TOPLUMSAL SINIF FARKLILIKLARI

Day 2,840, 03:08 Published in South Africa South Africa by sophec

Dünya üzerinde yaşamış hiç bir toplumda uzun dönemli sınıf eşitliği olmamıştır.Gerek yaratılış nedeniyle,gerek kültürel farklılıklar nedeniyle ve gerek doğuştan gelen farklı nitelikler sebebiyle; her zaman toplum içerisinde, bazen bireysellikten ve bazen de toplumsallıktan başlayan bir sınıf farkı oluşmuştur. Sınıf farklılıkları kültürel bir zenginlik ifade ediyor gibi görülebilir;fakat yaşam kalitesine etki eden bir zenginlik anlayışı her zaman kötü bir olgu oluşturur.Çünkü: herşeyden önce insanın yaşama gerekliliğini devam ettirebilmesinden sonra gelen;bu yaşamın kalite biçimi önemlilik durumunu arz eder.

Peki; asıl sormamız gereken soru nedir? Toplumsal sınıf farklılıkları nasıl oluşur? Bireyin yaşam kalitesi bakımından ülkeleri değerlendirdiğimizde farkına varacağımız ilk şey; gelişmiş ve refah seviyesi yüksek ülkelerde sınıf farklılıklarının,gelişmekte olan ve gelişmemiş olan ülkelerdeki sınıf farklılıklarına kıyasla; daha az ve makul bir oran içerisinde dengeli olduğunu görebiliriz. Bunun ise başlıca nedenleri olarak;eğitim seviyesi ,bilim ve teknolojiye verilen önem, savaş ve kaos;durumu,sömürgecilik ve din olgusunun kendi alanı dışında farkı bir amaçla kullanılması gibi etkenler sıralanabilir.Şu an ki gelişmiş ülkelere baktığımızda; bu ülkeler de zor dönemleri atlatarak buralara gelmişlerdir.Özellikle: Avrupa'da 17. ve 18. yy.' da esnek bir hal alan toplumsal sınıf farklılıkları, farklı düzeylerde ki bireylerin birbirleriyle yüzleşebilmesi için son noktaya ulaşmıştı.Bu; bir çok iç savaşa sebebiyet vermesine rağmen, sallantıda olan Avrupa'nın yükselen ivmesinin bir başlangıcı olmuştu.Bilim ve sanayiye verelin önem, uzun yıllar sonra kendilerine artı olarak geri dönmüştür.Bunların yanında, yakaladıkları ivmeyi arttırmalarının bir yolu olarakta sömürgecilik faaliyetlerini başlatmışlardı.Fakat bu kavram, dünya genelinde 100-200 yıl sonra oluşacak ülkesel sınıf farklılıklarını tetikleyen bir hareket olmuştur;Ve bu,ülkelerin kültürel kaynaklarını da farklılaştırarak büyük bir trajediye sebebiyet vermiştir.

Günümüzde ise, ülkeler arasında ki asıl sınıf farklılıklarını arttıran etkenler:teknolojik gelişmelere ve eğitime verilen önemdir.Bu iki kavramın, birbirleriyle olan sinerjisinden dolayı; birbirleriyle doğru orantılı gelişim göstermektedirler.Bu yorumlamalar gerçekliğin bir parçası olarak kabul edilebilir; fakat, asıl düşünmemiz gerek nokta ise:ülkesel sınıf farklılıklarının ortaya çıktığı bir alanda,gelişmemiş ülkelerin gelişmiş ülkelerin çıtasına nasıl ulaşabileceği olmalıdır ;ki,bu durumun olumlu bir sonuca ermesi, dünya barışını getirecek bir etken olabilsin...

#JackScatter #TOPLUMSALSINIFFARKLILIKLARI

www.jscatter.tr.gg