Funny Chemistry (part2)

Day 1,734, 02:53 Published in Greece Greece by ggeorgex

Μετά από πολλές μέρες αναμονής (σε αναμμένα κάρβουνα, θα έλεγε κανείς) η πολυβραβευμένη έκδοση Αστεία Χημεία επιστρέφει με το δεύτερο μέρος. Είναι σαν να ακούω ήδη τις φωνές των χιλιάδων αναγνωστών: "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!" (εδώ είναι, μπορείτε να κοιμάστε πλέον ήσυχοι).
Ορίστε μερικά ακόμη χημικά μόρια που τα ονόματά τους είναι αρκετά πιο εμπνευσμένα από το συνηθισμένο..!


Pikachurin

Η Πικατσουρίνη είναι μια πρωτεϊνη που σχετίζεται με τη βελτίωση της οπτικής ικανότητας, αυξάνοντας την οξύτητα της όρασης στον άνθρωπο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ανακαλύφθηκε από Ιάπωνες! Το όνομά της αναφέρεται στην ιδιότητα του Pikachu να στέλνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού στους αντιπάλους του, με μεγάλη ταχύτητα. Κάποιοι έπαιζαν πολύ Game Boy στα διαλείμματά τους φαίνεται...


Sonic Hedgehog

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα μόριο ονομάζεται από έναν χαρακτήρα καρτούν.. Στη δεκαετία του ’90, μετά από πολλά χρόνια μελέτης πάνω στα εμβρυϊκά κύτταρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πώς γίνεται η μεταγωγή σήματος στα κύτταρα αυτά, ώστε να γίνει η μεταφορά της σωστής πληροφορίας στα σωστά κύτταρα, και η ανάπτυξη του εμβρύου να γίνει κανονικά.

Η πορεία αυτή ονομάστηκε Hedgehog signaling pathway, και κυρίαρχο ρόλο σε αυτή παίζουν 3 πρωτεϊνες. Η σημαντικότερη από αυτές ονομάστηκε Sonic Hedgehog, παίρνοντας το όνομά της από τον γνωστό γοργοπόδαρο ήρωα του βιντεοπαιχνιδιού, και έγινε αφορμή για πολλές διαμαρτυρίες από τον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο.

Ο λόγος ήταν ότι μια πιθανή μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί αυτήν την πρωτεϊνη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή και άλλες σοβαρές ασθένειες, και όπως και νά’χει, κανένας γονέας δε θα χαιρόταν να ακούσει ότι το παιδί του “έχει μετάλλαξη στον Σόνικ τον σκαντζόχοιρο”...


Μια άλλη περίπτωση που τα καρτούν εμπνέουν επιστήμονες, είναι ένα είδος μύκητα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του Μπομπ Σφουγγαράκη! Δε θα επεκταθώ πολύ, καθώς δεν πρόκειται για χημικό μόριο (και επειδή εγώ άλλωστε προτιμώ τον Καλαμάρη ), όμως αν κάποιος θέλει να το ψάξει παραπάνω, ας αναζητήσει για το Spongiforma squarepantsii...!

Housane

Ένα μόριο που ανήκει στα κυκλοαλκάνια, έχοντας το χημικό τύπο C5H8. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο το όνομά του, δεν οφείλεται στον Dr.House, αλλά στην δομή του μορίου στον χώρο:


Αντίστοιχα, μια μεθυλομάδα παραπάνω, δημιουργεί το μόριο που ονομάστηκε Churchane, επίσης λόγω της δομής του:


Δρακουλίνη

Ακούγεται αστείο, αλλά το όνομά της ένωσης αυτής οφείλεται όντως στον Κόμη Δράκουλα..! Eίναι μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στο Desmodus rotundus, πιο γνωστό και ως η κοινή νυχτερίδα που πίνει αίμα (vampire bat). Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στο σάλιο της νυχτερίδας. Η πρωτεϊνη αυτή αποτελείται απο 411 αμινοξέα και η δομή της είναι η εξής:

εεεε, μάλλον αυτή εδώ είναι η σωστή δομή:


Nanoputians

Η τελευταία ομάδα μορίων για αυτό το ποστ είναι και η πιο εντυπωσιακή, καθώς σε κάνει να αναρωτιέσαι “πώς σκέφτηκαν να φτιάξουν αυτά τα μόρια;”, και κυρίως, “μα πώς βρήκαν επιχορήγηση γι’αυτό;;;”

Τελικά, όχι μόνο βρήκαν επιχορήγηση, αλλά οι Nanoputians, όπως τους ονόμασαν οι Tour&Chanteau, εξασφάλισαν και μια δημοσίευση στο JACS. Ουσιαστικά, αφορά τη δημιουργία ανθρωπόμορφων ενώσεων, μέσω της Οργανικής Χημείας.

Ορίστε μερικά παραδείγματα:






Κάπου εδώ, έλαβε τέλος το σημερινό επιμορφωτικό 5λεπτο που δικαιούται να έχει ο καθένας, ώστε να εμπλουτίζει τις γνώσεις του με πράγματα που δε γνώριζε και πιθανότατα δεν θα του χρειαστούν ποτέ!
Όσοι καταφέρατε τα το διαβάσετε, η Παναγιά μαζί σας!!!

ΥΓ. Η Αστεία Χημεία δεν τελειώνει ποτέ και πουθενά, οπότε τα μάτια σας 14 για άλλα αστεία ονόματα...