Programul de Guvernare al Partidului Liberal (extended version)

Day 411, 22:59 Published in Romania Romania by smif

In conceptia mea, eRepublik inseamna 2 chestii.
Pe deoparte este omul si comunitatea.
Pe cealalta formele de manifestare ale acestora, si anume POLITIC SOCIAL ECONOMIC MILITAR.
In conceptia mea POLITICA este metoda prin care se obtine mixul dintre SOCIAL ECONOMIC SI MILITAR. Calitatea mixului se reflecta in calitatea actului de guvernare.
Dar atat socialul cat si militarul au ca fundament ECONOMIA.
Fara o economie puternica, dezvoltata, apta, nu poate exista calitatea in domeniul social si militar.
Cu atat mai mult, in conditiile geo-politice actuale, economia trebuie sa isi aiba locul intai in programul nostru de guvernare.

Consider ca principala provocare a urmatorului mandat este identificarea surselor de venit pentru stat, intensificarea activitatilor economico-financiare ce trebuiesc desfasurate de catre stat pentru a strange bani la buget, spre a putea mentine o sustenabilitate a puterii militare a Romaniei, fara a neglija cel mai important factor in toata ecuatia guvernarii si anume CETATEANUL.

Cum vad eu rezolvarea acestei provocari? Simplu, prin munca. Munca de echipa - ceea ce poate sa ofere Partidul Liberal.

ECONOMIA

In economia eRomaniei, in acest moment, sunt cateva aspecte foarte sensibile care trebuiesc luate in considerare:
- salariile si puterea de cumparare;
- convertibilitatea RON/GOLD.

In acest moment trebuie sa realizam foarte clar unde ne aflam. Trebuie sa disociem ideea de putere de cumparare de convertibilitate.
Suntem intr-o spirala inflationista pe segmentul salarii si putere de cumparare.
Adica, in acest moment salariile cresc (ceea ce in principiu nu este un lucru rau), dar cresc si preturile. Dezavantajul este ca viteza cu care cresc preturile este mai mare decat cea cu care cresc salariile.
Legat de cursul RON/GOLD este clar ca sufera foarte puternic de exiturile de GOLD in cantitati impresionante odata cu aceste razboaie care se rezuma acum la GOLD.
Masuri pentru reglarea din mers, nu fortata a cursului sunt, doar ca trebuie sa stim unde sa cautam.

Politica fiscala este una dintre parghiile care ni le ofera jocul pentru a face acest lucru.
Nu trebuie sa dispui de o logica iesita din comun ca sa realizezi ca pentru a echilibra o balanta cand de pe un taler a scazut greutarea sunt 2 solutii:
1 - mai pui de unde nu mai e;
2 - mai iei de unde e prea mult.
In termeni mai seriosi acum, pastrarea corelatiei intre cele 2 mase monetare RON si GOLD are 2 solutii:
- aportul de GOLD in economia nationala si circuitul economic;
- reducerea cantitatii de RON aflata in circulatie.
Solutiile pentru atragerea de GOLD in economie le voi prezenta mai jos, dar doresc sa mentionez cum politica fiscala poate ajuta la indeplinirea scopului final, intarirea monedei nationale in fata GOLD si a altor monede.
O fiscalitate ridicata (nu extrema) atrage mai mult RON la Trezorerie, prin impozitele si taxele incasate.
In conditiile actuale, in care preturile sunt mari, salariile sunt mari, o politica fiscala coerenta adaptata la realitatile actuale isi poate indeplini foarte usor scopul.
Adica Income Tax se opreste cetatenilor din salariu zilnic: 5% din 8 RON este mai putin decat 5% din 15 RON, cat este salariu mediu la nivel national actualmente.
Income Tax se aplica si patronilor care isi retrag banii din firme.
In conditiile in care preturile sunt mari (valoric ma refer acum) un TVA de 10% calculat unui produs de 10 RON inseamna mai mult decat 10% calculat unui produs de 2,5 RON.
Provocarea urmatoarei administratiei, indiferent de coloratura politica, oameni, doctrine si idei, este sa gaseasca mixul optim in stabilirea taxelor si impozitelor ce trebuiesc practicate.
Si pentru a va prezenta oferta Partidului Liberal o sa incep sa expun cum vedem noi in acest moment solutia optima pentru politica fiscala:
Pentru domeniile produselor finite adica: Food, Gifts, Weapons, Moving Tickets, si Housing consideram oportun in acest moment o politica de importuri mai relaxata pentru a incuraja concurenta pe plan intern, dar si a creste puterea de cumparare a cetatenilor prin ieftinirea produselor, dar si o crestere a incasarilor din Income Tax si TVA.
Iar in conditiile unei rate de consum foarte ridicata neaplicarea acestor masuri sau a altora din sens invers ar reduce drastic incasarile la Trezorerie, exemplul cel mai elocvent il consider TVA de 1% la Weapons.
Astfel,
Income Tax 10%
TVA 15%
Import Tax 40%
Pentru a oferi in avans un raspuns celor care vor contesta aceste masuri o sa raspund punctual la cele mai intalnite reprosuri la acest fel de politica:
- "Degeaba pui Import Tax mic, in eRepublik este supraproductie acum si nu o sa vina nici unu sa vanda" - si cu ce ne deranjeaza asta? Dar poate sunt toti firme care produc si vor veni in Romania sa exporte si sa ofere un pret competitiv. De asemenea vreau sa le spun acestora ca un produs vandut din export implica un pret mai mic decat al celor din Romania, dar include si incasari la bugetul statului de 55% (15% TVA + 40% Import Tax), care ajuta statul la o mai buna colectare a impozitelor si o eficienta sporita;
- "Exista firme cu stocuri gigante, facute la inceput de V1 si ne vor matura economia" - nu prea mai sunt aceste firme, si-au capitalizat majoritatea stocurile, si totusi daca mai sunt, nu mai au stocuri suficiente sa sufoace piata romaneasca;
- "Odata intrate in Romania, nu vor mai putea fi scoase de pe piata" - nimic mai gresit, daca isi permit sa vanda in conditiile actuale de fiscalitate este ok, exista incasari la buget, exista produse ieftine, iar daca este imperios necesara scoaterea lor de pe piata, se poate creste import tax la o valoare marita, pana la 99% este suficient.
Poate mai sunt si alte argumente dar le astept cu cea mai mare placere si in voi incerca sa le raspund.
In domeniul Land, in conditiile in care se apropie resursele de Oil de noi, si Wood High, consider ca valorile taxelor ar trebuie sa fie urmatoarele:
Income Tax 10%
Import Tax 10%
Da, Income Tax la acelasi nivel cu restul domeniilor, iar Import Tax la 10%. Vom avea nevoie si de importuri pana vom fi in stare sa capitalizam aceste noi resurse, prin crearea de firme noi si popularea acestora cu cetateni.

Trecem la urmatorul punct pe agenda economica si anume AFACERILE STATULUI.
Cand ma refer la Afacerile Statului nu ma refer strict la firmele manageriate de acesta ci la SURSELE DE VENIT ale statului.
Identificare tuturor surselor de venit posibile, si dezvoltarea de proiecte care sa se transforme in bani.
Posibile surse de venit ale statului, identificate de mine si care cu siguranta vor produce bani daca vor fi implementate sunt urmatoarele:

- Exim Bank - Banca pentru EXport IMport
Una dintre solutiile atragerii de GOLD in economia romaneasca este clar, stimularea exporturilor. Si aceasta nu se face printr-o moneda nationala SLABA, care sa OBLIGE patronii sa exporte, ci prin creerea unui cadru economic prielnic dezvoltarii exporturilor.
Pe scurt, ce inseamna Exim Bank ?
Totul porneste de la actul de vanzare - cumparare. Patronul roman vinde un produs X in Suedia pentru care incaseaza net, dupa impozitare 10 SEK.
Acum incepe procesul de aducere a GOLDului in tara. Exista cateva metode prin care se face aceasta, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale:
1 - cu cei 10 SEK se cumpara direct de pe piata GOLD pus la vanzare. Cu GOLDul rezultat se duce pe piata monetara si se cumpara RON. Avantaje? Transformarea foarte rapida a monedei straine in moneda nationala, necesara platii salariilor si a eventualelor materii prime.
Dezavantaje? Suma in RON rezultata. Exemplu: Cu cei 10 SEK se cumpara de pe piata la cursul de 38.5 SEK/GOLD o cantitate de aproximativ 0.26 GOLD. Cu acest GOLD se cumpara RON de pe piata la cursul de 0.017 RON rezultand un total de 15.27 RON;
2 - Cei 10 SEK se pun la vanzare contra GOLD la un curs de 0.029 GOLD/SEK. Cum oferta este destul de mare poate dura destul de mult pana cei 10 SEK se vand. Si totusi se vand. Se incaseaza 0.29 GOLD pe ei.
Acesti 0.29 GOLD sunt pusi la vanzare contra RON la un curs de 62.65 RON/GOLD. Se vinde oferta postata si se incaseaza 18.16 RON. Avantaje? Incasari mai bune in moneda nationala, salarii mai bune, profituri mai mari.
Dezavataje? Distanta foarte mare intre momentul vanzarii produsului si momentul incasarii contravalorii acestuia in RON.
Ce face Exim Bank pentru exportatorii romani? Elimina din cele 2 metode prezentate anterior dezavantajele si pastreaza doar avantajele, desigur intr-o maniera incat sa merite si efortul operatorilor Exim Bank.
Adica, pentru un SEK patronul roman incaseaza prin metodele de mai sus intre 15.27 RON si 18.16 RON. Pentru ca a redus timpul de convertibilitate la 0 Exim Bank urmareste si un profit.
Cursul RON/SEK este actualmente intre 1/15.27 si 1/18.16 adica intre 0.0654 si 0.055 SEK pentru 1 RON. Astfel prin punerea sa zicem a unei oferte de RON la cursul de 0.057 SEK ofera exportatorului roman 17.54 RON.
Este avantajat si exportatorul, nu trebuie sa investeasca de la el in salarii si materii prime pentru a astepta pana se preschimba banii si castiga si o suma mai mare decat varianta rapida.
Exim Bank castiga prin faptul ca ofera mai putin RON pe SEK decat cursul oficial, si atrage si SEK la stat. Moneda straina care poate fi pusa la vanzare contra GOLD.
Statul prin capitalizarea sa valutara isi permite sa astepte pana se vinde SEK contra GOLD, exportatorul poate inregistra pierderi.
Acest lucru poate fi considerat ca o infuzie de RON in piata si pe buna dreptate este, dar daca este corelata cu nivelul incasarilor la buget, rectificate prin politica fiscala piata nu sufera nici o presiune si Statul strange mult ravnita si valoroasa moneda GOLD.
Partidul Liberal are capacitatea si oamenii necesari sa faca aceasta afacere sa mearga!

- Escrow Service - Reglementarea "second market" sau a pietei "second-hand"
Toata lumea vede in media zeci de articole care ofera produse la preturi reduse de la arme, bilete pana la mancare si wellness.
Multi profita de aceste oferte. Multi sunt reticenti. La fel de multi isi iau tepe grele. Se poate totusi si corect.
Si daca se poate corect de ce nu ar strange bani Statul Roman si din asta. Va intrebati cum? Simplu.
Isi foloseste puterea de a garanta tranzactiile.
Se infiinteaza un ORG al Statului Roman, manageriat de o persoana in slujba statului. Se infiinteaza un ziar unde vor fi publicate toate anunturile de exchange.
Si acest ziar nu va servi doar ca un mijloc de intalnire a cererii cu oferta ci va fi si garantul corectitudinii tranzactiei.
Aceasta organizatie poate primi micii bisnitari intr-un cadru legal. Astfel, cine vrea sa tranzactioneze bunuri prin aceste serviciu si ma refer aici la vanzatori vor fi nevoiti sa plateasca o suma lunara pe post de cotizatie sau one-time fee de inrolare.
Pentru cei inrolati, adica cei care au o afacere din asta taxa pentru fiecare operatiune de vanzare va fi egala cu 50% din Income Tax pentru domeniu respectiv. Adica la Food o sa fie 10%, inseamna ca i se opreste doar 5%.
Pentru cei care folosesc doar o singura data acest serviciu pentru a-si vinde casa de un Q inferior si a-si cumpara alta de Q superior taxele vor fi egale cu income tax.
Procedura de tranzactionare
Vanzatorul anunta ca are de vanzare o casa Q4 la 20 de GOLD sa zicem. Se gaseste un cumparator.
Vanzatorul doneaza casa organizatiei. Cumparatorul doneaza GOLDul organizatiei.
Managerul organizatiei doneaza casa cumparatorului si vireaza goldul aferent tranzactiei vanzatorului. 5% din 20 de G inseamna inca un GOLD pentru Romania.
Acum conteaza fiecare galben.

Inca o problema foarte stringenta este productivitatea firmelor si exporturile cum am spus si mai sus.
Consider ca nu ar trebui sa existe nici o firma de raw materials de level 1 in Romania.
Quality 2 la firmele de raw materials aduce un plus de 80% productivitate. Cine nu stie despre ce este vorba este rugat sa verifice Wiki.

Problema este sursa fondurilor pentru aceste investitii masive in economia.
OK una este Banca Nationala a Romaniei prin Biroul de Credit.
Acest birou isi are rostul si finalitatea dar este consumator pe loc de resurse si anume GOLD, care se va reintoarce la BNR intr-un timp mediu sau lung.
Este OK. Statul are aceasta putere de a astepta. Dar tot Statul are Resurse Limitate de GOLD.
Banca Nationala a Romaniei a aparut in RL din ideea lui Eugeniu Carada, un liberal autentic cu scopul declarat de a oferi un sistem de creditare national.
BNR poate oferi credite, dar tot BNR are puterea de a crea un sistem si un cadrul legislativ in care sa se dezvolte si sa se desfasoare initiativa privata.
Exista in Romania, cetateni care au strans averi in GOLD, cetateni care s-au ingrijit de afacerile lor si au stat deoparte de factorul armat al eRepublik.
Acestor cetateni le putem oferi ocazia sa aiba un profit si sa nu stea cu GOLDul la ciorap.
Bancile comerciale sunt solutia creditarii si depinde de noi sa fim capabili sa oferim acestora un cadru in care sa se poata desfasura.
Voi reveni cu detalii ulterior la Sistemul National de Creditare.

Ar mai fi o problema de atins. Odata cu retragerile de RON de pe piata, valoarea monedei nationala vs GOLD va creste, si se va putea apela la cea mai usoara afacere a statului: VANZAREA DE RON.
Da, ei bine asta a fost cea mai profitabila afacere a Statului Roman, cel putin in BETA. Acest lucru nu va aparea acum, moneda nationala este inca slabita.
Dar momentul in care se va putea produce acest fapt depinde de programul de guvernare si de cum inteleg ei un management eficient al administratiei financiare.

Si mai sunt multe de vorbit despre economie, dar mai lasam si dupa alegeri.

Cunoscandu-se inclinatia mea economia, am tras mai mult pe partea economica in expunere.
Voi atinge tangential restul problemelor care le consider importante.

Ministerul Muncii trebuie sa devina un actor foarte important in preluarea noilor cetateni si instruirea lor rapida si completa.
Masurile sunt clare ce trebuie urmate:
- modificarea mesajului prezidential si includerea in acesta a linkuri catre Angajarea la Ministerul Muncii si Buy Food.
- odata angajati la Ministerul Muncii, noii cetateni sa fie preluati de catre managerul MM si sa primeasca mesaje cu un set de instructiuni BASICS si cu un link catre un tutorial in eRepublik sau de pe ecetateni, un tutorial conceput de cetateni pentru cetateni.
- o serie de consilieri care sa preia noii cetateni si sa le explice ce si cum se intampla prin eR si prin canale externe YM.

ARMATA
Structura militara a Romaniei este OK in perceptia mea.
Organizarea economica a acestora consider ca mai poate suferi unele imbunatatiri.
Daca fiecare structura va avea firma propie de IRON si WEAPONS, este necesar ca sa existe si un stoc foarte mare de arme q1 la dispozitia Garzii Nationale.
Programul "Un cetatean - un soldat" include educatia militara permanenta, care sa transforme un cetatean incepator in cel mai scurt timp intr-un sergent.
Asta se poate realiza prin investitii in arme si in razboaie de antrenament.
Aceste razboaie de antrenament daca sunt purtate cum trebuie pot duce la cresterea nivelului mediu de wellness al cetatenilor si un cetatean level 5 sa poata sa atinga 100% wellness si sa creasca rapid in rang.

Despre razboiul actual cu Rusia nu am ce sa va pot spune acum, deoarece in perceptia mea SOARTA acestui razboi este deja stabilita de strategii nostrii militari si de bravii nostrii soldati.

SOCIETATEA - investim in principala resursa: omul
Solutia cea mai la indemana este cresterea numarului de cetateni prin incurajarea actualilor jucatori de a atrage noi useri in cadrul jocului.
Scaderea ratei de abandon in randul nou-venitilor prin preluarea si instruirea lor rapida si eficace prin intermediul Ministerului Muncii.

Ce va pot promite este faptul ca daca voi fi ales Presedinte al eRomaniei in maxim 24 de ore de la preluarea parolelor de la organizatiile statului voi prezenta o stare detaliata a detinerilor Statului Roman in RON GOLD si alte monezi cat si pe unde sunt fiecare.
De asemenea in termen de 48 de ore voi prezenta urmatorul cabinet cu fiecare om pus la postul care i se potriveste cel mai bine si ca ne vom apuca de treaba.
Urmatorul pas ar fi ca in orice administratie publica ce se doreste eficienta, stabilirea unui buget de venituri si cheltuieli.
Identificarea tuturor cheltuielilor statului si stabilirea unui buget de incasari.
Va promit ca fiecare masura economica va fi anuntata si in mass-media si cele care sunt de competenta Congresului sau de interes national vor fi discutate in cadrul Congresului.

Votati smif Presedinte!
Votati Partidul Liberal pentru Romania!
Votati Echipa SMIF = Solidaritate + Munca + Inteligenta + Forta