadece tek yeşil yıldızlı bir şirkette işe başlaman önemlidir. Çünkü yeşil yıldızlar şirketin kalite sınıfını gösteriyor. Tek yeşil yıldızlı bir şirket Kalite 1 ürünler imal etmektedir, iki yıldızlı kalite 2 vs.

Bir işçi olarak her çalıştığında şirketinin her yıldızı kadar hayat puanı harcamaktasın. Yani kalite 1 şirkette çalıştığında 1 hayat puanı kaybetmektesin (Bundan böyle WP kısaltmasını kullanacağız = Wellness Point). Zaten daha fazlasını da yapamazsın çünkü ilk günlerde sağlığını belli bir seviyede tutmak yeterince zordur.

Her çalıştığın gün yevmiyeni günlük olarak işten hemen sonra alıyorsun. Yani bir gün çalışmadığında para da yok demektir. Maaşının ne kadar olduğuna ise sadece işverenin karar verebilir. Yani daha yüksek bir maaş hakettiğine inanıyorsan işvereninle konuşmalısın.

Çalışma olayını ise (My Places --> Company)'e gidip "Work"e tıklayarak gerçekleştiriyorsun. Sonrasında ne kadar verimli olduğunu gösteren bir ekran çıkıyor karşına ama bunu ileride anlatacağım. Ayrıca kaç gündür arka arkaya çalıştığını da görebilirsin. 30 gün arka arkaya aralıksız çalışmayı başarırsan 'Hard Worker Madalyası' kazanırsın ve karşılığında sana 5 Altın hediye edilir. Madalyalarını profilinden herkes görebilir. (Ufak statü sembolleri oyun keyfini ayakta tutar 😁 ) Altınlarınla neler yapabileceğini daha sonra anlatacağım ama bir kısmını herhalde tahmin
edebiliyorsundur.



Yiyecek & Pazar Sistemi

eRepublik'te sadece bir tane yiyecek çeşidi vardır o da ekmektir. Gerçi zamanla tadı yavan gelecektir ama alışırsın.

Bunu pazardan satın alabilirsin (Market --> Marketplace). Bura bütün resmi alışverişler gerçekleştirilmektedir ama öncelikle gıda alımıyla ilgileneceğiz.

Bunu yapmak için Pazar Menüsünde önce soru işaretine tıklıyorsun. Sonra bir bölme açılıyor ve oradan arzu ettiğin ürünü seçebiliyorsun. Bu durumda gıda ("Food&quot😉, yani ekmek sembolüne tıklıyoruz. Şimdi gıda arzını görebilirsin. Ayrıca yıldızların bulunduğu bölüme tıklayıp, herhangi bir kalite derecesini de (Quality Level) seçebilirsin. Ama başlangıçta paran zaten sadece kalite 1 (Q1)'e yettiği için buna gerek yok. Ancak daha sonraki süreç için aklında tutmalısın.

En ucuz mal arzı listenin en üst kısmında bulunmaktadır. O halde hemen paramızın yettiği kadar yiyecek alalım. Muhtemelen sadece 1 ekmeğe paran yetecektir. O halde sağ tarafta bulunan beyaz bölüme 1 rakamını yazıp "buy"a tıklıyoruz. Eğer paramız buna yettiyse şu mesaj çıkacaktır karşına: „You have succesfully bought 1 product for "rakam" TRY“.

Almış olduğumuz bu ürün otomatikman envanterimize geçiyor. Envantere istediğin zaman profilinden (My places --> profile) ulaşabilirsin. Gıda maddeleri otomatikman yenmektedir, sadece marketten satın almanız yeterlidir. Her zaman envanterdeki en yüksek kaliteli gıda maddesi ilk önce tüketilmektedir. Her kalite puan için yaklaşık bir Wellness puanı (WP) kazanıyorsun. Yaklaşık dememin sebebi ise yemeden evvel WP ne kadar yüksek ise ona göre daha az WP kazanıyorsun tükettiğin gıda karşılığında.

Antrenman TRAİN

Antrenman, gerçek hayattakinden çok daha basit ve sadece 5 saniyeni alacaktır. Train kısmına gidiyorsun (My places --> Army) ve orada "Train"e tıklıyorsun. Bitti.

Train yaparak tecrübe puanı (XP) kazanıyorsun (Her antrenman için iki puan) ve gittikçe güçleniyorsun ve savaşlarda daha çok hasar meydana getirebiliyorsun.

Her train sana 1 WP'ye mal olur ve günde en fazla 1 kere antrenman yapabilirsin.







Savaşmak & Hastane

Level 5'e ulaşır ulaşmaz (yaklaşık bir hafta sonra) artık savaşlarda sende yerini alabilirsin. Savaşmak sana epey çok tecrübe kazandıracaktır ve aynı zamanda WP'ni yüksek tutamama sıkıntını ortadan kaldıracaktır.

Güncel ve halen sürmekte olan çatışmaları askeriye sayfasından görebilirsin (İnfo --> Military Stats). Örneğin oradan eTürkiye'nin çeşitli müttefiklerini de, aynı zamanda da süren savaşları da görebilirsin ("Active Wars in Turkey&quot😉. Sağda güncel bir savaşta "details" butonuna tıkladığında o savaş içerisinde süren bir muharebenin olup olmadığını görebilirsin. Eğer süren bir muharebe varsa, muharebenin daha ne kadar süreceğini gösteren bir görüntü ve "Go to Battlefield" ibaresi bulunan bir buton göreceksin.

Litvanya ("Lithuania&quot😉 ve Letonya ("Latvia&quot😉 arasındaki savaş bir antrenman savaşıdır. Yani düzenli olarak yapıldığı anlamıına geliyor, ki orada katılımcı milletler antrenman yapabilsinler. Bir nevi tatbikat olarak görebilirsin. Eğer o sırada bir savaş varsa, savaşabilirsin, yok ise saat 22'e (Türkiye saati) kadar beklemelisin, çünkü genelde o saatlerde antrenman savaşı başlamaktadır.

"Go to Battlefield"'e tıkladıktan sonra başka bir görüntü ortaya çıkıyor ve orada da "Fight" butonuna tıklayıp savaşıyorsun. WP 40'ın altına düşene kadar savaşabilirsin. Savaşmanın pratik tarafı ise, savaştan sonra bedavaya hastanede tedavi olabilmendir. Bölgende bulunan hastanin kalitesine göre (yeşil yıldızlar) kalite aşaması başına 10 WP'yi, kaç kez savaştığından bağımsız olarak, geri kazanıyorsun.

Şu an eTürkiye'de Q5 hastaneleri İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde mevcut. Güney Doğu Anadolu bölgesinde Q3 hastane ve geri kalan bölgelerde ise Q4 hastaneler mevcuttur. Bu sebeple, eğer İç Anadolu veya Doğu Anadolu Bölgelerinde ikamet etmiyorsan, oraya taşınmalısın. Bu şekilde her savaştıktan sonra 50 WP kazanırsın ve WP'ni yüksek tutamama derdinden kurtulmuş olursun.

Hangi bölgede yaşadığını ise Profilinden (My Places --> Profile) görebilirsin. Orada "Location" kısmının altında Turkey ve yaşadığın bölge yazılıdır.
Bunun üstüne tıkladığında da yaşadığın bölgenle ilgili bilgileri görebilirsin. Örneğin bölge nüfusu ("Population&quot😉, hastanenin ("Hospital&quot😉 kalitesi ve savunma sistemlerinin (&quot😉efense Systems&quot😉 kalitesi, hangi hammaddelerin verimli bir şekilde çıkartıldığını ("Productivity&quot😉, hangi bölgelerin senin bölgenle sınırları olduğu ("Neighbors&quot😉 ve bir isyan ("Resistance War&quot😉 çıkartabilirsin, eğer bölgen düşman işgali altındaysa tabi.

Yani uzun lafın kısası, savaştıktan sonra tekrar savaşmak için "Fight Again" kısmına tıklayabilirsin (WP eğer 40'ın üstündeyse) veya "Back to Battlefield"e tıklarsın. Buna ise hastaneye ulaşmak için tıklamalısın. Tekrar genel görünüm kısmına dönmüş olursun ve orada "Go to Hospital" şeklinde benzer bir yazı bulunacaktır. O'na tıkladıktan sonra hastaneye varmış oluyorsun ve orada da "Heal" butonuna tıklıyorsun.

Hastaneyi günde bir kez kullanabilirsin, o yüzden hastaneyi kullandıktan sonra ertesi gün savaşmak daha akıllıcadır.



[img]http://www.denizliemlak.com.tr/tr/images/Fabrika%20Yeri.JPG[/img]



Verimlilik & Çarpışma gücü

Hem işyerindeki verimin ve hemde çarpışma gücün, yani savaşta verdiğin hasar, birçok faktöre bağımlı olduğu için değişmektedir. Burada şimdi sadece kendinin etki edebileceğin faktörleri sayacağım çünkü iş veriminin büyük çoğunluğu şirketine de bağlıdır.

İşyerinde Skill-Level'in (düzey), ki çalıştığın her gün ile bu düzeyin yükselmektedir ve WP'nin yüksekliği önemli bir rol oynamaktadır. Her ikisinde de aynısı geçerlidir: Ne kadar yüksek olursa o kadar iyi.
İşverenin sana minnettar kalacaktır eğer düzenli olarak 90 WP'nin üzerinde çalışırsan. Hatta bazı şirketlerde bu bir önkoşuldur.

Savaşma gücün, etkileyebileceğin birçok faktöre bağımlıdır.
Öncelikle hergün antrenman yoluyla yükseltebileceğin gücüne bağlı.
İş yerinde olduğu gibi burada da WP'in sonucu etkileyecektir.
Ek olarak rütben gücüne etki etmektedir. Rütben ise şu ana kadar savaştığın muharebelerde verdiğin toplam hasara bağlıdır. Rütbeni profilinden görebilirsin (My places --> Profile). Sayfanın en altına doğru baktığında rütbeni görebilirsin (Muhtemelen halen Er , yani Private ve iki tane rakam yazılıdır). İlk rakam şu ana kadar ne kadar hasar verdiğini gösteriyor, ikincisi ise bir sonraki rütbeye ulaşman için ne kadar puana ihtiyacın olduğunu gösteriyor.

Son olarak ise verdiğin hasar maksimize etmenin en efektif yolu: SİLAHLAR!
Silahsız savaştığın taktirde, verdiğin hasar % 50 oranında azalmaktadır. Ama kalite 1 ayarında bir silah dahi vuruş gücünü % 20 oranında yükseltmektedir. Yani Q1 silah ile, silahsız olarak verdiğin hasarın iki katından fazlasını veriyorsun. Sonra ise fazla büyümeyen oranlarla bu şekilde Q5 silaha kadar yükselmektedir. Q5 silah ile ise silahsız olarak verdiğin hasarın üç katından biraz fazlasını veriyorsun. Silahları da diğer herşeyi olduğu gibi pazardan alıyorsun (Market --> Marketplace)

Pazardan alabileceğin diğer ürünler

Silah ve gıda haricinde pazarda yine birçok başka ürün bulunmaktadır.

Hammaddeler mesela (Buğday, Elmas, Demir, Ham petrol ve Odun) ama bunlara ileride bir şirket açıp birşeyler üretmek istediğinde ihtiyacın olacaktır.

Bir de, gıda ve silah kadar ihtiyacın olmayan tüketim maddeleri vardır:
Uçak biletleri ("Moving Tickets&quot😉, başka bir bölgeye ve hatta başka bir ülkeye gitmek için ihtiyaç duyduğun bir üründür. Kalitesine göre seyahatin sırasında WP kaybediyorsun (Q1 bilette 2 WP, Q2'de 1 WP), Q3'te WP'in aynı kalır ve Q4'te 1 WP kazanır, Q5'te 2 WP kazanırsın.
Bir de hediyeler ("Gift&quot😉 var. Bunları birisine hediye etmek üzere alabilirsin. Hediyenin kalite seviyesine göre hediyeyi alan kişi 1 WP kazanır. Bir kişi günde hediye kazanma yoluyla en fazla 10 WP kazanabilir. Birine bir hediye vermek için profiline gidiyorsun ve resminin altında bulunan "offer a gıft" kısmına tıklıyorsun. Hediyeni kabul ettikten sonra kendini insanlığa gönderilmiş bir hayırsever olarak görme havalarına girebilirsin 😃

Günün birinde iyi para kazanıp biriktirdikten sonra kendine bir ev ("House&quot😉 alabilirsin. Aynen gıda gibi gün be gün Wellness'ini yükseltir ama ekmek gibi tüketilmez.

Hastane ("Hospital&quot😉, savunma sistemleri (&quot😉efense Systems&quot😉 genelde devlet tarafından satın alınmaktadır, dolayısıyla bunlara kafanı yormana gerek yok.

Politika

İlk yorucu iş günlerini atlattıktan sonra ve kimi savaşlardan da postu deldirmeden döndükten sonra sana Siyasetin kapıları açılmaya başlayacaktır.

Level 6'dan itibaren seçme hakkın doğuyor,
Level 7'den itibaren bir partiye katılabilirsin,
Level 12'den itibaren Milletvekilliğine adaylığını koyabilirsin,
Level 13'ten itibaren kendi partini kurabilir ve mevcut bir partinin başkanlığına soyunabilirsin
Ve Level 14'ten itibaren Başbakan olabilirsin 🙂

Bir tavsiye: Paranı boşuna harcayıp kendi partini kurma. eRepublik seçimlerine sadece en büyük 5 parti katılabilmektedir. Kısacası büyük partilerden birine katılmak, seçimlere dahi katılamayacak olan bir parti kurmaktan iyidir.

Parti üyesi olarak partinin yönünde çalışabilir ve parti başkanını seçebilirsin.

Milletvekili olarak ise yasa tasarıları sunabilir ve vergi oranları, asgari ücret, yeni oyunculara devlet hazinesinden verilen yardım miktarı hakkında, yeni para basılması ve devlet hazinesinden kurumlara para aktarılması ve hatta güvensizlik oyu gibi konularda karar verenlerden birisi olabilirsin (Diğer bütün şeylerin aksine bunun için 3/2 çoğunluk gereklidir)

Başbakan olarak yeni vatandaşlara gönderilen mesajları değiştirebilir, hastane ve savunma sistemleri satın alabilir, başlka ülkelerle ittifaklara girebilir, savaş açabilir ve ticari embargo koyabilirsin. Ayrıca başbakan savaş durumlarında başkomutanlık görevini de üstlenmek suretiyle düşmanın hangi bölgelerine saldırılacağına karar verebilir.







Altın

eRepublik'te uluslararası para altındır. Her ülkenin para birimini altına çevirebilirsin ve altını her para birimine çevirebilirsin. Ama her ülkede döviz kuru farklıdır çünkü toplam ne kadar yerel para birimin piyasada bulunduğuna bağlıdır.

Altını çeşitli şeyler için kullanabilirsin. Aşağıda en önemlileri:

- Yerel para birimine çevirebilirsin
- Şirket kurabilirsin (20 altın)
- Bir organizasyon kurabilirsin (5 altın)
- Wellness paketi satın alabilirsin (2 altın)
- Bir gazete kurabilirsin (2 altın)

Ayrıca birçok şey karşılığında da altın kazanabilirsin:

- Level 6'ya ulaştığında (5 altın)
- Level 16'dan itibaren her level için belirli bir miktarda altın kazanırsın.
- Her madalya için, ki profilinde görebilirsin, 5 altın kazanırsın.

Gazeteler

Level 8'den itibaren kendi gazeteni kurabilirsin. Bunun maliyeti 2 altındır. Gazeteni kurarak fikirlerini tüm eTürkiye'ye duyurabilirsin. İstediğin herşeyi yazabilirsin. Kimi gazeteler dış politikayla ilgileniyor, kimileri yeni oyuncuları yardımcı oluyor, bazıları partileri için reklam yapıyor vs. İmkanlar sonsuz gibi.

Başkalarının gazete makalelerine (eğer makaleyi beğenirsen) sol üst köşede içerisinde bir rakamın yazılı bulunduğu yeşil kutunun altındaki "Vote" kısmına tıklayarak oy verebilirsin. Bir makaleye ne kadar çok oy verilirse ona göre de "Top rated" yani en iyi değerlendirilen makaleler arasına girer.

Ayrıca gazetelere abone de olabilirsin. Abone olduğunda (sağ üst köşede "subscribe&quot😉 Event bölümünde (ekranın sol tarafında mektup sembolünün iki altında, küçük yeşil sembol) gazetenin yeni bir sayısı çıktığında haberdar edilirsin. Yani böylelikle kendi makale listen olmuş oluyor ve içerisinde sadece abone olduğun gazetelerin makaleleri bulunuyor.

Ayrıca makalelerin altına yorumunuzu da yazabilirsiniz. Örneğin birini güzel makalesinden ötürü tebrik etmek için yahut soru sormak için veya yalnızca görüşlerinizi bildirmek için.

Diğer önemli olay ise:

eTürkiye forumuna üye olmalısın. Orada bir çok konu hakkında konuşulmaktadır ve foruma üye olmadığında belki bunlardan mahrum kalabilirsin.
Forum linki: Tikla beni cicim

Ayrica Süleyman Boyver isimli arkadasimizin da hazirlamis oldugu "level 6" ya kadar kilavuzu ilginizi cekecektir. Ayrintili ve güzel bir dille anlatilmis oldugu icin ondan da faydalanmanizi tavsiye ederim. Buradan
o kilavuza ulasabilirsiniz
Evet yavaş yavaş artık sona doğru gelelim 🙂
Eğer buraya kadar okumayı başardıysan, şimdilik bir çok konuya hazırlıkl sayılırsın. Başarılar ve keyifli bir eRepublik hayatı dilerim.

Eğer unuttuğum veya anlaşılmayan bir şeyler varsa lütfen çekinmeden sorun.