Ambient on/off

Sign up

 

Continue

Continue By creating an account you agree to the Terms of Service & Privacy Policy
Resend email   |  Can't find the email? confirmation@erepublik.com

Resend the confirmation email to this address

Resend email Can't find the email? confirmation@erepublik.com

Pendirian Kerajaan eMalaysia Terhadap Bantuan Ketenteran Terhadap ePK

Day 1,990, 14:52 by RyuYuki
Sila undi,subscribe dan komen. Segala komen anda akan didengari dan dibawa ke dalam musyawarah dalaman kerajaan eMalaysia



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Saya terpanggil untuk menyatakan pendirian kerajaan eMalaysia. Terlebih dahulu izinkan saya memperjelaskan situasi dahulu.

eMalaysia merupakan ahli dalam tempoh percubaan (trial member) dalam perikatan NaN. eMalaysia akan menyokong sepenuhnya initiatif yang akan dilaksanakan oleh Perikatan NaN tertakluk kepada isu-isu yang melanda terhadap eMalaysia.

Kepada masyarakat eMalaysia sila daftarkan diri anda di forum NaN
http://www.nan-alliance.org/

Antara negara-negara yang eMalaysia menamatkan hubungan diplomasi adalah
1. eSerbia
2. eThailand
3. eCrotia
4. eRomania
5. eTurki

Masyarakat eMalaysia merupakan satu komuniti yang memperjuangkan sifat persahabatan dan nilai - nilai moral yang tinggi. Suatu ketika dulu eIndonesia meruapakan sebuah negara yang eMalaysia anggap sebagai sahabat baik seperti abang dan adik . eMalaysia masih mengharapkan hubungan silaturahim ini dapat dikekalkan tetapi buat masa kini eMy mengambil pendekatan bersifat neutral di sebab kan Isu Semenannjung (Penansular Malaysia,PM) dan Sabah di mana eIndo enggan membantu eMY hingga menyebabkan eMY hilangan tanah air yg dicintai.



Pada asalnya, eMY meberi sokongan penuh kepada ePK dalam kempen peperangan liberasi yang dianjurkan ePK menentang eIndia nanum disebabkan MPP ePK bersama eThailand dan eRomania dan atas sebab-sebab diatas, kerajaan berpendirian untuk natural terhadap peperangan ini kerana bagi menunjukkan ketegasan kerajaan terhadap negara yang ditamatkan hubungan diplomasi. Kerajaan tidak dapat membantu ePakistan atas alasan ePakistan menjalinkan hubungan diplomasi dengan eThailand dan eRomania.



Buat masa ini eMY mengambil keputusan tidak membantu, tetapi, pihak kerajaan ingin membuat pungutan suara orang ramai, samaada kita perlu membantu atau tidak.


Untuk sejarah masalah antara eMalaysia dan eThailand.
What so funny by CP eMalaysia

Sila undi,subscribe dan komen. Segala komen anda akan didengari dan dibawa ke dalam musyawarah dalaman kerajaan eMalaysia

Sign,
Ryuyuki
Perdana Menteri eMalaysia Mei 2013


Verified
Mhifzan
Presiden eMalaysia Mei 2013
 

Comments

mhifzan
mhifzan Day 1,990, 15:20

signed by CP eMalaysia

mhifzan

Amli Nujhan
Amli Nujhan Day 1,990, 15:26

Pakistan pun terima tekanan pergolakan serumpun, dia pun desperate cari MPP mcm kita.
Maintain 60% friendship.

Haryati Abd Hardy
Haryati Abd Hardy Day 1,990, 15:44

Kita tak boleh tolak semua negara hanya kerana persahabatan dengan negara-negara dalam blacklist eMy. Kalau kita buat begitu, suatu hari nanti kita akan dapati kita tiada sahabat.

Maintain dulu persahabatan dan lihat bagaimana mereka membantu kita pula. Sedangkan kita tidak 100% menolak eIndo, kenapa kita perlu menolak ePK?

Banzai Mlaysia
Banzai Mlaysia Day 1,990, 15:46

menyokong kerajaan eMy o7

Buntak Dayung Bluesavvy
Buntak Dayung Bluesavvy Day 1,990, 16:33

bantuan ala kadar sahaja

Leo Syahmessi
Leo Syahmessi Day 1,990, 19:05

selagi mereka tidak menentang kita,lebih baik kekalkan hubungan dgn ePK yg baru berputik mekar harum semerbak kasturi disukai ramai..mereka bukannya menentang kita,malah menawarkan bantuan ketenteraan pula kepada kita..jikalau negara2 besar seperti eMKD,eIndo,ePoland,eArgentina,etc ingin menawarkan MPP dgn kita,apakah kita akan menolak juga semata2 kerana mereka mempunyai MPP dgn negara2 yg telah disenaraihitamkan oleh kita?

RyuYuki
RyuYuki Day 1,990, 20:23

actually bukan kita bermusuh dengan ePK.. tak pernah pun...kita still menghormati mereka as NaN member. Persahabatan masih terjalin.. cuma merea perlu tahu dan kita juga perlu tahu situasi yang berlaku terhadap negara2 NaN.

Sebelum termetrainya MPP antara ePK dan eROM kita masih membantu ePK.

sebagai ahli NaN kita perlu peka akan ape yg berlaku sekitar ahli2 NaN. Kita perlu hormati as Alliance NaN masih baru.. setiap ahli memang ade beberapa unsolve issue. Ia akan mengambil masa sedikit untuk kesemua ahli sealiran dengan pendirian NaN

give and take. win-win situation

TIDAK SUPPORT BUKAN BERMAKNA KITA BERMUSUH DENGAN ePK

Leo Syahmessi
Leo Syahmessi Day 1,990, 21:01

aku xcakap pun kita bermusuh -.-

mhifzan
mhifzan Day 1,990, 19:34

poll, YES utk support ePK, NO utk tidak support, sila komen dia bawah.

YES - 0
NO - 0

Leo Syahmessi
Leo Syahmessi Day 1,990, 19:38

yes selagi tidak melibatkan negara yg disenaraihitam..

mhifzan
mhifzan Day 1,990, 19:41

YES - 1
NO - 0

metro5
metro5 Day 1,990, 20:13

Yes

RyuYuki
RyuYuki Day 1,990, 20:29

Aku vote berkecuali.

YEs - 2
No - 0

mhifzan
mhifzan Day 1,991, 00:49

2 org je yg nak vote ?

Buntak Dayung Bluesavvy
Buntak Dayung Bluesavvy Day 1,991, 02:21

no,
saja ja, ksian tgk vote no tu kosong ja

mhifzan
mhifzan Day 1,991, 02:59

status
YES - 2
NO - 1
ABSTAIN - 1

Amli Nujhan
Amli Nujhan Day 1,991, 06:03

YES - 2
NO - 2
ABSTAIN - 1
ePK held responsibility for opening ways for Serbian settling in Asian regions.; and eMYs got PTOed by Serbian in the old days. And spam Dioism in our country.

FarhanIzzuddinIV
FarhanIzzuddinIV Day 1,991, 17:41

yes

mhifzan
mhifzan Day 1,991, 18:06

status ?
YES - 4
NO - 4
ABSTAIN - 3

Nerzhu1
Nerzhu1 Day 1,990, 20:01

Lihatlah secara mendalam, wajarkah untuk kita tidak membantu sesebuah negara oleh kerana mereka ada MPP dengan negara yang kita telah disenarai hitamkan? Seperti apa Haryati nyatakan, eIndonesia ada MPP dengan negara yang kita telah disenarai hitamkan namun kita tetap anggap mereka sebagai sahabat. Bila kita sertai Pakatan NaN pula ada juga beberapa negara yang mengharapkan kita akan jadi penentang terhadap eIndonesia, tapi kita tidak berbuat demikian.

eRomania pula walaupun benar mereka telah menjajah kita pada zaman CroMania, namun mereka sangat baik hati untuk menepati syarat-syarat Training War dengan koloni mereka di eSingapura dan menawarkan bantuan untuk pihak kita supaya TW tersebut menepati syarat-syarat. eCroatia pula juga menepati janji mereka pada NAP Agreement pada tahun lepas walaupun mereka telah menjajah kita pada saat itu dan akhirnya telah diusir keluar dari tanah kita (dan kini menikmati jajahan mereka di India).

Manakala untuk eSerbia pula mereka hanya pentingkan bonus region dan menunjukkan mereka merupakan negara yang patut berkuasa dalam eRepublik ini, dengan eThailand dan eMontenegro sebagai kerajaan boneka mereka di Asia Tenggara. Namun kita tidak juga senarai hitamkan Montenegro, kenapa? Kerana mereka hanya "scapegoat" untuk Pakatan TWO. eThailand pula kita senarai hitamkan kerana kegagalan mereka memberi sumber rujukan pembaharuan penyewaan rantau Peninsular Malaysia dan kesombongan (kebodohan) CP mereka pada saat itu yang hanya nak kan war untuk menunjukkan mereka masih berkuasa padahal mereka tewas teruk lawan Croatia (tak sanggup tahan malu tu).

Pakistan pula merupakan negara berstatus macam Malaysia, diberi tekanan oleh pelbagai pihak dan dibawah penjajahan selama beribu hari (lebih dari zaman penjajahan CroMania). Malaysia cuba menjalinkan hubungan diplomatik pada beberapa bulan yang lepas untuk tujuan menambahbaikkan hubungan dua hala negara kita. Oleh kerana mereka didesak oleh EDEN dan TWO, mereka terpaksa menandatangai MPP itu.

Mr.FaridRaffi
Mr.FaridRaffi Day 1,991, 01:57

o/ o7

HummingBird2013
HummingBird2013 Day 1,991, 02:53

kekal neutral

Hazwani Hanum Hashim
Hazwani Hanum Hashim Day 1,991, 02:59

Monte pun patut jadi musuh besar...

mhifzan
mhifzan Day 1,991, 04:28

Monte = Serb, Thai = Serb. sama2 je Serb juga

AzrulSyafiq2
AzrulSyafiq2 Day 1,991, 03:51

o7

encikBelon
encikBelon Day 1,991, 05:38

Bantu mereka. i go for Yes

Banzai Mlaysia
Banzai Mlaysia Day 1,991, 05:50

buat macam biasa , vote for friendship

Fxal
Fxal Day 1,991, 06:31

NO. Friends of our enemies are our enemies. No exception.

One9
One9 Day 1,991, 07:01

selagi die NaN...ak kata YA
Kalau die dah masuk TWO atau yg satu lagi tue.... ak kata TIDAK

tapi dalam dunia sebenar.....sentiasa YES kepada ISLAM

RMAF9
RMAF9 Day 1,991, 08:26

No.....

Crumblez
Crumblez Day 1,991, 09:23

yes

AmiRunding
AmiRunding Day 1,992, 05:08

yes, maintain friendship is better... dan tengok keadaan dari masa ke semasa...

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.