PARALLAGES OPLITIKHS FALAGGAS!

Day 1,543, 12:59 Published in Greece Greece by tompola

Γεια σας παίκτες και παίκτριες του e-republik!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θετικά σας σχόλια στο προηγούμενο άρθρο μου! Μου δίνουν το θάρρος να συνεχίσω την αρθρογραφία χωρίς να φοβάμαι αν θα διαβάσει κανείς τα άρθρα μου ή όχι!
Στο σημερινό άρθρο θα ήθελα να συνεχίσω το κεφάλαιο «Οπλιτική Φάλαγγα» καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να ειπωθούν πάνω στο θέμα, και καθώς σχετίζεται με ένα φαινόμενο που έχει άμεση σχέση με το παιχνίδι.. τον πόλεμο.

Αυτή λοιπόν τη φορά θα αναφερθώ στις διάφορες μορφές και παραλλαγές της οπλιτικής φάλαγγας μέσα στους αιώνες. Δεν θα παραθέσω βιβλιογραφία καθώς όσα ξέρω πάνω στο θέμα προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές.
Παρακαλώ όσοι γνωρίζετε παραπάνω πράγματα επί του θέματος να τα αναφέρετε σε σχόλιο και πιθανότατα να τα προσθέσω στο κείμενο! Ευχαριστώ!

Όπως και στο προηγούμενο άρθρο η δομή είναι η εξής:
Η ομάδα «Α» περιέχει βασικές γνώσεις. Παρακαλώ κοιτάξτε τις, θα σας πάρει λίγα δευτερόλεπτα.
Η ομάδα «Β» περιέχει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.

ΟΜΑΔΑ Α
Οι σημαντικότερες φάλαγγες και παραλλαγές της είναι οι εξής:
1. Σπαρτιατική Φάλαγγα
2. Η παράταξη του στρατηγού Μιλτιάδη (μάχη Μαραθώνα)
3. Ιερός Λόχος (μάχη Λεύκτρων)
4. Λοξή Φάλαγγα (μάχη Λεύκτρων)
5. Μακεδονική Φάλαγγα


ΟΜΑΔΑ Β

1. Σπαρτιατική Φάλαγγα (ευχαριστούμε το MU «Spartiates»)
Αποτελεί ίσως την γνωστότερη απ’ όλες τις φάλαγγες. Η δύναμή της έχει γίνει ευρέως γνωστή μέσα από ταινίες, κόμιξ, ντοκιμαντέρ κ.ά. σε τέτοιο βαθμό που έχει συνδεθεί με το μύθο.
Η δύναμή της δεν πηγάζει από κάποια ιδιαίτερη στρατηγική ή κάποια παραλλαγή της φάλαγγας. Ο κύριος σχηματισμός παραμένει ο ίδιος με τις φάλαγγες άλλων πόλεων. Αυτό που κάνει τη φάλαγγα τόσο δυνατή είναι το γεγονός ότι αποτελείτο από επαγγελματίες πολεμιστές. Σε όλες τις άλλες πόλεις οι φάλαγγες αποτελούνταν από αγρότες αλλά στη Σπάρτη το μόνο καθήκον των πολιτών ήταν να εκπαιδεύονται για τον πόλεμο και να υπερασπίζονται την πόλη τους. Αυτό ήταν ουσιαστικά η δύναμη της Σπαρτιατικής Φάλαγγας. Η αποτελούμενη από καλά γυμνασμένους και εκπαιδευμένους οπλίτες Σπαρτιατική Φάλαγγα ήταν πολύ πιο ευκίνητη από άλλες φάλαγγες, και διέθετε πολύ μεγαλύτερη αντοχή.
Στην ακμή της η Σπάρτη είχε 8.000 πολίτες. Οι μόνες τους σοβαρές ήττες ήταν οι Θερμοπύλες και τα Λεύκτρα (σε αυτή τη μάχη οι Σπάρτη αριθμούσε μόνο 700 πολίτες πέρα από το υπόλοιπο στράτευμα των συμμάχων και μισθοφόρων).

2. Παράταξη του Μιλτιάδη
Το 480π.Χ. ένα μεγάλο περσικό στράτευμα με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη αποβιβάζονται στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι αριθμώντας μόνο 10.000 οπλίτες συν τους 1000 Πλαταιείς βρίσκονται σε προφανές μειονέκτημα έναντι των Περσών. Παρά την επιβίβαση του ιππικού στα πλοία οι Έλληνες οπλίτες είναι ακόμα σε δυσχερή θέση πρώτον λόγω των τοξοτών και δεύτερον λόγω του μεγάλου αντίπαλου στρατεύματος. Ο στρατηγός Μιλτιάδης για να αντιμετωπίσει τους τοξότες διέταξε τους οπλίτες να τρέξουν προς το αντίπαλο μέτωπο, πράμα εξαιρετικά δύσκολο λόγω της βαριάς πανοπλίας και ασπίδας.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό που έκανε ο Μιλτιάδης ήταν να αποδυναμώσει το κέντρο της φάλαγγας και να ενισχύσει τα άκρα προκειμένου αυτή να αποκτήσει το ίδιο εύρος με τις περσικές γραμμές. Το παράτολμό εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και η Αθηναίοι και Πλαταιείς κατατρόπωσαν τους Πέρσες.

3. Ιερός Λόχος (ευχαριστούμε το MU «IEROS LOXOS»)
Ο Ιερός Λόχος είναι πιθανότατα ένα από τα πιο ιδιόμορφα σχήματα στην αρχαία Ελλάδα. Αρχηγός του λόχου ήταν ο Θηβαίος Πελοπίδας. Αποτελείτο από 300 οπλίτες οι οποίοι μάχονταν κατά ζεύγη, τα οποία ζεύγη λέγεται ότι συνδέονταν με δεσμούς ερωτικής φιλίας. Αυτό ήταν και το μυστικό της δύναμης του Λόχου. Οι οπλίτες ήταν διατεθειμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους προκειμένου να προστατέψουν τον φίλο ή ερωμένο τους.
Ο Ιερός Λόχος πρωτοεμφανίζεται στις ιστορικές πηγές στη μάχη των Λεύκτρων το 371 όπου μαζί με την Λοξή φάλαγγα του Επαμεινώνδα κατατροπώνουν τις κατά πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά σπαρτιατικές δυνάμεις. Το 364 πεθαίνει ο Πελοπίδας οπότε και διαλύεται ο Ιερός Λόχος.


4. Λοξή Φάλαγγα
Η λοξή φάλαγγα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εμφανίζεται στην μάχη των Λεύκτρων το 371. Ο Επαμεινώνδας προκειμένου να καταφέρει ένα ισχυρό τοπικό χτύπημα στις γραμμές των Σπαρτιατών ενίσχυσε το αριστερό τμήμα της Θηβαϊκής φάλαγγας. Στις πρώτες μάλιστα γραμμές της φάλαγγας τοποθετήθηκε ο Ιερός Λόχος.

5. Μακεδονική Φάλαγγα (ευχαριστούμε το MU «Sarissa Warriors»)
Η Μακεδονική Φάλαγγα δημιουργήθηκε απ’ τον Φίλιππο Β’ βασιλιά της Μακεδονίας. Οπλισμένοι με τις σάρισες (δόρυ μήκους 5,50-6,50 μέτρα) και με μία μικρή ασπίδα στον αριστερό ώμο οι στρατιώτες της φάλαγγας μπορούσαν να χτυπούν τον εχθρό από απόσταση χωρίς να κινδυνεύουν οι ίδιοι. Οι σάρισες δημιουργούσαν ένα αδιαπέραστο δάσος από λόγχες το οποίο δεν μπορούσε να σπάσει από κατά μέτωπο επιθέσεις. Η Μακεδονική Φάλαγγα πολύ σύντομα αποδεικνύεται ως η δυνατότερη πολεμική μηχανή στην Ελλάδα. Παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 όσο και στην κατάκτηση της Περσίας από τον Μ. Αλέξανδρο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή! Ελπίζω να σας άρεσε!
Παρακαλώ ψήφο! Η συνδρομή και διάδοση προαιρετική!
Επίσης είμαι ανοιχτός σε σχόλια, κριτική και σκέψεις!!
Να είστε καλα!🙂