Vă rog … să nu uitați

Day 2,944, 13:09 Published in Romania Republic of Moldova by GringoLBV
Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ


Namaste. _/\_ - Bună să vă fie inima !

Scoală gazdă din pătuţ, Şi ne dă un colăcuţ
Că mămuca n-o făcut Sâtă rară n-o avut
Pe cand sâtă-o căpătat Covata ni s-o crăpat
Când covata o lichit Cuptioriu ni s-o urnit
Când cuptoriu l-o lipchit Anul Nou o şi zânit.



Nu cred că o să mai apucăm să ne … vorbim până de sărbători, așa că m=am gândit să vă urez la toți, deja, Sărbători fericite ! indiferent ce credeți voi despre Crăciun.

Într-un fel, o să vă colind. Așa cum sunt colindele românești, ca gutuia din geamul bunicilor, dulce amărui.

La sfârșit de an se fac… bilanțuri. Ce am făcut anul acesta? Ce mai avem de făcut?
Tot așa de important e să știm și ce a făcut vecinul (sau vecina) ca să putem să ne bucurăm în tihnă de sărbători, știind că la noi e mai bine.

Sunt șanse să fie mai bine decât la vecini, la fel cum sunt șanse să fie mai rău, pentru că în România 8,5 milioane de oameni trăiesc în (o să folosesc un termen european acuma) ”în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Și asta nu se prea schimbă, pentru că, tot România e țara europeană cu cea mai mare diferență (de șase ori) între veniturile celor bogați și a celor săraci.

Probabil că Mila creștinească nu mai are decât sens … peiorativ în România.
Totuși, ciudat, Mila pare să fie un termen mult mai uzual, în adevăratul său sens, tocmai acolo unde sărăcia e mai mare, la sate. Acolo, unde peste 66% din familii nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi.
Din fericire noi, majoritatea celor care jucăm eR trăim la orașe, unde … e mai bine.

4% din toți românii se duc la culcare flămânzi. Vor merge la culcare tot așa și de Crăciun.
Sărăcia a ajuns un fel de … stare de normalitate în România de azi, pentru că 1 din 5 români se confruntă cu această problemă.

Din cei 8,5 milioane de săraci ai României trei sferturi nu au șanse să scape din această situație. Sunt așa de mai mult de 3 ani și … încep să se obișnuiască cu acest fel de … viață.
Unii au ales să … își ”ia lumea în cap” din cauza asta și au plecat unde au văzut cu ochii, pentru că … oriunde ar fi fost mai bine decât … ”acasă”.

Sărăcia nu e la fel, peste tot în lume.
Una e să fii sărac în America sau în Norvegia, și cu totul altceva e să fii sărac în România, acolo unde te-ai născut, acolo unde … e multă poezie ce poate fi dezvoltată aici, dar e puțină substanță economică.

Nici teoretic, sărăcia nu pare să fi preocupat prea mult pe români, așa că pentru o definiție a ei am recurs la … clasici.
Prin necesar, înţeleg nu numai mărfurile, care sunt indispensabil necesare pentru susţinerea vieţii, dar orice obicei, oricât de neînsemnat, dar care e considerat, de către oamenii credibili, că este nepotrivit să lipsească.” – Adam Smith

Îmi aduc aminte din copilărie că sărăcia nu era un fenomen social ignorat, menit să stigmatizeze și să conducă la ostracizare.
Copii din familiile sărace era … luați de suflet, în familiile mai înstărite când încă mai exista solidaritate socială, coeziune.

Da, în acele comunități endogame (închise și impermeabile la lumea exterioară) s-a dezvoltat un soi de … rezistență. Vă dau aici un exemplu oltenesc, tradus în ardelenește.
Din nefericire, acest fel de a fi nu a condus spre bunăstare, ci spre mai multă sărăcie.

Sigur, e o platitudine să spun că lumea e mai rea acum.
Interesant însă e că în această lume avem, totuși, emoții când evocăm sau discutăm acest subiect.
Pentru mine e un semn că încă nu am murit, de tot. Încă mai avem un licăr de lumină.

Cu frica în suflet, frica că nu mai avem mult, vă doresc Crăciun fericit, bucurie și lumină în suflete, alături de cei dragi vouă și, vă rog … nu uitați ce înseamnă să fii român și creștin.




Meri shubhkaamanaaye aapke saath hai !
Toate cele bune, tuturor !