Ganduri despre eRomania - Intre BINE si RAU

Day 875, 07:05 Published in Romania Romania by armanu

Dar ce este bine si ce este rau pana la urma?
Din punctul meu de vedere, aceste concepte sunt relative, depinde din ce unghi privesti problema.

Hai sa le luam pe rand.

Cu totii am vazut/auzit toate zvonurile din ultima perioada, intr-adevar si plictiseala foloseste la ceva (imaginatia unora o ia razna).

Cu totii cunoastem situatia geo-politica actuala a Romaniei, pentru cei care nu stiu sau au uitat, Romania are granita comuna cu 3 membrii Phoenix, printre care si primele 2 forte ale aliantei inamice (cea mai fericita situatie). Doar Ucraina, Republica Moldova si Marea Neagra pot fi considerati aliati.



Imaginea marita


Asadar, ce optiuni are Romania pana la urma?

1.
Sa ramana alaturi de EDEN care in ultimul timp a devenit un camp de razboi intre tarile aliate, fiecare pune interesul propriu inaintea celui comun. Un EDEN condus de personaje mai mult sau mai putin dubioase si spun asta mai ales din cauza deciziilor recent luate de acestea.

Ce poate face Romania in situatia actuala in care aliatii ne marginalizeaza tot mai mult si ne fac in fel si chip? (hoti, tigani - n-am uitat, iar scuzele primite nu vor spala niciodata ocara; Vrem fapte, domnilor, nu vorbe!)
Nimic mai mult decat sa isi vanda pielea. Da, sa isi vanda pielea cat mai scump posibil. Atat Polonia, cat si USA, Spania au nevoie de noi. Nici una dintre ele nu e in stare sa isi pastreze regiunile high fara noi, nici una dintre ele nu e in stare sa isi extinda teritoriile fara noi. La fel de adevarat e ca nici noi nu ne putem dezvolta, extinde fara ei!

Deci, Romania a ajuns in situatia in care nu mai are nimic de pierdut si este cazul sa joace cartea de totul sau nimic!
Odata ajunsi in aceasta situatie, apare si optiunea numarul 2 pentru Romania si anume:

2.
Sa creeze o noua alianta alaturi de Ungaria - Serbia - Croatia si probabil Polonia (pe aceasta idee s-a tot speculat zilele aceastea).
Desi, la o prima vedere, alianta pare imposibila, sunt sigur ca aceasta alianta poate exista in viitor, in ciuda orgoliilor mari aflate la mijloc.

INSA, si aici apare un mare "insa", cine poate garanta ca Serbia si Ungaria nu joaca la 2 capete, ca nu ne vor lasa de izbeliste pe noi si pe croati odata ce isi vad atinse obiectivele?
E drept ca o strategie ar putea fi si aceea ca si Romania si Croatia sa joace la 2 capete si la momentul oportun sa intoarca armele, dar, avand in vedere puterile armate ale adversarilor, putine sanse de izbanda.
Odata ajunsi in situatia de a trada si a fi tradati de noua alianta, ne putem lua "la revedere" de la joc pentru ca am fi ingropati in dizgratie si dezonoare pana la sfarsitul timpurilor.

As fi ipocrit sa nu admit ca, la inceput, pentru o clipa, am fost foarte incantat de aceasta idee, mai mult de dragul actiunii si de a vedea tot jocul dat peste cap de noile aliante, insa, gandindu-ma mai bine, am inceput sa vad consecintele.
Ce se va intampla cu aliatii nostri actuali? Grecia - care a fost tot timpul alturi de noi, Norvegia, Suedia, Finlanda, toti aliatii care si-ar fi lasat tara sa ne ajute. Cu ei ce s-ar intampla?
Sa nu mai punem la socoteata faptul ca Ungaria si Serbia cu greu ar fi renuntat la Rusia si Indonezia.

Din punctul meu de vedere, optiunea numarul 2 ar trebui scoasa din discutie. Chiar si in cazul in care am ajunge in genunchi, Romaniei tot i-ar mai ramane un singur lucru si anume ONOAREA. ONOAREA de a ramane alaturi de aliati si la bine si la greu, si la bine si la rau.
Romania nu a fost, nu este si nu va fi "dama de companie" a nimanui.

Revenind la prima si singura optiune a Romaniei, nu pot decat sa subliniez un singur lucru.

Timpul a venit!
Timpul ca Romania sa se implice mai mult in actiunile EDEN, nu doar in stadiul de aplicare, cat mai ales in cel de organizare.
A venit timpul sa aratam ca inca Romania nu si-a spus ultimul cuvant.


Dar cine sa faca toate astea?
Cineva din conducerea tarii ar trebui sa ia atitudine sau alegerile vor veni si cineva, unul dintre noi, va trebui sa iasa in fata si sa duca Romania acolo unde ii este locul.


Eu cred ca aceste lucruri trebuie puse in ordine inainte de venirea V2, versiune in care Romania ar putea matura cu unii vecini pe jos. Daca intr-adevar formele de relief vor respecta geografia originala a unei tari, Romania cu greu va mai putea fi cucerita.
De aceea, este necesar sa marim populatia de jucatori activi pana la implementarea noii versiuni.

Atat pentru acum. Cu alte idei referitoare la natiune voi reveni in alt articol.



Mandru ca sunt roman,
Armanu!