Interviu - Alephan

Day 793, 03:58 Published in Romania Romania by Laurama

Stam de vorba cu Alephan, un participant activ in viata sociala si politica din eRepublik, cetatean devotat si consecvent inrolat in lupta pentru Congres:

L: Ce te-a determinat sa devi un cetatean eRepublik?
A: Cand cresti, realizezi intr-un final, glorios sau nu, ca timpul chiar e finit. Ca 24h sunt exact 24 pentru toata lumea si depinde de fiecare ce face cu ele. La inceput eRepublik a fost un compromis intre "a ne juca" si "a nu pierde mult timp pe jocuri". Intradevar, in 4 luni m-am jucat fara sa imi omor timp in prostie.

L: Spune-ne cateva cuvinte despre experienta ta pe eRepublik. In ce a constat evolutia ta de pana acum?
A: Am evoluat ca fiind rodul tutorialelor. Nu am fost ajutat de alti jucatori dintr-o oarecare mandrie sau pentru ca furam informatii de la fratele meu mai mic. Care citea mult si ma informa in aceeasi masura. El inca nu a ajuns la concluzia cu 24h.

L: Esti initiatorul programului Luat de ajutat. Poti sa ne spui pe scurt in ce consta si care este scopul acestuia?
A: Suntem la inceput. Reprezentam o alternativa a gargarelor prin mesaje si a sfaturilor pe tutoriale. Reprezentam o modalitate reala de a ajuta noi jucatori pe care de multe ori ii pierdem tocmai datorita stilului sec, aparent al jocului.

L: Din punct de vedere social, ce crezi ca ar trebui schimbat in comunitatea eRepublik?
A: Multe. Ar trebui schimbate atitudini intre jucatori. Dar probabil ca nu se poate. De ce? Pentru ca, cumva cumva, ne transpunem din Tara noastra in eTara noastra. Cu bune si cu rele.

L: Ce valori promovezi in candidatura ta pentru Congres?
A: Promovez simplitatea si intoleranta fata de interes. Vreau sa cred ca in astfel de locuri, locuri decizionale, sunt oameni alesi din considerente profesionale si nu din cosiderente historice, vestitul "il cunosc".

L: Care este programul tau politic? Ce este diferit in abordarea ta fata de candidatura oponentilor tai?
A: Am scris intr-un articol din Photopaper. Si am sa ma autocitez: "Orice om care candideaza ar trebui sa isi pune o intrebare: eu m-as vota? Raspunsul este da si nu. M-as vota pentru ca plec de la premiza cetateanului corect si nu m-as vota pentru ca nu ma pretez in cadre de interes politic si demagogie cu gargara."

L: Pana unde ai merge cu actiunile electorale ca sa castigi voturi?
A: Simplu. Pana aici. Nu as trece de un articol sau de un interviu. De aici incolo inseamna manipulare.

L: Crezi ca exista coruptie in the New World?
A: Crezi ca exista coruptie in Old World?

L: Cum te raportezi la razboi in general? Crezi ca oamenii merita sa moara pentru o cauza?
A: Razboiul devine o premiza a evoluarii. Cucerirea reprezinta o premiza a economiei. Nu militez pentru tari fara numar ci doar pentru un patriotism peste care nu se trece. Pentru ca e clar: "pe aici nu prea se trece".

L: Au tinerii sanse in politica romaneasca, astazi? Care este atitudinea politicienilor consacrati fata de tineri - ii incurajeaza, le sunt indiferenti, se tem de ei?
A: Am fost surprins sa vad atitudini pro-tinerime. Ei isi asuma un risc asa. Eu sunt un risc. Am apreciat politicieni mari ce mi-au oferit suport. Mentionez aici board-ul din eUGD. O mentionez fara stil de propaganda. Ci doar ca stil de recunostinta.

L: Cum se raporteaza eRepublik la aceasta situatie, luand in considerare ca majoritatea cetatenilor sunt tineri?
A: eRepublik nu are "tools" pentru incepatori. Nu avem butoane pe care sa scrie: cum sa? Si mi se pare normal. Asa cum in viata reala nu avem asfel de mecanisme asa si aici se totul se desprinde din ePersonalitate, eCapacitati, eInteractii eEtc. E interesant cum delimitam viata eRep de viata reala. Desi ambele sunt reale.

L: Esti un cetatean cu simtul umorului. Ajuta umorul in politica? Unde este limita intre spiritual si ridicol in politica?
A: Umorul il am din bancuri. Raportez scene din viata cu bancuri seci, englezesti, siropoase si aproape niciodata obscene. Aceasta atitudine este un algocalmin pentru cei ce vor sa traiasca mai mult. Spun "mai mult" si nu "mult" pentru ca aici este granita cu spiritualul. Atitudinea spirituala este cea ce ne face sa traim mult. Iar bariera imediat urmatoare este ridicolul. Interesant e ca primele stadii, de umor si spiritualitate, sunt gestionate de noi. In schimb, ridicolul, ne este ingurgitat de factori externi. Nu de putine ori chiar de oameni. Limita sta in fanatism. Si acesta... tot noi il gestionam.

L: Care este ultima carte citita? Ai un citat reprezentativ în apropiere?
A: Cred ca atitudinea mea din ultima intrebare este data chiar de o carte. Nu e ultima carte dar reprezinta o atitudine: "Cine suntem" - Dan Puric. Citatele sunt inutile. Fondul cu care ramai este util.


Multumesc Alephan. Iti doresc succes in campania ta.