Faţă`n faţă: Ionut Panaitescu - M_Bogdan

Day 729, 16:21 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by citizen MD
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">
Dupa cum am stabilit, interviurile e-cetăţenilor cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi continuă. Duelul sexului frumos se amână pentru o oră mai târzie 🙂
Fiecare „duel” are / va avea câte 2 invitaţi (aproximativ de acelaşi „calibru”), aceştia nu se vor cunoaşte între ei (până la publicarea articolului) şi vor răspunde la aceleaşi întrebări (cu mici abateri).
Astăzi avem invitaţi doi ingineri reprofilaţi in e-economişti. Lecturare plăcută.

eTimpul: Am impresia ca modulul vostru preferat (in eRepublic) este cel economic. Asa-i? De ce?
M Bogdan: Pentru ca si in viata reala, sunt tot in mediul privat, si de aceea imi place acest modul.
Ionut Panaitescu: De cand m-am inscris in eRepublik mi-am dorit o firma a mea, un concern de firme care sa devina un brand. Invatand cum sa managerizez o firma, invatand cum sa fac bani din specula, am inceput usor usor sa fiu atras de principalii indicatori economici ai eRepublik. Sunt multi, insa nu toti importanti. Modulul economic iti ofera posibilitatea sa stai mai multe ore/zi on-line si sa analizezi fluctuatiile diferintilor indicatori. Daca nu intelegi modulul economic, nu ai de ce sa te apuci sa-ti faci o firma. E singurul modul fascinant din acest joc, departe insa de realitate.

eTimpul: Insa, in RL aveti studii ingineresti? Cum se leaga ingineria cu economia?
M Bogdan: Am si studii ingineresti si studii de management. Se leaga amandoua, deoarece in domeniul in care activez, este nevoie si de gandire inginereasca si de gandire economica.
I.Panaitescu: Am terminat Universitatea Politehnica Bucuresti… Am avut onoarea de a lucra intr-un centru de cercetari de ultima ora, Centrul de Tehnologii Avansate in care am putut analiza avantajele si dezavantajele fabricarii unui produs, atat tehnic cat si economico-financiar. 😃
Ingineria moderna "nu se poate realiza" fara economie. Degeaba esti inginer daca nu ai habar si despre costurile sistemelor de productie. Ca inginer doresti sa realizezi un proiect (un produs) care sa corespunda din punct de vedere tehnic insa nu te gandesti si la pretul materialului, la numarul de angajati care sa-l produca. Gandind economic iti pui si aceste probleme. Si in final trebuie sa scoti cel mai bun produs la un pret cat mai scazut.
Sunt de fapt inginer-economist, doar ca pe diploma scrie inginer.
eTimpul: Cineva a zis: orice inginer poate profesa economia, insa putini economisti se pot avinta in inginerie.

eTimpul: La a cita viata virtuala esti?
I.Panaitescu: Sunt la a treia viata virtuala. Primele 2 usere, Seductiv si Nemuritor au fost banate permanent deoarece m-am luat de admini pentru nedreptatile si nepotismele pe care le fac in joc. Majoritatea amenzilor au fost corecte, insa am primit si avertismente fara niciun rost. Nu am primit nici pana acum (de 1 an de zile) raspuns la apelurile facute. Probabil voi mai primi cateva puncte forfeit pentru acest raspuns, dar nu asta conteaza.
eTimpul: Rugam admini sa nu puncteze acest raspuns, avem pile 🙂

eTimpul: Cite e-vieti iti planifici? (in cazul daca vei fi banat)
M Bogdan: Nu cred ca voi fi banat, deoarece nu folosesc clone si cat mai mult timp (de exemplu ogame joc de vreo 2 ani deja cu acelasi user).

eTimpul: eMoldova neavind resurse High, este obligata sa dezvolte domeniul Manufacturing. Cum apreciati sistemul de impozite? Stimuleaza acesta dezvoltarea economica?
M Bogdan: Sistemul in momentul de fata a fost gandit ca o mixtura intre tari cu resurse high si tari fara resurse, cu stimularea importurilor de Raw, scaderea de Income Tax, pentru a aduce un plus de resurse pentru cetateni si pentru firme, un Import Tax echilibrat in asa fel incat sa avem si productie autohtona si productie de import pe piata, si un VAT minim spre moderat, in asa fel incat preturile sa fie competitive.
I.Panaitescu: Acum depinde ce intelegi tu prin dezvoltare economica. Bani mai multi la stat? Bunastare in randul cetatenilor? Exporturi si importuri?
Eu prin dezvoltare economica in eRepublik vad firme cu multe licente care sa poata oricand vinde in strainatate. Insa pentru a prefera sa vinda in strainatate, in interiorul tarii ar trebui sa fie produse ieftine. Produsele ieftine duc dupa sine si la salarii mici. Sunt multe variabile in sistemul economic care depind una de alta. Cea mai buna analiza a unui astfel de sistem se poate face cu un soft numit LabVIEW care poate simula orice fel de sistem. Lucreaza cu mai multe variabile, are o interfata grafica putand oferi valori optime pentru o dezvoltare economica. Cred ca orice ministru al economiei din eRepublik ar trebui sa studieze acest program.
Nu ma uit pe pagina eMoldovei. Fiind o tara mica, degeaba are bani la stat, deoarece nu are ce face cu ei. Nu va porni niciodata un razboi impotriva unei alte tari, deoarece ar cadea foarte repede. I-ar trebui insa bani pentru RW-uri, dar cred ca eRomania ar putea ajuta in acest sens. Mi-as dori ca Moldova sa reprezinte un colt de rai, un colt al oamenilor de afaceri bogati, cum este Elvetia in RL. Asadar, as micsora la minim taxele (nu m-am uitat pe pagina tarii) pentru ca cetatenii sa traiasca bine.
eTimpul: Fiind initiat in LabVIEW, as ruga sa ne donati VI-ul amintit (in prealabil convertindu-l in versiunea 6.1 🙂 ).

eTimpul: Inca nu ai propriul ziar. Nu simti nevoia de a scrie?
M Bogdan: Nu am propriul ziar, mai public bilanturi pe cel economic, si nu prea le am cu scrisul ziarelor, din cauza ca le scriu destul de sec (in gandire inginereasca 😉 )

eTimpul: Scrii mult, in special critici. Crezi ca „critica ajuta”?
I.Panaitescu: Mi-a placut sa fiu un perfectionist si probabil asta ma face asa critic. Daca in eRepublik ar exista oameni destepti in marea majoritate, sigur aceste critici ale mele s-ar face auzite. Insa in eRepublik, daca ai multi subscriberi, ai si articole "bune" care ajung in top. Subcultura care predomina si in realitate face ca strigatul de turma sa fie auzit si in acest joc. Cred ca niciodata nu am criticat doar sa ma aflu in treaba. De fiecare data am avut speranta ca cel criticat sa invete ceva si sa nu mai greseasca. Insa multi au intiparit spiritul de turma oglindit gruparea cetatenilor in turme (asa-zise partide). Daca unul din partid striga hais, ceilalti se iau dupa el, ca oile. Sunt putini care gandesc in acest joc. Am spus-o si o s-o mai repet. Nu ai cu cine, si asta se vede luna de luna in directia pe care o are eRomania.

eTimpul: La o medalie de „Hard Worker” ai doua de „Congress Member”. Cum explici?
M Bogdan: De 2 ori m-au ars adminii, in ziua 30 cand sa imi apara ca am castigat medalie mi-a aparut odata ai 4 zile muncite si o data 2 zile muncite, iar cand le-am trimis mesaj, mi-au zis ca nu am intrat in o anumita zi, dar cum ai vazut si tu, cel putin o data pe zi sunt prezent si pe chat si pe monetary in calitate de consilier economic la Ministerul Mconomiei, Banca Centrala a Moldovei si Camera de Comert Moldova, si automat intru si pe user.

eTimpul: In aceasta e-viata ai doar o medalie de „Super Soldier”. Cum explici?
I.Panaitescu: Nu am alergat niciodata dupa medalii, pentru ca nu le vad rostul nici in viata de zi cu zi. Stiu insa ca azi am ajuns Colonel dupa 68 zile, fara a primi in eViata mea vreun stimul de la stat, cum au primit altii si s-au mai si dat mari prin presa. In politica nu ma mai implic, deci nu voi avea niciodata "medaliile" de cogressman sau president. Hard worker nu pot sa ajung deoarece viata din RL este mult mai importanta. Media mogul nu voi ajunge in curand deoarece nu cersesc subscriberi cum fac cei care ajung in functii publice. Erou militar nu voi ajunge deoarece nu arunc banii pe damage. Prefer sa-i folosesc in scopuri caritabile pentru cetatenii eRomaniei. Society Builder probabil voi ajunge in viitorul indepartat, facand reclama pe Hi5 in unele dintre cele mai mari grupuri din Romania si nu numai. Ma mandresc insa cu "medalia" din avatar 😃

eTimpul: Nu regreti ca te-ai stabilit in eMoldova?
M Bogdan: Nu regret, am venit in Moldova sa scap de dinozaurii din eRomania si de ambitiile lor de a conduce ever and ever ang again ever 😉. Si aici am venit dupa ce am citit niste articole scrise de OchiReci, iar la mesajul care i l-am dat daca imi va accepta ajutorul si ma va „primi” in eMoldova, am fost intrebat daca nu vreau sa fac parte din primul Guvern la CCM (zicandu-i ca imi place economia), am intocmit un plan de dezvoltare pe termen lung, care cred ca i-a placut lui OchiReci din moment ce am primit slujba.

eTimpul: Ti-ar place sa te stabilesti in eMoldova?
I.Panaitescu: In aceasta a treia viata m-am inrolat in Bratul de Fier, iar acum sunt stabilit in Grecia pentru a ajuta acest corp de armata. Suntem putini, mici, insa ne vom dezvolta, sper eu, fara fonduri de la stat. In cazul in care Bratul de Fier mi-ar cere sa ma stabilesc in Moldova, da, m-as muta acolo.
Daca imi este permis, as dori sa adresez un mic sfat cetatenilor eRomaniei. Fiti mandri ca sunteti romani, lasati frustrarile si ura impotriva celorlalti. Fiti mai buni, dezvoltati-va moral citind mult, lasati manele care dau o nota de subcultura, lasati jmenarii si baietasii de cartier. Altfel nu veti ajunge mari in societatea reala a Romaniei si a Uniunii Europene. Iar voi, adminilor, incercati sa nu mai fiti partinitori, fiti drepti si cu fruntea sus. Dupa terminarea serviciului zilnic fiti mandrii ca tendintele nepotismului nu si-au spus cuvantul asupra voastra.
Mergeti la vot, chiar daca buletinul de vot il anulati. Anuland buletinul vostru, ajutati la micsorarea coruptiei. Nu lasa pe altul sa se foloseasca de buletinul tau de vot.

eTimpul: Va multumesc mult pentru timpul acordat si placerea de a va cunoaste.


Citiţi Timpul tot timpul,
mai spre seară urmează un nou „duel”.

Hai Noroc şi Sănătate !

Duelul anterior: Ultimul Roman - Cluj forever