Kyselyn tulokset: Eduskunta & Virkakielto

Day 2,126, 04:05 Published in Finland Finland by Sir Seppo Koski
Tarjolla lisää eduskuntakyselyn tuloksia. Tuloksien purkaminen aloitettiin uusien pelaajien tukemisella, tällä kertaa käsitellään eduskunnan toimintaa ja virkakieltoja.

Kyselyn tulokset on koottu 84 vastaajan pohjalta. Haussa on edelleen rohkea kansanedustaja, joka uskaltaa tulla julki mielipiteineen. Kertomaan tarkempia perusteluja valinnoilleen.



Tulisiko eduskunnan keskustella julkisesti eSuomen mediassa?

Aiheesta on keskusteltu yhteisössä paljon, mutta nyt jokainen joutui oikeasti pohtimaan kantaansa - puolesta tai vastaan.



Lähes 80% kaikista vastanneista haluaa eduskunnan keskustelevan julkisesti eSuomen mediassa. Tulos ei jätä mitään epäselväksi, ylivoimainen enemmistö haluaa eduskunnan keskustelun tapahtuvan pelissä.




Kansalaiset ja kansanedustajat ovat pitkälti samaa mieltä asiasta. Eduskunnan tulisi keskustella julkisesti eSuomen mediassa.



Eduskunnan äänestykset tulisi käydä foorumilla, pelin viestiketjuissa vai mediassa?



Tulosta on mahdollista lukea monella tapaa. Kaikista vastaajista 40% haluaisi eduskunnan äänestävän foorumilla. Toisaalta tulosta voidaan tulkita myös niin, että 60% vastaajista haluaa eduskunnan äänestävän pelissä.



Kansalaisista reilu 40% haluaisi eduskunnan äänestävän mediassa.



Kansanedustajista yli 50% haluaisi eduskunnan äänestävän foorumilla. Tulos eroaa merkittävästi kansalaisten tahdosta.



Tulisiko eSuomen luopua virkakielloista kokonaan?

Virkakielto on myös yksi eduskunnan kestoaiheista.

Virkakiellolla tarkoitetaan, että:
Eduskunnan sääntöjä noudattavat puolueet ja military unitit eivät ota tuomittua luottamustehtäviin tai ehdolle mihinkään vaaleihin (eduskuntavaalit, presidentinvaalit)




Vähemmän yllättäen virkakielto jakoi vastaajat kahtia, vaikkakin pieni enemmistö on virkakiellon kannalla.




Kuten tuli jo todettua, niin pieni enemmistö kaikista vastaajista kannattaa virkakieltoa. Se nauttii kuitenkin suurempaa suosiota kansanedustajien keskuudessa kuin kansalaisten.




Liirumlaarum

Eduskunta on eriskummallisen tilanteen edessä.

Ylivoimainen enemmistö kansasta haluaisi eduskunnan toimivan painottuvan enemmän avoimuuteen ja pelin omiin työkaluihin. Samaa mieltä ovat myös kansanedustajat itse.

Kansalaiset ovat myös sitä mieltä, että eduskunnan päätökset pitäisi myös syntyä pelissä. Kansanedustajat ovat tästä asiasta eri mieltä. Ketä kansanedustaja palvelee, itseään vai kansaa? Tilanne on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Virkakielto jakaa kansaa, vaikka pieni enemmistö sitä kannattaakin. Asia tarvitsee enemmän julkista keskustelua.


Keskustelunavaus

Artikkelin tarkoitus ei ole pelkästään tarjoilla kyselyn tulokset, vaan kannustaa myös keskustelemaan esille nousseista aiheista. Halukkaat kansalaiset ovat puhuneet, eduskunnan ja hallituksen tulisi kunnioittaa kansan ääntä edes keskustelemalla asioista. Haluan tarjota myös oman ehdotukseni. Kyseessä ei ole lopullinen totuus, vaan keskustelunavaus.

Käynnissä on puheenjohtajavaalit. Uusien puheenjohtajien kannattaisi käynnistää yhdessä selvitys eduskuntatyöskentelyn siirtämisestä enemmän pelin pariin. Vähintään asiaa pitäisi nyt oikeasti kokeilla, koska se on kansalaisten ja kansanedustajien tahto.

Kansanedustajat voisivat käynnistää mediassa keskustelun lakiehdotuksesta, linkittää sen eduskunnan viestiketjuun. Näin kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan keskusteluun. Tarvittaessa voidaan käyttää otsikossa etuliitettä [EDUSKUNTA], jos kansanedustaja ei muuten osaa artikkelia fiksusti nimetä.

Jokaisen kansanedustajan on tehtävä itse päätös, että palveleeko hän itseään vai kansaa. Oman päätökseni olen tehnyt, kansan mielipide menee oman edelle. Olen valmis äänestämään julkisesti mediassa tai pelin viestiketjuissa. Toteutus on äärimmäisen helppoa molemmissa tapauksissa. Esimerkiksi sisäministeri kerää ja laskee äänet.

Kaikki eduskuntaa koskevat artikkelit ja äänestykset voidaan kerätä Valtion Sanomiin, josta syntyy hiljalleen kätevä kirjasto.

Virkakielto tarvitsee lisää julkista keskustelua. Henkilökohtaisesti en ole nykyisen virkakiellon kannattaja, mutta ajatus sen takana on hyvä. Yhteisöä vastaan toimiva pelaaja on leimansa ansainnut, mutta nykyinen virkakielto ei pysty sitä hänelle antamaan.


-SeppoKoski