Keskustelunavaus: Eduskunnan ryhtiliike

Day 3,077, 12:32 Published in Finland Finland by Erius


Tervehdys, eSuomi!

Näin vapun alla (ja muutaman oluen rohkaisemana) päätin taas tarttua sulkakynääni ja paneutua eSuomen ongelmiin. Ja niitähän riittää: on apatiaa, pelimekaniikan tuomaa kurjuutta sekä politiikan ja peli-ilon puutetta (oli Samueru mitä mieltä hyvänsä!). Mutta tämän kertaisen artikkelini tarkoitus ei ole syventyä näihin puutteisiin ja voivottelemaan, miten asioille ei voi tehdä mitään. Tämän kertainen artikkelini keskittyy erääseen tiettyyn seikkaan suomalaisessa eYhteiskunnassa, johon me pystymme vaikuttamaan. Toivon mukaan tämä artikkeli onnistuukin herättämään keskustelua eYhteiskuntamme tulevaisuudesta.

Eduskunta on maamme päättävä elin (kiitos tasavaltaisen järjestelmämme). Presidentti johtaa maatamme hallituksen avustuksella, mutta lainsäädännöllisesti eduskunnalla on valta presidentin erottamiseen ja siten tämän yli. Todellinen valta ja vaikuttamisen mahdollisuus pesivät siis virtuaalisella Arkadianmäellä, joka toimii tällä hetkellä pelin viestiketjujen välityksellä.

Jos peliin tulee uusi kansalainen, hän saa uuden pelaajan viestin, joka on eSuomen eduskunnan säätämä. Tämä viesti kuitenkin on maamme presidentin allekirjoittama – ei eduskunnan. Kuinka eduskunta siis näkyy mahdollisille uusille pelaajille? Vastaus on yksinkertainen: ei mitenkään. Tämä sama pätee vanhoihin pelaajiin sillä poikkeuksella, että vanhakaarti vain sattuu entuudestaan tietämään, että siellä ne kansanedustajat istuvat tyhjän panttina viestiketjuissaan välillä spurdoillen ja spekuloiden Kendon homoseksuaalisuudella.

Eduskunnan vähäisistäkään keskusteluista ei uutisoida lainkaan. Se vähäinenkään poliittinen keskustelu ei yksinkertaisesti näy missään. Potentiaalisten uusien kansanedustajien on mahdotonta saada kuva siitä, mitä eduskuntatyö oikeasti on, kun rivikansanedustajat eivät näy mitenkään. Vaalimekaniikan ansiosta kansanedustajaksi pyrkivillä ei ole syytä kampanjoida yksilöinä, joten eYhteiskuntamme päättäjät – ne, joilla on valta erottaa presidentti ja päättää sodasta ja rauhasta – jäävät täysin näkymättömiin. Eduskunta on vieraantunut kansasta, jota sen pitäisi edustaa!

Eduskunnan ryhtiliike

Kun eduskunnan foorumisäännöt mitätöitiin, ei eduskunnalle jäänyt mitään virallista säännöstöä, jonka mukaan toimia. Vanhat käytännöt kuten 24h keskustelua ja 24h äänestys säilyivät jollain tavalla, mutta muutaman eduskuntavierailun seurauksena olen todennut, että niitäkään ei erityisen tarkasti noudateta.

Viestiketjut ovat p*ska paikka käydä keskusteluja. Kun aikoinaan vaadittiin foorumeilta pois siirtymistä perusteltiin päätöstä sillä, että valta piti tuoda takaisin kansan ulottuville ja näkyväksi – pois foorumieliitiltä. Nyt olemme pisteessä, jossa kaikki on kääntynnyt päälaelleen: viestiketjut eivät ole yhtään sen kansalle näkyvämpi tai parempi tapa päästä osaksi päätöksentekoa. Edustajan tarvitsee kenties tehdä hiukan vähemmän kuin foorumeilla tapahtuvassa keskustelussa: foorumeillehan piti rekisteröityä/kirjautua ja etsiä oikea topic, jossa osallistua keskusteluun kun nykyään hallituksen edustaja tai presidentti tekee viestiketjun valmiiksi ja kansanedustajat voivat keskittyä spurdoiluun. Kaikki on valmiiksi tehty ja siksi tähän tilanteen on helppo turtua.


Anonyymit kansanedustajat?

Rivikansanedustajat ovat jääneet kasvottomiksi kuukausittaisten mitalikullan kerääjiksi, jotka eivät aidosti yritä kehittää eYhteiskuntaamme. Pakolliset päätökset tehdään luottaen, että välistä vaihtuva presidentti hallituksineen pyörittää hommaa kuten aina ennenkin. Miten tälläinen eduskunta oikein palvelee kansaa?

Eduskunnan on aika tehdä ryhtiliike! Sellainen ei paljoa vaadi ja allekirjoittanut on avokätisesti (edelleen muutaman oluen äärellä) pohtinut potentiaalisia keinoja tälläisen aikaansaamiseksi. Tässäpä siis Eriuksen kolme pointtia:

1) Keskustelun siirtäminen mediaan

Keskusteluja ei juuri käydä ja aidosti aktiivisia kansanedustajia on vähän. Tuomalla eduskunnan keskustelut mediaan artikkelien muodossa voitaisiin tarjota myös eduskunnan ulkopuolisille kansalaisille tilaisuus tuoda mielipiteensä julki osallistumalla keskusteluun ja siten lisätä yhteiskunnallista debattia. Mediassamme ei ole muutenkaan liikaa artikkeleja, joten tämä paitsi aktivoisi mediaa, se tarjoaisi myös tavalliselle kansalaiselle tilaisuuden seurata ja osallistua keskusteluun.

Kukin käsiteltävä asia ja esitys lähetettäisiin valitulle henkilölle (tästä seuraavassa kohdassa lisää), jolla olisi pääsy Valtion Sanomiin ja esitykset julkaistaisiin siellä. Koska artikkelit katoavat kahden päivän jälkeen mediasta on keskusteluille ja äänestyksille varattu luonnollinen takaraja. Halutessa tätä aikaa voitaisiin rajata vanhaan 24h+24h käytäntöön, jolloin aikarajan jälkeen tulleita ääniä ei enää huomioitaisi. Kun eduskunnalle tehdyt esitykset julkaistaisiin Valtion Sanomissa olisi tässä luonnollinen seula, mitä asioita eduskunnan käsittelyyn tuodaan (spurdoiluesitykset jäisivät pois) ja kaikki keskustelut löytyisivät myös samasta paikasta – Valtion Sanomien artikkelihistoriasta. Mikään ei estä eduskuntaa säilyttämästä viestiketjuja ja käymästä mahdollisia arkaluontoisia keskusteluja (jos sellaisia enää käydään) niillä.

Mediassa keskustelu tuo myös tietyn tulosvastuun kullekin kansanedustajalla: jokainen kommentti on muiden nähtävänä ja tuomittavana. Mediassa käytävän keskustelun vastustajien keskuudessa onkin käytetty tätä argumenttia ”sananvapauden” kärsimisestä: onhan meillä kokemusta enemmän tai vähemmän epäoikeudenmukaisesta moderoinnista. Onko eYhteiskuntamme päättäjiltä kuitenkaan liikaa vaadittu, että he miettivät julkilausumiaan ja käyttävät soveliasta kieltä keskustellessaan maamme asioista? Mielestäni ei ole. Jos kansanedustaja ei tohdi kommentoida käsittelyssä olevia asioita julkisesti on aiheellista miettiä, miksi hän edes on hakeutunut tehtäväänsä. Joidenkin kansanedustajien mielestä epämieluisat moderaattorit eivät saa olla este avoimemmalle hallinnolle!


Julkinen keskustelu on elintärkeää toimivassa demokratiassa

2) Eduskunnan puhemiehen nimittäminen

Koska joku on heti ensimmäisenä huomauttamassa artikkelien valvonnasta, niiden julkaisemisesta ja kirjoittamisesta sekä ääntenlaskennasta (=kansanedustajien antaminen äänten bongaamisesta kommenttiosiosta) esitän, että eduskunnalle valitaan puhemies. Puhemies voi olla hallitukseen valitun ministerin kaltainen virkamies: hänen ei ole pakko olla eduskunnassa ja hänen tehtävänsä on ainostaan hallinnoida käytävää keskustelua, tuoda esitykset Valtion Sanomiin ja huolehtia äänten laskusta. Eduskunnan päätettävissä olisi, miten tämä henkilövalittaisiin, mutta tarpeen tullen puhemies voitaisiin nimittää presidentin toimesta muun hallituksen yhteydessä.

Kyllä, maassamme on tällä hetkellä vain vähän aidosti aktiivisia pelaajia, mutta entisenä presidenttinä ja moninkertaisena ministerinä tiedän, ettei kyseessä ole niin ylitsepääsemätön tehtävä, etteikö yksi pelaaja siihen pystyisi. Jos löydämme meille edes kourallisen ministereitä kunkin presidentin hallitukseen, saamme varmasti myös yhden pelaajan pyörittämään eduskunnan show'ta. Lisäksi kaikki ovat lähes yhdestä suusta toistelleet, kuinka eduskunnassa ei oikein keskustella mistään, joten työmäärän luulisi olevan inhimillinen.

3) Eduskunnan toimintatapojen ylös kirjaaminen

En vaadi eduskuntaa palaamaan foorumeille. Mutta selkeät toimintatavat ja käytännöt paitsi selkeyttävät keskustelua myös helpottavat uusien tulokkaiden mukaan hyppäämistä. Toimintatapojen yhteyteen on helppo liittää vinkkejä uusille kansanedustajille (kuinka tehdä lakiesitys, miten eduskuntakeskustelut toimivat jne.), jotka madaltavat kynnystä osallistua toimintaan.

Eduskunnan tulisi siis laatia yksinkertaiset, mutta jonnekin ylöskirjatut toimintaohjeet, joiden mukaan toiminta tapahtuu. Mikäli keskustelu siirtyisi mediaan olisi näille toimintamalleille muutenkin tarve, jotta kukin tietäisi miten menetellä uudessa tilanteessa ja kansalaiset ymmärtäisivät omin silmin seuraamansa prosessin kulun. Säännöt selkeyttävät eduskuntatyötä. Ne antavat tietyt raamit ja erityisesti keskustelun siirtyessä mediaan helpottavat lainsäädäntöprosessia. Järjestelmällisyys on kaiken avain!

Miksi monimutkaistaa järjestelmää?

Artikkelissani pyrin etenemään loogisessa järjestyksessä näiden uudistusten esittelyn osalta. Juuri tarve eduskunnan keskustelujen julkistamiselle ja arkistoinnille luovat myös tarpeen puhemiehelle, joka organisoi tätä toimintaa. Puhemiehen olemassaolo ja työ taas vaativat selkeät toimintatavat, jotta potentiaaliselta sooloilulta vältyttäisiin ja hänen tehtävänkuvansa olisi selvä. Toimintatapojen ylös kirjaamisessa olisi myös se etu, että uusien kansanedustajien olisi helppo hypätä toimintaan mukaan kun he voisivat lukea paitsi vanhoja keskusteluja Valtion Sanomista myös selkeät tavat ja käytännöt, joista ottaa mallia.

Kun keskustelut käytäisiin kukin omassa artikkelissaan olisi kansanedustajien myös helppo pysyä aiheessa, eikä siitä ajauduttaisi sivuun aina kun joku keksii kysyä Kendon seksuaalisesta suuntautumisesta tai edeltävän illan kaljoittelusta. Tämä helpottaa myös uudempien kansanedustajien keskusteluun osallistumista: spurdoilun rinnalla on vaikea puhua asiasta, jos ei ole tehnyt aiempaa poliittista uraa ja on muulle yhteisölle vielä tuntematon.

Olennainen kysymys on: mitä menetettävää meillä on? Viestiketjujen keskusteluhistoriat katoavat bittiavaruuteen jo nyt, eikä vanhaa dataa tms. ole kadotettavana. On vain uusi järjestelmä kokeiltavana. Korpit saavat varmaan harmaita hiuksia kun tälläist byrokratiakoneiston käynnistämistä edes ehdotetaan. Kun yhteisömme kuitenkin elää apatiassa ja tekemisen puutteessa voidaan myös kysyä, mitä oikein menettäisimme kokeillessamme jotain uutta. Muutosta ei pidä vastustaa muutoksen itsensä takia.

Kun eYhteiskuntamme foorumeihin perustavaa rakennetta aikoinaan oltiin murentamassa vaadittiin hallinnon läpinäkyvyyttä, uusien pelaajien huomioimista ja keskustelun siirtymistä harvalta koko kansalle. Näitä samoja teesejä käyttäen vaadinkin eduskuntaa nousemaan pois nykyisestä vähintäänkin myötähäpeää ja sääliä herättävästä tilanteesta ja tekevän asioille jotain. Olen tarjonnut kansanedustajille valmiin esityksen tilanteen korjaamiseksi: nyt on eduskunnan käsissä viedäänkö asiaa eteenpäin vai kehitelläänkö esityksen pohjalta jotain muuta. Riippumatta siitä, kummin eduskunta päättäisi voin kuitenkin hyvällä omatunnolla todeta, että nykytilanteessa pysyminen olisi pelkuruutta ja laiskuutta. Ja sellaista eduskuntaa eSuomi ei ansaitse.

Parhain terveisin:

~Erius
Yhden miehen oppositio