Vânătoarea de politicieni - Bogdan Armand Sibrand

Day 2,466, 04:42 Published in Romania Romania by mib boby

Data: Joi, 21 august 2014 (Ziua 2,466)
Locaţia: România, Oltenia

Subiectul zilei:
Interviu cu Bogdan Armand Sibrand

Editor: mib_boby
Bună dimineaţa! o/
De ceva timp „mă chinui” să scriu acest articol şi tocmai acum am reuşit să-l termin. Timpul liber de a mă ocupa şi de ziarul meu a cam lipsit, dar acum cred că a venit timpul să mai scriu şi prin ziarul meu câteva articole, nu degeaba sunt „Mibu Patriciu”. 😛

În altă ordine de idei, o să vă explic care e scopul acestui articol. Politica este unul dintre cele 4 module ale Erepublik şi aş putea spune că este destul de important. Datorită politicii, de-a lungul timpului România a avut mulţi politicieni care au făcut multe lucruri bune pentru ţara noastră şi au ajutat-o să meargă pe drumul cel drept. Astfel încep o serie de articole numite „Vânătoarea de Politicieni” unde îi voi chestiona pe actualii şi foştii politicieni ai României.
Încep primul număr al acestei vânători cu Interviu cu Bogdan Armand Sibrand (BAS).



Hai să începem cu începutul. Mulţi te ştiu, dar mai sunt şi jucători care chiar nu te cunosc, aşa că o să te rog să îţi faci o scurtă autodescriere (ca să afle lumea ce politician eşti). Spune-ne cine eşti şi de ce te-ai apucat de Erepublik. 😛

Salut, mib.
Dacă mă întrebi strict de domeniul politic, sunt actualmente congressmen şi lider al grupului parlamentar eLAM şi fost presedinte de partid, diplomat, preşedinte de ţară, vicepreşedinte, MoFA, guvernator, viceMoD, viceMoFA în ţări precum România, Singapore, Moldova + membru al altor comitete şi comiţii. 🙂
M-am apucat de erepublik din dorinţa de a-mi ocupa timpul liber pe care-l aveam atunci şi nu pot spune că am făcut o alegere greşită.

BAS, răsfoindu-ţi ziarul am observat că din primele tale zile de joc te-ai alăturat eLegiunii Arhanghelului Mihail (eLAM). Ce te-a convins să te alături acestei formaţiuni politice? Şi ce te-a convins să devi un membru activ al partidului şi să nu rămâi simplu membru?

M-am alăturat eLAM datorită convingerilor naţionaliste şi simpatiilor pe care le aveam pentru această mişcare iar membru activ am devenit doar pentru că eram un jucător activ în general. 🙂

Ai fost PP (Președintele Partidului) al partidul nr. 5 (eLAM) ca număr de membri cum a fost drumul până aici? Dar cum a fost să deții frâiele partidului?

Nu a fost primul meu mandat în eLAM aşa că drumul până aici era deja pavat, pot spune. Partidul din care fac parte este clădit pe un grup sudat, aşa că oricare ar fi liderul dintre noi care să ‘deţină frâiele’, toţi tragem la aceeaşi căruţă şi lucrurile devin mai uşoare.

Dacă tot vorbim despre eLAM, ce părere ai despre situația actuală a partidului? Este TO sau nu? Dacă este TO cine crezi că este vinovatul?

Cel care a câştigat alegerile potrivit mecanicii jocului este un jucător foarte nou ca să fie măcar luat în serios atunci când se declară PP cu drepturi depline. Mulţi spun că zmeu a fost cel în spatele acestei manevre, având în vedere alegerile de acum câteva luni când eLAM şi RU au fost ‘la cuţite’ pentru un loc în top 5, dar şi incisivitatea cu care zmeu şi acoliţii săi zburdă în presă. Cu toate acestea, fără dovezi clare nu am cum să mă pronunţ, restul sunt doar presupuneri.

Ai 34 de mandate de parlamentar, cum este să deţi titulatura de cel mai experimentat parlamentar al României? A fost greu să ajungi la acest număr de mandate parlamentare?

Cum este? Ca şi când te-ai căţăra pe un munte şi ai ajuns mai sus decât toţi.
Dacă a fost greu? Este greu să ai 34 de luni în acest joc, darămite în parlament. 🙂 În orice caz, este nevoie de multă perseverenţă şi o activitate constantă.



Ce părere ai despre alegerile parlamentare? Mulţi jucători îşi doresc să fie readuse alegerile pe regiuni în care votai candidatul, tu ce părere ai?

Ambele versiuni au farmecul lor (pentru cei care nu ştiu cum se desfăşurau alegerile înainte de septembrie 2012 îi îndemn să arunce un ochi pe wiki).
Cele vechi erau mai antrenante în care dimineaţa de 26 era una ‘de foc’ (poate şi de la combustia motoarelor autocarelor 😁 însa avantajul alegerilor actuale este că PP-ul ca reprezentant al partidului deţine o mai mare putere de decizie în aranjarea candidaţilor, lucru de dorit pentru a evita apariţia inoportună a unor candidaţi pe ultima sută de metri într-o anumită regiune.

Ai fost Preşedintele României, ce te-a convins să candidezi? Cum a fost această experienţă, mi-o poţi descriere?

Nu a fost prima dată când numele meu era vehiculat să intre pe ‘turnanta’ candidaţilor la CP. M-au convins colegii de partid şi faptul că rămăsese una din experienţele pe care încă nu le avusesem în acest joc, să fiu trecut în lista ‘domnitorilor’ României şi să conduc şi reprezint o forţă militară a lumii.
Acea lună a fost una în care erepublik a fost principala mea activitate, şi asta cred că descrie totul. 🙂 Am avut parte însă şi de o conjuctură favorabilă care îmi permitea să aloc destul de mult timp jocului.

Ca orice Preşedinte al Ţării ai sigur şi anumite neîmpliniri, care ar fi acestea? Sunt sigur că ai fi dorit să faci ceva şi nu ai mai apucat…

Asa cum am scris şi în ziarul personal, am avut neimplinirea de a nu fi susţinut de PL la alegeri (astfel aş fi avut susţinerea tuturor partidelor din top 5) şi că nu m-am semnat la sfârşit de articol prezidenţial Trăiască Legiunea şi Căpitanul! 🙂
Însă acestea sunt lucruri minore, privite în ansamblu.

Dacă tot suntem la capitolul unde vorbim de Preşedinte şi Guvern, cum apreciezi dialogul dintre putere şi popor? Dar dintre putere şi parlament?

De obicei, poporul şi parlamentul se polarizează în două tabere, iar cea care deţine puterea are parte de laude şi încurajări timp în care primeşte săgeţi de la cealaltă.
Acest lucru nu se va schimba, doar personajele care iau parte la teatru. Cum spunea poetul:
“Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri aceeaşi gamă”

Cum apreciezi activitatea Guvernului? Care sunt „punctele slabe” ale acestuia?

Echipa este una pestriţă iar CPul a fost nesigur la unele legi. Cât despre Monitorul Oficial, acesta a avut o activitate prosperă până acum, chiar şi dacă activitatea s-a rezumat la a monitoriza, pe alocuri.

Eşti unul dintre politicienii din garda veche a României, ce părere ai de situaţia politică a României? Este actuala clasă politică mai bună decât cea de odinioară (v1 - v2)?

Am crescut, întradevăr, într-o politică românească dominată de nume ca Open Minded, James Parker, Griss0m, la care se alăturau lupi tineri ca Azazel of Rahova, Eddy Double_D sau MrBogdan. Bogdan_L intrase în politică din întâmplare iar pe Bogdan Sabo nu ştiu dacă să-l încadrez la lupi tineri sau experimentaţi. 🙂
Şi actuala clasă are vârfurile ei de lance dar posibil ca şi nostalgia să mă facă să cred că astăzi avem parte de atacuri mai murdare decât în perioada 2010 când am intrat în joc.
Parcă atunci nu erau aşa de multe PTO-uri ca astăzi...

La ora actuală politicienii sunt din ce în ce mai rari (cred că sunt o specie pe cale de dispariţie), oare care crezi că-i problema? De ce nu se mai implică jucătorii în viaţa politică românească?

Poate că unii jucători noi care vor să intre în politică sunt descurajaţi de faptul că unele iţe sunt deja legate de către cei care sunt în politică de ceva timp şi le lipseşte acea perseverenţă să răzbată şi să intre şi ei la ‘masa bogaţior’.
Cu toate astea, nu cred că e cazul dispariţiei politicienilor. Unii din cei vechi îşi găsesc alte domenii dar mereu vor urma cei noi care le vor călca pe urme, greşind, învăţând şi realizând.



Luna trecută The Mâtza Party a părăsit alianţa politică din care făcea parte, ce părere ai despre această decizie? A afectat scena politică?

Această decizie a destabilizat puternic tripla alianță și a făcut scena jocurilor politice în eRO mult mai interesantă. Una dintre urmări a fost câștigarea alegerilor de către Stelistu din partea Templierilor.

Cum ai caracteriza politica din România?
Uneori stângace, pentru că jucătorii români sunt în genere războinici, axați pe modulul militar. Sunt mai mulți soldați decât economisti, politicieni sau jurnaliști, dar și acei care răsar din ultimele 3 categorii sunt de calibru în domeniul lor.

Cum vezi situaţia actuală a României? Crezi că România va mai putea fi ce a fost odată?
România nu va putea fi ce a fost pentru că nici jocul nu va mai fi ce a fost, la fel cum România de azi nu va semăna cu cea de peste un an, doi. Jocul este într-o continuă evoluție, chiar dacă noi cei constanți nu o sesizăm. Dar această diferență o poate observa foarte ușor un jucător care revine în joc după o pauză mai lungă.


Ce părere ai despre modulul Politic, modulul Economic şi modulul Media?
Modulul politic alături de cel media au fost modulele care au suferit cele mai puține modificări în istoria jocului, cât despre cel economic, schimbarea lui mereu a adus frustrări jucătorilor care și-au făcut planuri pe termen lung. Dar așa cum îmi place să spun, 3 lucruri în acest joc sunt perene:
- lăcomia lui Platon
- reorganizarea Gărzii Naționale și...
- Change the Economy 🙂

Care sunt cei mai buni politicieni pe care îi are România?
Când mă gândesc la cel mai reprezentativ și abil îmi vine în minte ionutzd, deși sunt și alții activi cum ar fi Silv1u20, Doru Gradinaru sau Senshi San. Și aici am dat exemple pe care le consider și pozitive și negative, dar asta depinde de modul fiecăruia de a înțelege cum se face politica.

Însă cei mai experimentați îi consider a fi aceia care 'țin în spate partide', și aici fiecare partid are câte unul sau mai multi (BP - GeluRomanu, TMP - tu sau eLAM - eu sau exploitdetected). M-am trecut și pe mine dar toți aceștia suntem deja de câțiva ani în partidele noastre și cuvântul nostru contează greu.


Ai 4 ani de joc şi ai realizat foarte multe lucruri în joc, aşa că, care crezi că este cel mai mare succes al tău de până acum? Dar cel mai mare eşec?

Am avut prea multe realizări, de la mandatul de CP al României până la micul război local dintre Singapore şi Malaezia. Însă tocmai aceste multe realizări mă fac să-ţi spun că cea mai mare realizare a fost întreaga mea ‘carieră’ din acest joc. Cu tot cu micile realizări ca escala în Moldova unde am fost MoFA pentru o lună sau decoraţia de aur pentru România la Divizia 4, dacă o poţi trece la realizări.

Despre eşecuri, aşa cum am mai spus şi cu ocazia altui interviu, principalul meu eşec îl consider faptul că n-am reuşit să reorganizez Garda Naţională atunci când Griss0m, preşedintele de atunci al României mi-a însărcinat această misiune înainte să îşi dea demisia.
Ce n-am mai reuşit? N-am fost niciodată MoD. 🙂

În încheiere, te rog să le adresezi câteva cuvinte tinerilor, actualilor şi viitorilor politicieni.

Politicienilor şi jucătorilor maturi le spun să fie mai rezervaţi când aruncă lături pentru că aşa doar fac să îndepărteze nou-veniţii (bebeluşii aşa cum se spunea în v1) şi vor ajunge să joace doar ei, dacă asta îşi doresc.
Celor tineri le doresc mult succes şi realizări în acest joc şi să cântărească bine cât pot să ofere şi cât pot să obţină din acest mediu virtual.

Îţi mulţumesc pentru interviul acordat! 😃

Îţi mulţumesc şi eu, mib, şi succes cu seria ta de interviuri. Ai răpus primul politician la vânătoare. xP