Despre rolul diplomatului

Day 1,190, 03:16 Published in Romania Romania by Diplomacy inc

Foarte multi jucatori si-au pus problema rolului diplomatului in eRepublik. Acest soarece de biblioteca inclinat in general catre studiul presei, al propunerilor de legi (fara a avea insa mare influenta in decizii), al propunerilor de razboi si pace, care isi face o pasiune din urmarirea chaturilor si a forumurilor este un animalus dragalas si nedaunator- dar, in fond nu, inutil. Si atunci de ce exista? Nu doar in Romania exista diplomati, ci in destul de multe tari.

Rolul clasic, primordial si de baza (scuze pentru pleonasm) al diplomatului este de mediere. Uneori capetele infierbantate ale militarilor uita de aliati/inamici/obligatii si vad doar linii pe harta, regiuni, oportunitati militare. Diplomatul mediaza intre puterea militara bruta si imediata si interesele pe termen mediu si lung. Intre diplomat si militar exista (sau ar trebui sa existe) o simbioza in sensul ca acolo unde militarul nu reuseste s-ar putea sa reuseasca diplomatul, si invers. Diplomatul nu prea bate cu pumnul in masa - acesta este mai mult apanajul militarilor. Diplomatul trebuie sa stie sa pastreze mereu usile negocierii deschise.

Pentru a putea media cu succes diplomatul are nevoie de informatie. Multa si corecta. De aceea rolul diplomatului este si de a-si dezvolta o retea formala si informala care sa ii asigure informatiile necesare. Diplomatii aflati la un nivel superior primesc de asemenea informatii de la diplomatii aflati in subordinea lor. Pe linie ierarhica aceste informatii sunt transmise pana la cel mai inalt nivel- al presedintelui.

IMPORTANT: Deciziile nu le ia diplomatul, ci presedintele si congresul. Rolul diplomatului este doar de a oferi informatia necesara si suficienta pentru luarea unei decizii corecte. De multe ori diplomatii au incercat sa ia decizii sau sa determine decizii care nu intra in responsabilitatea lor. A decide nu este parte din rolul diplomatului.

Un rol sofisticat si perfid al diplomatului (de obicei al diplomatului de top) este acela de a influenta. Deciziile se iau de catre presedinte insa ele sunt transmise si prin canalele diplomatice. Presedintele si congresul stabilesc strategiile (chiar si cele diplomatice), iar diplomatii au libertatea (si mai ales responsabilitatea) tacticilor de implementare.

Uneori diplomatul trebuie sa actioneze inainte ca anumite informatii sa devina publice. Uneori se incearca manipularea adversarilor si chiar a aliatilor. Acest rol al diplomatului de influentare a partenerilor de discutie trebuie tratat cu mult discernamant. Ai dat-o in bara, functia de mediator dispare si cu aceasta diplomatul poate sa se retraga in biblioteca.

Cel mai presus rol al diplomatului (din nou rezervat diplomatilor cu experienta indelungata la varful piramidei relatiilor externe) este acela de a elabora studii strategice si de a face predictii in domeniul relatiilor externe- militare si diplomatice. Acestea pot juca un rol important in configurarea strategica a aliantelor.

E un fapt cunoscut ca "in spatele ecranelor" (si uneori si in RL) se poarta numeroase discutii mai mult sau mai putin secrete si conspirative legate de modificarea aliantelor existente, de declararea razboaielor sau a pacii, samd. Atunci cand au modificari importante in structura aliantelor unei tari este evident ca trebuie dusa o munca importanta de "ajustare a opiniei publice". Este discutabil daca rolul acesta ar reveni diplomatilor- dupa parerea mea nu.

Insa diplomatii pot de asemenea interfera cu opinia publica din alte tari pentru a preveni modificarea aliantelor existente sau formarea unor noi aliante inamice. Un articol inteligent, o discutie facuta publica poate intoarce din drum o alianta inamica deja parafata in mod confidential. Apogeul rolului diplomatului este slabirea aliantelor inamice si imbina toate rolurile de mai sus fiind nevoie de multa maiestrie. Evit sa folosesc termenii de subminare sau de distrugere a aliantelor- aceasta se face exclusiv pe cale militara.