Despre evaziuni fiscale si alte inginerii financiare

Day 630, 09:47 Published in Romania China by mihail.cazacu

Rusii au pus pe orbita primul satelit artificial (Sputnik - 1957). Apoi, cateva zile mai tarziu, au trimis in spatiu primul caine (Laika). Primul om in cosmos tot rus a fost (Iurii Gagarin 1961). Si desi n-au mai fost primii pe luna, au detinut recordul la numarul misiuni spatiale pana saptamana trecuta. Cand i-au depasit romanii din eRepublik.

In momentul in care s-a propus ridicarea taxelor de import la materii prime la 99% au sarit de c*r in sus atat de multi romani incat, pana la revenirea lor pe Pamant, am avut mai multi oameni in spatiu decat Darth Vader in flota din "Imperiul Contraataca".

Apoi a urmat episodul aurului spaniol. As putea paria ca grosul cosmonautilor nostri n-a vazut si nu vede nicio legatura intre cele doua subiecte. Drept pentru care, profitand ca azi iar a fost o zi de taiat frunza la caini (deh, criza + vacante), m-am gandit sa mai scot un articol.

Incepem cu taxele de import de 99%. Singurii patroni de firme din Romania care ar fi fost loviti de aceasta masura erau cei care nu stiau cum se pot aduce materii prime ieftine in tara: le cumperi printr-o organizatie si le donezi firmei tale din Romania. Or fi multi dintr-astia atat de "nevinovati" incat n-au auzit inca de metoda asta? Probabil ca da, judecand dupa cat de incinse erau rampele de lansare.

E pagubit statul roman daca se generalizeaza contrabanda cu materii prime?! Cei care stiu incasarile la buget zic ca nu: grosul materiilor prime oricum se aduc in felul asta, pentru ca vin din tari cu care suntem in razboi si nu s-ar putea importa oricum altfel.

Dar daca tot se poate face contrabanda, oare n-ar exista si evaziune fiscala? Ba bine ca nu! Stiu ca o sa-mi iau portia de injuraturi pentru ca voi explica modul in care se procedeaza. Dar fara aceasta "dezvaluire" nu putem intelege cum se putea face bine ce-au facut spaniolii prost. Si nu se pot submina economiile tarilor vecine si neprietene de catre investitorii romani care se gandesc sa-si deschida firme acolo. Inca ceva: "baietii destepti" deja aplica tehnicile astea, fapt care dezavantajeaza patronii care concureaza cu ei fara sa le foloseasca.

Evaziunea fiscala are doua componente:

1. Fentarea statului la impozitul pe "dividende";
2. Fentarea statului la impozitul pe salarii;

Impozitul pe dividende se fenteaza astfel: sa presupunem ca o firma are un profit de 1000 RON. In loc sa-i scoata din firma ca dividende proprietarul pune pe Monetary Market o oferta ridicola gen "Vand 0.01 Gold pentru 1000 de RON". Firma e singura nebuna sa accepte ofera si astfel cei 1000 RON se transfera in contul proprietarului la o rata de schimb de tot hazul. Apoi, daca proprietarul are nevoie si de acel 0,01 Gold, il poate scoate pe ala ca dividend.

Acum ca stiti cum se face, spor la extras dividendele din firmele pe care aveti de gand sa le deschideti in tarile Peace 😉

Fentarea impozitului pe salariu E mai complicata de facut, pentru ca presupune ca angajatii sa aiba incerdere in patron. Oficial ei vor lucra pe salariul minim. Diferenta o primesc sub forma de donatie. Este metoda indicata atunci cand deschidem firme in teritoriul inamic si aducem sa lucreze la ele muncitori din Romania.

Singura taxa care nu se poate fenta decat cu un risc enorm (riscul de fishing), este TVA-ul. Si daca am ajuns aici, sa vedem ce este fishingul: firmele nu pot face donatii. Din cauza asta, daca o firma vrea sa transfere produse organizatiei pe care o detine, trebuie sa puna produsele pe piata iar organizatia sa le cumpere.

Daca firma a avut profit iar organizatia a sifonat dividendele conform metodei deja expuse, atunci macar in teorie organizatia ar trebui sa aiba cu ce cumpara. Practic se muta banii dintr-un buzunar intr-altul. Ce se pierde la transferul prin piata e TVA-ul. Care e proportional cu pretul de vanzare.

Ca sa se economiseasca si TVA-ul unele firme pun produsele la preturi ridicol de mici, sperand ca le pot cumpara rapid, pe organizatie. Dar de multe ori se intampla ca altcineva sa vada oferta si sa fie mai iute de buton. Asa se pot obtine de exemplu arme Q5 cu 0,01 RON.

Deturnarea unui transfer intre firma si organizatie se numeste fishing. E perfect legal si poate fi detectat doar de administratori. Asa ca nu se poate sti pescarul si nu se pot face niciun fel de presiuni morale asupra lui sa returneze bunurile capturate. Morala:
1. Nu va expuneti la fishing!
2. Pe pietele inamice sezonul de pescuit dureaza tot anul 😉
3. Pescuiti la fel de tare si pe piata nationala, apoi trimiteti un PM firmei pagubase "Fraierilor, daca nu eram eu, era un pescar de la Peace! Unde vreti sa va donez jucariile?"

Acum probabil toata lumea s-a lamurit cam ce inginerii se practica in eRepublik asa ca putem trece la episodul spaniol.

Conturile unui stat si ale unei organizatii, cum e BNR, sunt vizibile pentru toata lumea. Conturile unei firme nu. Asa ca organizatia poate ascunde banii intr-o firma, de unde ii scoate prin Monetary Market, dupa mecanismul descris mai sus, la "Fentarea impozitului de dividende"

Sigur, ideea e sa nu cumva sa ascunzi 16k Gold intr-o firma scoasa la vanzare la 35 Gold. Dar tot raul spre bine: acum organizatiile mai au o sursa de venit - vanzarea firmelor de 2 lei, cum ar fi cele de oil sau diamonds din, sa zicem, Transilvania 😉 Pentru cititorii mai noi - o firma de resurse (oil, grain, iron, wood, diamonds) facuta intr-o provincie care nu are asa ceva macar la nivel mediu, e falimentara. Nimic nu o poate face profitabila.

De cand cu precedentul spaniol tot ce trebuie sa faca organizatiile e sa atraga atentia asupra lor (detinerea unui ziar e o buna metoda), sa arate ca au bani in cont (cine citeste ziarul se va uita la organizatia care-l detine si va vedea si trezoreria), apoi sa ascunda banii aia undeva. Si, desigur, sa detina o firma falimentara, scoasa la vanzare. Din doua una:

1. Nimeni nu va mai avea curajul sa joace alba-neagra - suntem in situatia "ce-am avut si ce-am pierdut"
2. Careva va incerca sa repete episodul aurului spaniol si se va frige. Daca firma aia n-ar fi avut in ea tezaurul spaniol, 35 gold erau bani dati degeaba.

Spor la trebusoare!