Ambient on/off

Sign up

 

Continue

Continue By creating an account you agree to the Terms of Service & Privacy Policy

Kako bi izgledao balkanski savez?

Day 1,721, 09:07 by VugiBgd
Makin’ Bacon Pancakes
Број: 1
Дан: 1721. (6. Август 2012.)U zadnje vreme javnost se mogla preko novina upoznati sa idejom za pravljenje balkanskog saveza. Mišljenja su podeljena, neki misle da je taj savez odlična ideja, dok drugi misle da taj savez ne bi mogao da opstane zbog nekih svojih karakteristika. Oni koji misle da je taj savez dobra ideja ne pokušavaju da sagledaju loše strane, odnosno, oni koji misle da je taj savez loša ideja se uopšte ne trude da vide dobre strane.

Ja ću pokušati da vam predstavim koje su vrline, a koje mane takvog saveza i zašto je on dobar, odnosno loš za interese eSrbije.

Vrline
Balkanski savez bi doprineo boljem odnosu pre svega izmedju nas i eHrvata. Verujem da se eSrbija i eHrvatska najviše pitaju oko formiranja takvog saveza. Ako se te dve drzave slože, to će značiti momentalno pomirenje eMađarske i eRumunije, kao i eMakedonije i eGrčke. Prestanak ratova izmedju ovih zemalja bi značio da se milioni stete koji su se bacali u ping-pong ratovima mogu iskoristiti za zanimljive vojne operacije (setite se npr. kada nas je EDEN savez brisao i kada je Vojvodina bila jedina regija, ili kada je ONE brisao eSAD ili napadao eKinu). Konacno bi sva šteta nekoliko najjačih zemalja sveta bila usmerena na jednog protivnika.

Mane
Problemi koji nas sputavaju da stvorimo ovakav savez mogu biti pogubni po sve balkanske drzave. Ne možemo zaboraviti da je Balkan oduvek bio mesto na kom su sve zemlje medjusobno ratovale. To može biti stvar koju će opozicija najvise koristiti kako bi vlast nazivala izdajničkom (a već imamo mnogo problema oko nesloge unutar države).
Jedan od problema je i taj što na Balkanu postoji mnogo drzava i ne mogu sve ući u savez. Ako želimo da pravimo balkanski savez, moraćemo da se odreknemo prijateljstva sa eCrnom Gorom, a eHrvati sa eAlbanijom i eBiH jer šteta koju oni nanose nije značajna, a njihovi resursi su dragoceni.
Problem moze takodje nastati i u tome što nemamo noćnih cuvara. Odnosno, nema država koje se nalaze u drugim vremenskim zonama koje bi nas štitile kada nema nasih igraca onlajn.

Zakljucak
Ovakav savez bi mogao da opstane uz mnogo truda, pameti, poverenja i odricanja. sedam balkanskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Grčka) zajedno sa Mađarskom mogu da stvore sjajan i efikasan savez jedino ako mogu da pređu preko svih prozivki, ratova i prepirki iz prošlosti.
eSrbija može izvući koristi iz takvog saveza, ali ipak mislim da bi taj savez bio loš potez. Uvek možemo napraviti neki dogovor o nenapadanju, nije potreban savez da bismo prestali nišaniti jedni u druge.


Ako imate neku kritiku, slobodno je iznesite, želim da znam da li sam u pravu, a ako nisam želim da znam gde grešim.Do sledećeg članka,
VugiBgd
 

Comments

SrkiBJ
SrkiBJ Day 1,721, 09:10

Ukrao mi je clanak.......

VugiBgd
VugiBgd Day 1,721, 09:11

ajde some, citaj ::DD

ArchangeLNS
ArchangeLNS Day 1,721, 09:18

ja sam za neko novo akcijanje.... šta god... smorih se više za 3 2/3 god igranja .....

VugiBgd
VugiBgd Day 1,721, 09:19

@dukaman
I to je jedna od prednosti ovakvog saveza, zaboravio sam da napisem... mana je sto nas to moze odvesti u propas' :)

Obelisk The Tormentor
Obelisk The Tormentor Day 1,721, 10:21

Grcku zaboravi u tom savezu

kaLu89
kaLu89 Day 1,721, 12:38

Ne!!!

Denmla22
Denmla22 Day 1,724, 16:22

Nemas ti pojma!!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.