O poveste

Day 539, 01:54 Published in Romania Romania by andyr

In urma aproximativ 7-8 ani, jucam un mic joculet online care vroia sa devina un manager online de fotbal. Erau cateva mii de utilizatori, un inceput de comunitate in Romania, si o echipa de dezvoltatori care ascultau sugestiile comunitatii. La un moment dat, au aparut unele probleme cu un bug destul de serios care afecta desfasurarea meciurilor, moment in care - la protestele si sugestiile comunitatii - s-a facut un rollback, jocul a fost tinut offline 2 zile in care s-a muncit pe branci pentru rezolvarea problemelor, totul a fost reluat dinainte de aparitia problemei, chiar daca pe termen scurt, in ochiii investitorilor, imaginea jocului a avut de suferit.

Era ideea ca oamenilor le pasa de ce se intampla cu userii lor.

O a doua caracteristica a acelui manager de fotbal erau moderatorii/adminii competenti si capabili sa baneze fara remuscari useri. Nu conta ca userul respectiv avea o vechime de o luna sau de 2-3 ani, daca nu respecta regulile pierdea intreaga munca de pana atunci.

Era ideea ca e un joc corect.


Atunci cand numarul de utilizatori a ajuns la un anumit prag, inscrierile au inceput sa fie limitate si - in cateva zile - s-au achizitionat noi servere pentru ca userii vechi si noi sa nu aiba de suferit. Mai mult, s-a pus accent pe scalabilitate si pe largirea echipei de programatori si admini, detalii despre care se publicau in mod regulat articole.

Era ideea ca unii oameni gandesc pe termen lung, nu pe cateva luni.

In acel mic joculet online puteai - optional - sa cumperi un "Supporter pack", care nu iti aducea nici un fel de avantaj in jocul propriu zis. Dar il cumparai pentru a sustine dezvoltarea jocului si pentru ca era fun (era vorba de ceva gen 3 EUR/luna sau 15 EUR/6 luni)

Era ideea ca unii nu sunt ahtiati dupa bani, sau pot castiga mai mult dezvoltand o comunitate care sa "doneze" voluntar bani decat instigand oamenii sa dea bani pentru beneficii si dezvoltand jocul in acea directie.

Majoritatea sugestiilor de implementare a noilor feature-uri veneau de la comunitate, fiind prezentat un plan clar de implementare a sugestiilor userilor. Deadlineurile erau respectate, ceea ce insemna in primul rand respect pentru cei care, pana la urma, iti aducea banii.

Era ideea ca orice utilizator conteaza.


Micul manager online pe care il jucam atunci a ajuns un punct de referinta al onlineului, un exemplu de joc de succes pornit de la un tip care il facuse pentru a se juca impreuna cu prietenii in timpul liber. Are in prezent aproximativ un milion de utilizatori activi si multi dintre jucatorii din eRepublik au venit de acolo.

Este un exemplu de joc community-driven, not image-driven.

Altii se multumesc sa arunce in scarba niste detalii nesemnificative, sa se gandeasca cum sa inchida gura "nemultumitilor", sa stearga articole si sa creada ca asa au rezolvat problema.

andyr.